Foto: Pixabay
Slatkastog je okusa i pogodan za pripremu juha i baršunastih umaka
Pastrnjak je gomolj koji se danas malo koristi, ali ima vrlo staro podrijetlo i koristio se u kulinarstvu još u srednjem vijeku, uglavnom u obliku pirea.
Slatkog i cijenjenog okusa, ima i izvrsna nutritivna svojstva, pogledajmo koja su glavna:
- bogat je hranjivim tvarima, uključujući vitamin C, vitamin K, folate, vitamin E i fosfor
- bogat je vlaknima
- ima antioksidativna svojstva
- antikancerogena svojstva
Među zdravstvenim koristima valja istaknuti sljedeće:
- podržava imunološki sustav
- potiče dobrobit crijeva
- suzbija razvoj tumora
- smanjuje rizik od kroničnih bolesti, poput dijabetesa 2, autoimunih ili neurodegenerativnih bolesti
Sirovi pastrnjak ima kiselkast okus, no uglavnom se jede kuhan.
Pastrnjak je nakon kuhanja slatkastog okusa i može se pripremati na sličan način kao krumpir, kao glavno jelo ili kao dodatak.
najnovije
najčitanije
Zadar
80 učenika i 11 mentora
Kneževa palača puna mladih talenata: Pogledajte kako je protekao učenički Supertalent na njemačkom
Hrvatska
osobni asistenti
Nakon odluke Ustavnog suda Vlada brani zakon i ističe rekordna ulaganja
KK Zadar
ABA liga, 11. kolo
Zadranima večeras u goste stiže Ilirija pojačana Bobanom Marjanovićem
Footopis
RAPHINHA
SILA SE BUDI Bio je na izlaznim vratima, a onda je ‘preko noći’ postao novi Rivaldo
Zadar
vezovi 7 i 8
Poništen postupak za dva veza u Gaženici, LUZ nije objasnio odluku vezanu za davanje koncesije
Plodovi zemlje i mora
U straigradu
NAJULOV 2025. Antonio Koić ulovio je ribu života
Zadar & Županija
Lijekovi za otoke
Napravili smo đir s brodskom ljekarnom: “Ma ovo je pun pogodak, donijela nam je život!”
Županija
Stari problem
Liječnik Makedonac napustio otok, Ižani opet bez svog liječnika
Zadar
nakon 16 godina
Boćarski klub »Crvene kuće« prestaje s djelovanjem, a “odjavili” su se na poseban način
Zadar
educiranje i informiranje