Foto: Pixabay
Uskrsna trpeza nezamisliva je bez jaja, i to u svim oblicima. Na današnji dan jedemo kuhana jaha, obojena. Bojamo ih prirodnim putem, ali i umjetnim bojama. Međutim, često si onda postavimo pitanje koliko dugo su ta jaja dobra za konzumiranje. Važno je znati pravilno postupati s hranom prilikom pripreme jela kako bi nam i konzumiranje prošlo bezbrižno. Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) objavila je niz savjeta uoči Uskrsa koji vam mogu pomoći oko nedoumica.
Koliko dugo kuhana jaja mogu biti u hladnjaku?
Jaja koja su obojena bojama na kojima je deklarirano da su jestive, mogu se konzumirati. Obojena kao i kuhana jaja ili ona koja se kuhaju sa šunkom, čuvaju se u hladnjaku.
Ako im ljuska nije oštećena, u hladnjaku se mogu čuvati do konzumacije i više od tjedan dana. Ako imaju oštećenu ljusku ili su bez ljuske, poželjno ih je pojesti u roku 1-2 dana, tijekom kojih se čuvaju u hladnjaku.
U slučaju kupovine već skuhanih/obojenih jaja u trgovini, treba se pridržavati uputa proizvođača o načinu i vremenu čuvanja. Tvrdo kuhano jaje bez ljuske može se pohraniti u hladnjaku 1-2 dana.
Uvijek vrijedi pravilo – ako su kuhana jaja promijenila miris, boju (koja ne potječe od boja za jaja) i konzistenciju – nisu za konzumaciju, piše HAPIH.
Kuhanje jaja
Što zbog jednostavnosti, što zbog sigurnosti, većina se ljudi radije odlučuje ukrašavati prethodno kuhana jaja. Pri tome je dobro znati da ih ne bi trebalo skuhati puno ranije, budući da su lakše kvarljiva u odnosu na svježa.
Kod pripreme kuhanja „na tvrdo“, jaja bi u posudi trebala biti posložena u jedan red i prekrivena vodom najmanje 2-3 cm. Za savršeno tvrdo kuhana jaja, sa zlatno-žutim žumanjkom bez zelenih rubova, preporuča se zagrijati posudu s jajima do vrenja, a zatim maknuti s izvora topline i ostaviti u vodi još 12-18 minuta, ovisno o veličini jaja.
Bojanje jaja
Ovako skuhana jaja treba bojati dok su još topla. Ako se bojanje planira za kasnije, treba ih ohladiti hladnom vodom te pohraniti u hladnjak do ukrašavanja. Jaja se mogu bojati prirodnim ili umjetnim bojama. Prilikom kupovine umjetnih boja, pripazite da su označene kao prehrambene boje. Osim toga, jaja možete obojati i na sasvim prirodan način – koristeći ljusku luka, špinat ili ciklu.
najnovije
najčitanije
Županija
USLUGA NA OTOKU
Od 5. prosinca dokumenti se mogu izraditi i u Salima
Zadar
katamaran jadrolinije
[FOTO/VIDEO] “Silba” nakon pomorske nesreće u Božavi pristala u Zadar
Hrvatska
podržava opoziv Vlade
Kekin: Otimačina javnog zdravstvenog sustava je legalizirana
Gastro
odličan recept
Uživajte u čokoladnoj torti koja sagorijeva masti
Hrvatska
završio u remetincu
Predao se Nikola Petrač, osumnjičenik u aferi mikroskopi
Scena
IRIS PETRAČ
Tko je supruga Novice Petrača? Bivša zadarska novinarka i glasnogovornica Grada Zadra
Županija
SILBA
FOTO Katamaran Jadrolinije udario o obalu Božave
Zadar & Županija
PREDAVANJE
Kvaliteta života u Zadru jako pala! Evo koji je najbolji, a koji najgori gradski kvart…
Crna Kronika
PU ZADARSKA
U Murvici se zapalio automobil u vožnji, vatrogasci intervenirali
Zadar
INFORMIRAJTE SE!