Petak, 9. kolovoza 2024

Weather icon

Vrijeme danas

32 C°

Putevima kraljevskih gradova

Nin predstavio svoja iskustva u obnovi i valorizaciji spomeničke baštine

Autor: Portal ZL

18.04.2023. 21:56
Nin predstavio svoja iskustva u obnovi i valorizaciji spomeničke baštine

Foto: Grad Nin



U hotelu Salona palace u organizaciji Grada Solina i Turističke zajednice Grada Solina održana je konferencija »Putevima kraljevskih gradova« koja je imala za cilj prezentirati starohrvatsku baštinu kraljevskih gradova koje su potpisale i Povelju o suradnji (Nin, Solin, Biograd n/m, Knin i Tomislavgrad) kako bi se ukazalo na važnost njihove zaštite i valorizacije.


Osim zanimljivih predavanja, u sklopu programa konferencije održana je i panel diskusija koja je okupila gradonačelnike kraljevskih gradova, a na kojoj je sudjelovao i gradonačelnik Nina Emil Ćurko. Tema panel diskusije bila je: »Izazovi u zaštiti i valorizaciji starohrvatske baštine kraljevskih gradova -perspektive gradonačelnika«.


Prezentacija »Nin – baština prve hrvatske prijestolnice« koju je predstavila Marijana Ramov, viša savjetnica za kulturu i informiranje u Gradu Ninu, oduševila je sudionike konferencije te pokazala izniman primjer dobre prakse, kako se adekvatnom obnovom, zaštitom i valorizacijom spomeničke baštine može podići standard građana koji s njom žive te kako nam bogata ostavština dobrim upravljanjem postaje čvrst temelj za bolju budućnost.




Ovom konferencijom nastavlja se ideja o promociji hrvatskih kraljeva koji su stolovali ili su okrunjeni u navedenim gradovima te predstavlja nastavak planirane suradnje od 2005. godine kad je potpisana i Povelja o suradnji tih gradova, a koja se odnosi na intenziviranje prijateljskih odnosa kroz učinkovitiju turističku promidžbu i zajedničko apliciranje prema fondovima Europske unije.