Foto: Adam VIDAS
Iako je moguće da se hranom građani otruju i u svojoj kuhinji, veća je mogućnost da će do toga doći u restoranima brze hrane, slastičarnicama ili drugim ugostiteljskim objektima, upozorava dr. Dželalija
d pokvarene hrane, pokazuje istraživanje Svjetske zdravstvene organizacije, godišnje u svijetu umire nekoliko milijuna ljudi, a najpogođenija područja su Afrika i jugoistočna Azija, o čemu svjedoči i ovotjedni slučaj u Indiji kada je najmanje dvadesetero djece umrlo nakon što su u školi pojeli otrovanu hranu, kontaminiranu pesticidima.
Iako u Hrvatskoj takvih ekstremnih slučajeva nema, ipak se svakog ljeta mnogi građani obraćaju liječniku zbog problema uzrokovanih konzumiranjem pokvarenih, odnosno zdravstveno neispravnih namirnica, a nisu rijetki ni slučajevi težih trovanja hranom. Naime, visoke ljetne temperature, kao i visoki stupanj vlažnosti zraka, uvjeti su za rast i razmnožavanje štetnih mikroorganizama u hrani koja može biti onečišćena u bilo kojoj proizvodnoj fazi – od tvornice do obiteljskog stola.
O opasnostima od trovanja hranom prof. dr. sc. Boris Dželalija, rukovoditelj Odjela za infektologiju u Općoj bolnici Zadar kaže:
– Zbog visokih temperatura koje pogoduju razvoju štetnih mikroorganizama u hrani ljeti je trovanje hranom česta pojava. Iako je moguće da se hranom građani otruju i u svojoj kuhinji, veća je mogućnost da će do toga doći u restoranima brze hrane, slastičarnicama ili drugim ugostiteljskim objektima, ističe dr. Dželalija i navodi da su najčešći simptomi trovanja hranom proljev, povraćanje, povišena temperatura, grčevi u trbuhu, glavobolja te groznica, pri čemu kod pacijenta nastaje problem uslijed gubitka tekućine.
– Stoga je takvom bolesniku jako važno nadoknaditi izgubljenu tekućinu, što često biva otežano jer bolesnik tekućinu gubi zbog neprekidnog povraćanja i proljeva. Zbog toga se preporučuje da se oboljelome ne daju odjednom veće količine tekućine, nego po gutljaj svakih desetak minuta, savjetuje dr. Dželalija.
– Određene namirnice, ističe dalje, predstavljaju veći rizik. – To su prije svega sva jela koja imaju veći udio vode u sebi, zatim ugljikohidrata i bjelančevina koji su pogodni za rast mikroorganizama. Putem jaja najčešće se prenosi salmonela. Najbolje je jesti nešto konkretno i prepoznatljivo. Treba, također obratiti pažnju na svježinu morskih plodova koje se često konzumira tijekom ljeta, naročito na školjke, kaže dr. Dželalija.
Uz meso i mesne prerađevine, ribu i školjke, osjetljive namirnice su i svi mliječni proizvodi, koji ako se konzumiraju zdravstveno neispravni često uzrokuju proljev.
Preporučuje se kupačima, također da se nakon kupanja obvezno tuširaju, a uz pranje ruku, posebno treba voditi računa da se voće i povrće prije jela dobro opere, a oprez je potreban i kod konzumacije sladoleda.
najnovije
najčitanije
Hrvatska
ALARMANTNO
Zrak u Sarajevu najzagađeniji na svijetu među glavnim gradovima
Hrvatska
RELI
Rovanpera iduće sezone nastupa na svim WRC relijima
Crna Kronika
TEŠKE OZLJEDE
Troje mladih stradalih u eksploziji u Kninu, stabilnih vitalnih funkcija
Nogomet
EGIPATSKA ZVIJEZDA
Salah razočaran Liverpoolom i bliže je odlasku nego ostanku
Hrvatska
BIVŠI MINISTAR
Beroš pušten iz istražnog zatvora! ‘Na nikog nisam ljut, zahvaljujem institucijama što rade svoj posao’
Crna Kronika
strava u slavoniji
Nasred ulice izboden muškarac, preminuo u bolnici
Zadar
U OBJEKTIVU
MODNA ANALIZA Gradske ulice i ove su subote bile pune odličnih street style komada
Županija
kupnja
I ovu nedjelju otvoren određen broj trgovina u Zadru i županiji, donosimo popis
Zadar
glazbena diva
[FOTO] Doris Dragović napravila pravi spektakl na Višnjiku
Zadarski prsten
odzvonilo neodgovornima