Nedjelja, 6. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Umjetna ili prirodna opcija

Što je bolje za vašu kosu: Feniranje ili sušenje na zraku?

Autor: Mija Dropuljić

22.06.2023. 09:53
Što je bolje za vašu kosu: Feniranje ili sušenje na zraku?

Foto: iStock

Kada je riječ o raspravi o tome treba li kosu sušiti fenom ili pustiti da se osuši na prirodan način, mišljenja su podijeljena



Svi bismo voljeli svaki dan imati svježe isfeniranu kosu s puno volumena i sjaja, ali u ime zdravlja svoje kose, pravo feniranje čuvamo za posebne prilike i radije puštamo kosu da se suši na zraku. Uostalom, kosu ima smisla samo sušiti bez dodatne topline. Možda tako nećemo dobiti volumen pri korijenu, a ni kosa ne postaje osobito sjajna na zraku, ali sprječava oštećenje toplinom i lomljenje kose. Barem smo tako mislili!


Ispostavilo se kako feniranje nije tako loše za našu kosu kao što smo uvijek mislili – za razliku od sušenja na zraku! Naime, prirodno sušenje može dovesti do ispucalih vrhova zbog toga što vlažna kosa lako bubri čime se stvara pritisak na kutikulu koji uzrokuje lakše lomljenje kose. Osim toga, kosa gubi snagu kada je mokra.


No, sušenje na zraku ima i druge nedostatke, jer ako kosu ne osušite fenom, teško ćete dobiti punoću i volumen kose. To je zato što vlažna kosa teško zadržava snagu, gustoću i elastičnost. Zato biste ubuduće trebali smanjiti sušenje kose na zraku i umjesto toga se držati sušila za kosu.


Kako pravilno sušiti kosu




Također ne čudi da prevruće sušilo za kosu također oštećuje kosu. Čak i ako držite fen preblizu kosi, mogli biste oštetiti strukturu kose zbog nedostatka udaljenosti. Ali ako pripazite na pravilnu tehniku feniranja, možete čak učiniti nešto dobro za svoju kosu!


Stoga je kosu najbolje sušiti na udaljenosti od 15 centimetara i na srednjoj razini topline. Stručnjaci objašnjavaju da to uzrokuje brže zatvaranje kutikule vlasi, što rezultira manje pucanjem vrhova i lomljenjem kose. Stoga vam otkrivamo nekoliko trikova kako uspješno i pravilno osušiti kosu! 


Nemojte je sušiti kada je potpuno mokra: što je vaša kosa suša, to će manje vremena biti izložena toplini. Da biste to učinili, pustite kosu da se osuši na zraku nekoliko minuta ili je zamotajte u ručnik turban. 


Ne češljajte kosu kada je mokra: kada vam je kosa mokra ili vlažna, ona je iznimno osjetljiva te će češljanje učiniti više štete nego koristi. Stoga kosu prije pranja počešljajte i oslobodite je čvorova. Tek nakon sušenja kosu trebate ponovno raščešljati četkom.


Prije nego što posegnete za sušilom za kosu, jedno ne smijete zaboraviti: zaštitu od topline. Također provjerite imate li odgovarajuće sušilo za kosu. Ako ste trenutno u potrazi za novim uređajem, odaberite onaj s ionskom tehnologijom koja ima negativno nabijene čestice u zraku sušila za kosu. Te čestice cijepaju kapljice vode u još manje molekule u nekoliko sekundi, a što su molekule manje, to se kosa brže suši! Za sam kraj, kosu osušite uz strujanje hladnog zraka koje je nježnije za vašu kosu. Hladan protok zraka također zatvara kutikule, zbog čega vaša kosa blista.