Subota, 30. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

POMOĆ DRŽAVE

Država za radnike tvrtki u stečaju i blokadi daje 4,4 milijuna eura

Autor: Jagoda Marić

10.05.2023. 21:47
Država za radnike tvrtki u stečaju i blokadi daje 4,4 milijuna eura

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELLAgencija za zaštitu radničkih potraživanja, putem koje država isplaćuje plaće radnicima čije tvrtke završe u stečaju ili blokadi, u prošloj je godini gotovo pa bila agencija za Splitsko-dalmatinsku županiju. Na taj je dio Hrvatske otpadalo i najviše isplaćenih plaća u slučaju stečaja, ali i blokade poslodavca, pokazuje to izvješće o radu Agencije za prošlu godinu. Iako je u prošloj godini u odnosu na 2021. bilo više radnika koji su trebali pomoć države, može se zaključiti da, nakon pandemije, energetske krize i inflacije, gospodarstvo i nije pretjerano trebalo pomoć države za isplatu plaća putem agencije, ali ne treba smetnuti s uma da je sve te tri krizne godine putem intervencija države dobilo milijarde eura.


Ipak, Splitsko-dalmatinska županija doista odskače, u prošloj je godini Agencija isplatila ukupno 17,091 milijun kuna (oko 2,26 milijuna eura) za plaće tisuću radnika čije su tvrtke završile u stečaju, a od tog iznosa čak je 14,21 milijun kuna otišao u Splitsko-dalmatinsku županiju, gdje su isplaćene plaće za 810 radnika.


Dakle, čak je 81 posto svih radnika u Hrvatskoj kojima su isplaćivane plaće iz državnog proračuna bilo u jednoj županiji, a zapravo u jednom gradu – Splitu. Tamo je završilo i 83 posto novca namijenjene isplate plaća.


Bolovanja i otpremnine
Osim tri minimalne plaće, država je pokrivala i doprinose, naknade za bolovanje i otpremnine, a od sredine veljače ove godine radnici mogu računati na pet plaća, ako ih poslodavac nije isplatio prije otvaranja stečaja.Slična je situacija i s isplatama minimalnih plaća koje poslodavac zatraži kad sam ne može isplatiti plaću zbog blokade računa. Od 16,077 milijuna kuna (2,13 milijuna eura) koje je Agencija potrošila za isplatu plaća zbog blokade računa, 79 posto novca, ili 14,795 milijuna kuna (1,9 milijuna eura) bilo je u Splitsko-dalmatinskoj županiji, gdje su takvu pomoć tražila 32 poslodavca za 941 radnika.


Isplatu plaća od Agencije zbog blokade računa poslodavca u Hrvatskoj je lani dobio ukupno 1.281 radnik. Veliki dio tvrtki koje su u Splitsko-dalmatinskoj županiji tražile tu pomoć je povezan s Brodosplitom ili metalskom i brodograđevnom industrijom, pa se razlog za takvu dominaciju Splitsko-dalmatinske županije vjerojatno skriva u problemima koje je imao Brodosplit.


Agencija na zahtjev poslodavca koji je u blokadi isplaćuje plaće od 2017. godine, a institut isplate tri minimalne plaće u slučaju stečaja na snazi je od 2003. godine.


U 20 godina Agencija je isplatila ukupno 731 milijun kuna (97 milijuna eura) i tako su barem tri minimalne plaće bile osigirane za 52 tisuće radnika. Država bi taj novac trebala namiriti iz stečajne mase putem stečajnog postupka, ali postotak naplate nije baš visok jer je u tih 20 godina naplaćeno ukupno 29 posto, nešto manje od 215 milijuna kuna (28,5 milijuna eura).


Loša naplata


Agencija u svom izvješću navodi da financiranje sustava odražava neravnomjeran odnos između isplaćenog i vraćenog u državni proračun te navodi da za to postoje tri osnovna razloga, niski postotak naplate stečajnih tražbina, zbog nepravovremenog otvaranja stečajnog postupka i male vrijednosti stečajne mase, nemogućnost naplate stečajnih tražbina u slučaju istovremenog otvaranja i zaključenja stečajnog postupka, zbog izostanka stečajnih dioba i vrlo mala mogućnost naplate stečajnih tražbina u slučaju zaključenja stečajnog postupka i brisanja stečajnog dužnika iz registra pravnih osoba.Razlozi su to zbog kojih je Vlada nekoliko godina donijela odluke o otpisu potraživanja koje više nije moguće naplatiti. Uz navedeno, upozorava Agencija, postoji i nerazmjer u dinamici isplata i povrata novca. Agencija plaće isplaćuje na početku, a povrat se događa tijekom stečajnog postupka, ponekad s odgodom i od nekoliko godina.


– Iako samofinanciranje sustava nije realno, pravovremenim otvaranjem stečajnog postupka i očuvanjem stečajne mase moguće je poboljšati omjer između iznosa isplaćenog i vraćenog u državni proračun, napomena je Agencije koja se ponavlja u svakom njezinom izvješću od početka rada.