Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

“Gortanovci” ponovno u prosvjedima jer nije bilo uplate

Autor: Suzana Bandić

02.08.2012. 22:00
“Gortanovci” ponovno u  prosvjedima jer nije bilo  uplate

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Tridesetak bivših zaposlenika Gortan građenja danas je ponovno blokiralo sjedište te tvrtke u ulici Andrije Hebranga jer Uprava nije ispoštovala dogovor od prije osam dana.
Prema sporazumu koji su tada potpisali sindikalni povjerenik Vedran Uranija s jedne, a Zdravko Galić i Zoran Anić s druge strane, radnicima su do petka, 3. kolovoza, trebala biti isplaćena zaostala potraživanja umanjena za 10 posto. Međutim, radnicima na račune, usprkos svim obećanjima koja su data prije osam dana, odnosno peti dan mirnog prosvjeda ispred sjedišta tvrtke, nije uplaćena niti lipa.
Ukupno 60 radnika koji su proglašeni tehnološkim viškom i otpušteni, potraživali su od Uprave osam milijuna kuna u koje su bile uračunate neisplaćene plaće za pet mjeseci, regresi, doprinosi i otpremnine. Uprava im je najprije nudila isplatu po jedne plaće svaki tjedan do isplate, a potom i ostalih potraživanja kao opciju “a”, te kao opciju “b” isplatu svih davanja jednokratno, ali umanjenu za deset posto što su i prihvatili. No, čini se kako su, iako imaju informacije da tvrtka raspolaže novcem, ipak izigrani. Također, radnici su nezadovoljni i zbog činjenice da tvrtka i dalje posluje, a za poslove na koje su oni nekad obavljali angažira kooperante koje ujedno i uredno isplaćuju. Stoga su najavili nove prosvjede i poduzimanje raznih sindikalnih akcija, a ostaje otvorena mogućnost i podizanja prijava protiv članova Uprave i još nekih osoba koje “gortanovci” drže odgovornima.