Foto: Velimir BRKIĆ
Najvažnije je pogoditi omjer luka, krumpira, ribe, kapule, soli i papra. I to je sve, uvjerava nas meštar Kore
Sukošanska obala Donjeg mora i Ruševca u noći s četvrtka na petak četvrtu godinu zaredom mirisala je svim mogućim varijacijama na temu brudeta. Pod budnim okom turističkih djelatnika, Mirjane Nadinić Veleslavić i Nikole Miloševića, a u organizaciji Turističke zajednice, Općine i KUD-a “Zlatna luka” održano je natjecanje u pripremanju brudeta.
Bez obzira što je u 10-ak dana dva puta opravdano odgađana, zbog iznenadne smrti Mladena, jedne od sukošanskih legendi, i meteorološke najave lošeg vremena, dobro organizirana manifestacija privukla je nekoliko tisuća mještana, znatiželjnika i za sam kraj mjeseca kolovoza iznenađujuće veliki broj turista.
Veliki pehar i novčana nagrada Četvrte brudetijade Sukošan 2012., otišla je u ruke ekipi “Papaline”. Drugo mjesto osvojila je vesela ekipa “Cicokrasno Arifijada alla Kesa” a treće “Zlatna luka”. Odmah do njih su bili “Duo gušti”, “Torcida” i drugi. Zbog dvostrukog pomicanja termina opravdano su tek nedostajali meštri od brudeta iz Metkovića i Kali.
Nakon toga i stari i mladi uživali su u neodoljivom okusu brudeta. Kušali su se svi brudeti u koje su, kako rekoše članovi žirija Igor Brkić, Miro Labus, Marinko Franić i Vedran Dević, utkana znanja i vještine ovdašnjih gastronoma.
Brudet je duboko ukorijenjen u gastronomske običaje ljudi koji su svoj život vezali za more i s morem, pripreman na način koliko ima i ljudi koji ga kuhaju.
– Najvažnije je pogoditi omjer luka, krumpira, ribe, kapule, soli i papra. I to je sve, uvjerava nas meštar Kore, kao da je to nešto najjednostavnije.
Uz degustiranje brudeta i palente nazočno mnoštvo moglo se dobro i zabaviti uz zadarski Trio Adriatic. Voditelji programa bili su Marina Rogoznica i Andrija Vanjak, dok je za jedinstveno osvjetljenje obale bio zadužen zvonar Marko Peić Pito.
Ovo zanimljivo natjecanje u pripremanju brudeta, jedinstveno u Zadarskoj županiji i šire, postalo je neizostavan dio sukošanske turističke ponude, koja osim gotovo netaknute prirode nudi i izvornu domaću hranu, kao zaštitni znak ovog podneblja.
najnovije
najčitanije
Nogomet
Ligue 1
PSG je ponovo francuski prvak! Pobjeda Lyona donijela je veliko slavlje Parižanima
Svijet
IZDANA UPOZORENJA
Azija na udaru toplinskog vala, temperatura doseže 45 stupnjeva, škole zatvorene
Crna Kronika
TRAGEDIJA NA CESTI
Motociklist poginuo u sudaru s automobilom u Samoboru
Hrvatska
formiranje vlade
Nova runda pregovora u ponedjeljak, DP se sastaje sa SDP-om i HDZ-om
Košarka
Završila Prva ženska liga
FANTASTIČAN UČINAK Sjajna sezona Zadranki, 20 utakmica, 20 pobjeda
Crna Kronika
MAKARSKA
Preminula starija žena, policije privela 40-godišnaka koji ju je gurnuo
Crna Kronika
Osuđen je
Pijan vrijeđao suprugu, a kasnije tvrdio: “Rekla mi je da imam malo spolovilo i da sam – kit!”
Zadar
KUPNJA NEDJELJOM
Evo u kojim trgovinama u Zadru danas možete obaviti kupnju
Crna Kronika
1,59 promila
U Zadru vidno pijan vikao na ulici, policija ga uhitila
Moda
analiza subotnjeg đira