Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Vrančić bi u rušenje, a Kolega u rekonstrukciju

Autor: Teuta Babajko Jamičić

30.06.2010. 22:00
Vrančić bi u rušenje, a Kolega u rekonstrukciju

Foto: Adam VIDAS



Navodeći kako se o Zarauscheku može razmišljati i raspravljati, dr. Vrančić je istaknuo kako se apsolutno ni s čim ne slaže što je rekao Kolega. U žustru raspravu uključio se i vijećnik Josip Vlahović pozivajući građane da svoja mišljenja i prijedloge vezane za zgradu Zarauschek dostave Mjesnom odboru Poluotok
Suprotstavljanje mišljenja zadarskog gradonačelnika dr. Zvonimira Vrančića i Živka Kolege, predsjednika Gradskog vijeća Grada Zadra, oko sudbine zgrade Zarauschek i vizije Liburnske obale u budućnosti, obilježilo je Aktualni sat jučerašnje sjednice Gradskog vijeća. Naime, dr. Vrančić, odgovarajući na pitanje HNS-ovog vijećnika Ive Gregova o sudbini zgrade Zarauschek, još jednom je najavio njezino rušenje.
– Zgrada Zarauschek nema nikakvu kulturno-spomeničku niti estetsku vrijednost. Kako natječaj za rekonstrukciju Zarauscheka nije dao željene rezultate, odnosno nije ponudio ništa novo u odnosu na postojeće gradske sadržaje, poništili smo ga te nemamo namjeru raspisivati novi.
Zgrada nagrđuje rivu
Zarauschek je u jako lošem stanju, nagrđuje rivu te istovremeno skriva bedeme, tako da je najlogičniji izbor rušenje zgrade, govori dr. Vrančić, dodajući kako će se Zarauschek najvjerojatnije rušiti već ove jeseni.
Podsjetimo, natječaj zbog stjecanja prava građenja za rekonstrukciju, privođenje namjeni i gospodarsko korištenje zgrade Zarauschek na Liburnskoj obali raspisan je još sredinom prosinca prošle godine. Riječ je o zgradi koja je u vlasništvu Vlade RH koja je Gradu Zadru dala pravo građenja na 40 godina. To pravo Grad Zadar je namjeravao prenijeti na nekog drugog, zbog čega je krajem prošle godine i raspisivan javni natječaja. Cijena četvornog metra tlocrtne površine bila je 32 eura godišnje, s tim da Povjerenstvo nije ocjenjivalo visinu ponude već sadržaj idejnog projekta. U Povjerenstvu su bili zadarski dogradonačelnik Darko Kasap, pročelnik Upravnog odjela za kulturu i sport Radovan Dunatov, pročelnik Upravnog odjela za graditeljstvo i zaštitu okoliša Matko Segarić, glavni državni konzervator Miljenko Domijan, arhitektica Renata Čobrnić i poduzetnica Igris Smrkinić. Oni su, između pristiglih ponuda, gradonačelniku dr. Vrančiću trebali predložiti najbolje idejno rješenje za stjecanje prava građenja za rekonstrukciju, privođenje namjeni i gospodarsko korištenje zgrade Zarauschek na Liburnskoj obali. Rok za predlaganje od 15 dana dr. Vrančić je produljivao u dva navrata, što u konačnici nije urodilo plodom. Povjerenstvo je zaključilo da niti jedna od četiri pristigle ponude zapravo i ne nudi ništa novo za Poluotok pa je stoga zatražilo da se natječaj za zgradu Zarauschek poništi. To je dr. Vrančić i učinio sredinom svibnja.
– Rušenjem Zarauscheka, za što postoji i suglasnost konzervatora, otkrili bi se zadarski bedemi, čime bi riva dobila mnogo ljepšu vizuru. Rješenje za Liburnsku obalu u budućnosti trebalo bi se tražiti, ne samo za predio gdje je sada zgrada Zarauschek, već na cijelom potezu do starog autobusnog kolodvora, odnosno lančanih vrata, kaže dr. Vrančić, dodajući kako Grad Zadar sada čeka očitovanje Ureda za državnu imovinu, kojemu je nedavno uputio zahtjev za rušenje Zarauscheka.
Vrančić i Kolega se uopće ne slažu
Dr. Vrančiću, inicijativom za širu raspravu oko sudbine Zarauscheka suprostavio se Živko Kolega, smatrajući kako umjesto rušenja, treba raspisati novi natječaj za rekonstrukciju zgrade na Liburnskoj obali.
– Po uzoru na Genovu, Barcelonu ili neke druge europske gradove, turističkim sadržajima treba obogatili zadarsku luku. Nakon preseljenja trajektnog prometa u Gaženicu, ovdje će ostati bijela flota, stoga je nedopustivo da na potezu od Jazina do kraja Liburnske obale nema niti jedan turistički sadržaj. Rušenjem zgrade Zarauschek stvorila bi se još veća praznina. Uz to, vraćanjem prava građenja vlasniku, može se dogoditi da Vlada RH raspiše natječaj i nametne sadržaje koje ona želi, a ne Grad Zadar, govori Kolega te ističe kako bi Grad Zadar definiranim natječajem mogao dobiti što želi, odnosno kvalitetne turističke sadržaje na Liburnskoj obali.
Navodeći kako se o Zarauscheku može razmišljati i raspravljati, dr. Vrančić je istaknuo kako se apsolutno s ničim ne slaže što je rekao Kolega.
– Kolega je predložio inicijativu, o Zarauscheku se dakako može razmišljati. No, ja se apsolutno ni s čim ne slažem što je rekao Kolega. Zarauschek nema nikakvu građevinsku, spomeničku ili estetsku vrijednost, a i upitno je u kakvom je zgrada stanju. To je samo jedna ružna zgradurina i nema nikakvog razloga da je čuvamo. Konzervatori i struka suglasni su s rušenjem Zarauscheka, za što još čekamo i odobrenje Ureda za državnu imovinu. Nećemo ići grlom u jagode, no moj je stav na se Zarauschek treba rušiti i inzistirat ću na tome, govori dr. Vrančić, vjerujući kako je nova generacija arhitekata na Liburnskoj obali znati osmisliti turističke sadržaje koji će biti u harmoniji s bedemima i starom gradskom jezgrom.
U žustru raspravu uključio se i vijećnik Josip Vlahović pozivajući građane da svoja mišljenja i prijedloge vezane za zgradu Zarauschek dostave Mjesnom odboru Poluotok. S tim nije bio najsretniji dr. Vrančić, pa je zatražio da građani svoje prijedloge pismeno dostave njegovom uredu.
Željko Predovan upozorio je na neosvijetljeni dio Ulice Šimuna Kožičića Benje, od crkve Sv. Marije do Kalelarge, dakle ispred Arheološkog muzeja. Ne želeći još jednom osobno prozivati Arheološki muzej, dr. Vrančić je naveo kako je osvjetljenje tog dijela preporuka Gradskog vijeća. Uz to, gradonačelnik vjeruje kako će situacija biti bolja kada se završi s radovima na Poljani Ivana Pavla II. jer će realizacijom tog projekta riješiti rasvjeta na zadarskoj šetnici.
 


Vrančić pozvao kupače s Morskih orgulja na oprez


Vijećnik Svemir Bašić pozdravio je ukidanje odluke o zabrani kupanja na Morskim orguljama i rivi, na što je reagirao dr. Vrančić, pozivajući kupače na oprez.
– Kupanje na Morskim orguljama više nije zabranjeno, to smo prešutno odobrili. No, nema govora o preporukama za kupanje jer riva nikako nije uređena plaža zbog čega kupači trebaju biti jako oprezni. Gliseri nerijetko prolaze vrlo blizu i treba biti jako oprezan, apelirao je dr. Vrančić.




 


Ivančević traži da HRT prenosi Glazbene večeri u Sv. Donatu


Željko Ivančević zamjerio je HRT-u što direktno ne prenosi 50., jubilarne Glazbene večeri u Sv. Donatu. Zbog toga, zatražio je da se HRT-u uputi brzojav, kojim se traži da se Glazbene večeri u Sv. Donatu uvrste u direktan HRT-ov prijenos.
– Svojom kvalitetom Glazbene večeri u Sv. Donatu zasigurno zaslužuju bolji tretman, odnosno više pažnje od HRT-a. Već će oni vidjeti što propuštaju. HRT, ako ima imalo pameti, prenosit će Glazbene večeri u Sv. Donatu, kaže dr. Vrančić, navodeći kako se gradski vijećnici mogu očitovati o stavu HRT-a prema Glazbenim večerima u Sv. Donatu.


 


Poljana Petra Zoranića čeka lokacijsku dozvolu


Vijećnika Damira Kasapa interesiralo je kako napreduje projekt uređenja Poljane Petra Zoranića. Turistička sezona je počela, a kako navodi Kasap, povijesne iskopine još su okovane žicama kako i prošle godine. Odgovarajući na Kasapovo pitanje, dr. Vrančić je pojasnio kako se za realizaciju projekta čeka lokacijska dozvola, koja bi trebala biti riješena za 15-ak dana, nakon čega će se ići na natječaj za izvođača radova. Natječaj bi trebao biti raspisan tijekom ljetnih mjeseci, tako da bi na jesen već mogli početi radovi na uređenju Poljane Petra Zoranića.