Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

Odlično izdanje uz manje ljudi

Autor: Tomislav Jerak

14.07.2010. 22:00
Odlično izdanje uz manje ljudi

Foto: Filip BRALA



Nakon završetka prvog festivalskog vikenda, i nakon što su se razišli vikend posjetitelji, Pinija je bila očito praznija nego lani. Kroz nekoliko razgovora saznali smo da je glavni razlog tome sveprisutna kriza, koja se očito infitrirala u sve pore ljudskog društva, pa tako i u planove partijanera s Otoka. Oni koji su si mogli priuštiti dolazak na Garden fest, nisu žalili niti kune, a niti funte s obzirom na ovogodišnji program festivala. Osim main stagea, odlični trenuci su se zbivali i na terasi Tiki bara
Uz clubbing poslastice na Tuborgovoj pozornici te već tradicionalno lude partyije na brodu Argonaughty, beach baru Tiki i klubu Barbarellas, The Garden Festival je punim jedrima uplovio u svoju petu festivalsku sezonu i pružio posjetiteljima vrhunskih deset dana odličnog provoda te vrhunske klupske glazbe.
Peti The Garden Festival smješten na bajkovitom petrčanskom poluotoku Pinija nije posjetila ista količina ljudi kao prijašnjih godina, ali je već prvog festivalskoga vikenda potvrdio sva glazbena predviđanja. Naime, u stvarnom životu pomalo monotono mjestašce Petrčane potvrdilo je svoj status svjetske party destinacije koja ugošćuje najbolje izvođače s globalne clubbing scene, ali i posjetitelje iz 26 zemalja diljem globusa. Uživanje na The Garden Festivalu najbolje se moglo osjetiti u popodnevnim satima zbog mogućnosti kupanja i sunčanja uz osvježavajuće koktele iz Tiki bara, a vrhunac se prvog dana dogodio na Tuborg festivalskoj pozornici.
Tu se predstavio vrlo zanimljiv i kreativan francuski band dOP, trenutačno vrlo tražena festivalska atrakcija. Nakon razigranih Francuza Crazy P je DJ setom dobro prodrmao plesni podij i donio dašak otkačenih i vedrih house ritmova, kakvi baš pristaju lokaciji usred mirisnih borova i morske soli u zraku.
Izvođač prvog vikenda bio je elektronski live bend 2020 Soundsystem, koji je publici predstavio stvari sa svojeg posljednjeg albuma Falling i nekoliko najnovijih uradaka te dokazao zašto se već 15 godina nalaze pri vrhu elektronske glazbene scene. Nakon zbivanja na otvorenome, program se selio u Barbarellas diskoteku, ovog puta uz odličnog Jamie Jonesa – najboljeg glazbenog producenta u 2009. prema časopisu DJ Mag .
Od kune do funte i natrag
Nakon završetka prvog festivalskog vikenda, i nakon što su se razišli vikend posjetitelji, Pinija je bila očito praznija nego lani. Kroz nekoliko razgovora saznali smo da je glavni razlog tome sveprisutna kriza, koja se očito infitrirala u sve pore ljudskog društva, pa tako i u planove partijanera s Otoka. Oni koji su si mogli priuštiti dolazak na Garden fest, nisu žalili niti kune, a niti funte s obzirom na ovogodišnji program festivala. Osim main stagea, odlični trenuci su se zbivali i na terasi Tiki bara. Sa te lokacije izdvajamo Ichisan and Nakovu, talentirane slovenske nu-disco producente te osvetnički nastup trenutačno jednog od najtraženijih DJ-a i producenata na svijetu, DJ The Revengea, koji je ultra modernom i sexy produkcijom sve prisutne pokrenuo na nezaustavljivi ples. Nakon njega nastupio je renomirani DJ i tastemaker Rob Da Bank koji na BBC Radiju 1 svaki tjedan predstavlja leftfield glazbu.
Dobro zapamćen je bio i nastup Njemca Tensnakea, koji je uspio dobro rasplesati mnoštvo Engleza, što pokazuje da dobra glazba očito nema granica, a uz nju se i nogomet brzo zaboravlja. Nakon njega na red su došle ikone nove disco glazbe – DJ kolektiv iz New Yorka Horse Meat Disco. Upravo zbog toliko renomiranih glazbenih imena i vrhunske zabave, The Garden Festival i poluotok Piniju smatraju Ibizom novog doba, odnosno kakva je Ibiza bila prije masovnog turizma. To se i dalo vidjeti na svakom koraku. Uvrnutih Engleza bilo je na bacanje. Opiturana lica i muškarci obučeni u neukusnu žensku odjeću, što podsjeća na neku scenu iz Monty Pythona, bili su ove godine normalna pojava. Mogli ste naići i na odbjegle nevjeste, transvestite, i naravno muškarce u “klinču”.
To je danas ipak normalna pojava u svijetu, iako mi debelo zaostajemo. Doduše, nešto su naši i naučili u pet godina održavanja festivala. Prvenstveno da se ne treba javno buniti protiv manifestacije koja je Petrčane uzdigla više nego ijedno mjesto na obali. Nitko se ne bi trebao buniti zbog par tjedana glasnije glazbe, znajući da upravo to donosi profit.
Tako je i zadnji vikend izgledao skoro kao preslika prvog. U međuvremenu Argonaughty je zaplovio na svoj 100. boat party, što je zaista impresivno. Nedjelja se već lagano pretvarala u ponedjeljak, a Pinija se lagano praznila i službeni jezik je ponovo postao Hrvatski. Još jedno odlično izdanje Garden festivala.