Foto: Pexels
Čokolada i ulje i srce je spašeno. Tamna čokolada oduvijek je bila lijek za srce, a ekstra djevičansko maslinovo ulje, bogato polifenolima i antioksidativnim tvarima, zajedno su dva čarobna elementa protiv starenja kardiovaskularnog sustava. U prilog tome govori i istraživanje Sveučilišta u Pisi prema kojem bi čokolada obogaćena ekstra djevičanskim maslinovim uljem značajno smanjila utjecaj nekih kardiovaskularnih patologija.
“Poznato je da zdrava prehrana smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Voće i povrće svoj zaštitni učinak ostvaruje putem molekula, zvanih polifenoli, koje nalazimo u kakaovcu, maslinovom ulju, ali i u jabukama”, objašnjava Rossella Di Stefano, kardiologinja sa Sveučilišta u Pisi.
Zbog toga su istraživači intuitivno iskoristili svojstva ovih prirodnih proizvoda protiv starenja, pripremajući različite kombinacije: tamna čokolada s 10% ekstra djevičanskog maslinovog ulja, kao i tamna čokolada s 2,5% jabuke.
Mjesec dana testiranja
Sve kombinacije testirane su na 26 dobrovoljaca (14 muškaraca i 12 žena) koji su imali najmanje tri kardiovaskularna čimbenika rizika, poput pušenja, hipertenzije, dislipidemije i obiteljske povijesti kardiovaskularnih bolesti.
Volonteri su morali uključiti 40 grama “super” tamne čokolade u svoju prehranu 28 uzastopnih dana: dva tjedna jeli su čokoladu obogaćenu ekstra djevičanskim maslinovim uljem, dok su druga dva tjedna jeli tamnu čokoladu s jabukom.
U međuvremenu, znanstvenici su analizirali napredovanje ateroskleroze mjerenjem krvnog tlaka, masnoće u krvi, vrijednosti dvaju važnih metaboličkih pokazatelja i cirkulirajućih razina endotelnih progenitorskih stanica (EPC), uključenih u popravak unutarnje oblaganje krvnih žila.
Izvrsno rješenje
Nakon 28 dana promatranja, pokazalo se da je tamna čokolada s ekstra djevičanskim maslinovim uljem uzrokovala pad krvnog tlaka, povećanje “dobrog” kolesterola i povećanje EPC stanica smanjenjem razine karnitina i hipurinske kiseline.
Stoga je kardiologinja Di Stefano zaključila: “ekstra djevičansko maslinovo ulje može se smatrati izvrsnim dodatkom hrani za očuvanje stanica za popravak EPC-a.”
Malo tamne čokolade obogaćene prirodnim polifenolima s dodatkom ekstra djevičanskog maslinovog ulja dnevno jamčili bi zdravlje vašem srcu. Bilo bi to doista “izvrsno” rješenje!
najnovije
najčitanije
Županija
Radni posjet
Župan Bilaver posjetio Općinu Privlaka i podijelio darove za najmlađe povodom blagdana svetog Nikole
Županija
Volonterska ruka
Volonterski centar Zadar uručio nagrade za nesebičan i plemeniti rad, evo tko su najvolonteri
Hrvatska
Oštra osuda
Habijan o ubojstvu u Murskom Središću: ‘Zakon postoji, ali nije dovoljan’
Kultura
Ljepota različitosti
U Kneževoj palači predstavljena 19. Interkulturalna Art promocija: ‘Umjetnost je najuspješniji oblik ljudske komunikacije’
Županija
Kuća putujuća
Vratili su se s Novog Zelanda i u Ruplju počeli prenamjenjivati kombije u kampere: ‘Svi su nam govorili da nismo normalni…’
Zadar & Županija
GRADSKI VIJEĆNIK
Na Adventu napadnut Daniel Radeta! Napadač mu vikao da je “smrdljiva komunjara”
Crna Kronika
Nesreća
ZAVRŠEN OČEVID 26-godišnjeg radnika pregazio 19-godišnji kolega
Zadar
NE ZNA SE KRIVAC
OBRAT! Šibenski aktivist uhićen zbog sumnje da je razbio spomen-ploču sad će tužiti policiju
Zadar
Nova funkcija
Bivši župan postao savjetnik, evo gdje će raditi
Crna Kronika
Kriminalističko istraživanje