Nedjelja, 19. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Nekog će trebati i zadržati

Autor: Šime Ćurko

12.05.2010. 22:00
Nekog će trebati i zadržati

Foto: Filip BRALA



Teško se ne zapitati do kada će Zadar biti u A-1 ligi nastavi li se trend tako brojnih odlazaka, jer nije realno očekivati da će se baš svake godine pojaviti neka nova “vrsaljko” ili “blažević”
Završila je četvrta uzastopna sezona u kojoj su košarkašice Zadra nastupale u A-1 ligi. U sezonama 2006./07. te 2008./09. i 2009./10. Zadranke su nakon prvog dijela natjecanja završile u Ligi za ostanak, dok su 2007./08. igrale u Ligi za prvaka u kojoj su zauzele posljednje (šesto) mjesto. I baš je ta sezona u kojoj se Zadar natjecao s najboljim hrvatskim klubovima pokazala koliko ekipi Marije Mazije malo treba za pravi rezultat. Ovo malo odnosni se na igrački kadar. To je bila sezona u kojoj je Zadar imao sestre Vrsaljko, u kojoj se Iva Grbas pokazala kao pravo pojačanje… U ljeto 2008. Ana i Marija Vrsaljko su otišle u Gospić, Grbas je otišla godinu dana kasnije. Prije njih Zadar je ostao bez Ive Borović, dotadašnje kapetanice, pa Lare Nikpalj, dio igračica (Nevia Vidaković, Ana Medur, Ivana Baždarić) između košarke i studija odlučio se za studij. Lucija Perica, a potom i Maja Ledenko, jednostavno su odlučile reći da je dosta s košarkom, makar s onom košarkom s kojom su se do tada bavile. Vremena se mijenjaju, ali navike ostaju, većina igračica, posebno onih najkvalitetnijih i dalje odlazi iz Zadra, praktički prije nego što postane punoljetna.
S Inom i bez nje
Rad s mlađim kategorijama za sada trpi tako intenzivan “izvoz”, pa su se pojavile Ivana Blažević, Glorija Sikirić, Ema Meštrović, Nina Krstić, Josipa Sesar. Sve one pomalo, uz poneko pojačanje sa strane, uspjele su održati Zadar u A-1 ligi. Lijepo to izgleda, nagrada je to svima koji su s tim djevojkama radili u mlađim kategorijama, a dakako, i nakon što su postale dio seniorske ekipe.
Ipak, teško se ne zapitati do kada će Zadar biti u A-1 ligi nastavi li se trend tako brojnih odlazaka jer nije realno očekivati da će se baš svake godine pojaviti neka nova “vrsaljko” ili “blažević”. Istina, Zadranke su ponovno izborile ostanak i to barem dva-tri kola prije završetka sezone, ali bio je to ples po tankoj žici. Jedna pobjeda manje ove sezone odvela bi Zadar u neizvjesnost kvalifikacija za ostanak u ligi, a slično bi se dogodilo i lani. Za Zadar je dobro da se to nije dogodilo, možda je sada nepotrebno vraćati se na natrag i razmišljati što bi bilo kad bi bilo, ali u ovakvom ritmu odlazaka Zadru će svake godine biti sve teže. Ove sezone nisu se pojavile nove igračice koje bi ozbiljnije zakoračile među seniorke, što nije nikakvo čudo, posebno kad se zna da su lani u tom statusu bile čak tri igračice (Blažević, Sikirić, Meštrović).
Koliko tako mladoj ekipi znači odlazak samo jedne (uvjetno rečeno iskusnije) igračice najbolje je pokazao primjer Ine Marin, koja je Zadar napustila pred početak Lige za ostanak. Moglo je to skupo koštati Zadar koji s Marin i bez nje nije ista ekipa. Sve se dobro završilo, Marin je s Gospićem postala prvakinja Hrvatske, Zadar je ostao u ligi, iako takvi odlasci, posebno ne usred sezone, nikako ne bi trebali postati praksa.
Na Višnjiku nemaju mnogo izbora, put koji su zacrtali je stvaranja igračice i toga se drže, kako je to Marija Mazija rekla prije dvije godine “i pod cijenu ispadanja u A-2 ligu”. Plod takvog puta je, između ostalog, i taj da svake godine barem 3-4 Zadranke budu u kadetskoj i(li) juniorskoj reprezentaciji.
Domaći rukopis
Kad već tako dobro ide u tom dijelu bilo bi logično učiniti sve da se ekipa barem jedno vrijeme zadrži na okupu. Od generacije koja je 2004. bila kadetski prvak Hrvatske nakon samo pet godina u ekipi je ostala tek jedna igračica – Antonia Erslan. S jedne strane pravo je čudo da je Zadar i dalje u A-1 ligi ako se zna da su u tom razdoblju dovedene tek dvije igračice za koje bi se mogle reći da su bile ekstra pojačanja (I. Grbas, Marin) i još četiri koje su korektno odradile svoj posao (Radoš, Akšamović, Majstorović, jeričević). Opet, zabrinjavajuće je da svako ljeto najbolje igračice odlaze i to najkasnije kad završe srednju školu.
Zadarska ženska košarka preseljenjem na Višnjik dobila je sjajne uvjete za rad. Ono što Zadranke danas imaju Maja Vidaković, Gordana Ivković i ostale nekadašnje zadarske košarkašice mogle su samo sanjati. Također, u dvorani u kojoj Zadranke igraju dovoljno je 200-tinjak gledatelja za napraviti pravu atmosferu, a nije nevažno ni da ekipu čine uglavnom domaće igračice, što (košarkaška) publika zna cijeniti. Jer samo jedna vrata dalje od dvorane 3 živi muška košarka od koje su mnogi pobjegli onog trenutka kada se momčad okrenula uvozu, a u drugi plan stavila stvaranje vlastitih igrača.
Sa 700 tisuća kuna, koliko ŽKK Zadar dobije od Grada Zadra, ne može se složiti vrhunska ekipa, no uz ponekog sponzora može se okupiti sastav s kojim ni Liga za prvaka ne bi bila izvan dosega. Uostalom, i ove godine Zadar nije bilo daleko od ulaska među šest najboljih ekipa, premda ga je na kraju zapravo spasio međusobni omjer iz dvoboja sa Splitom i Pulom.
 


Došle/otišle


2005./06.
Došle: Ivana Kovačić, Valentina Jačan, Sanja Rogošić,
Otišla: Ana Kunjačić
2006./07.
Došla: Ana Vrsaljko, Paola Grubišić
Otišle: Ivana Kovačić, Valentina Jačan, Iva Kraljev
2007./08.
Došle: Iva Grbas, Anita Grbas
Otišle: Iva Borović, Ana Medur, Ivana Baždarić
2008./09.
Došle: Božena Radoš, Ina Marin.
Otišle: Marija Vrsaljko, Ana Vrsaljko, Nevia Vidaković, Lara Nikpalj, Lucija Perica, Božena Radoš (od siječnja 2009.)
2008./09.
Došle: Karmen Jeričević, Lara Majstorović, Marina Akšamović
Otišle: Iva Grbas, Maja Ledenko, Ina Marin (od ožujka 2010.)




 


Kadetkinje prvakinje Hrvatske


2004. Maja Ledenko, Lucija Perica, Nevia Vidaković, Danijela Čikić, Iva Borović, Iva Kraljev, Antonia Erslan, Ana Jeričević, Ivana Baždarić, Ana Medur, Marija Vrsaljko, Antonija Pavičić. Trenerica: Marija Mazija. Pomoćnici: Branimir Peričić i Blaženka Tadić.
2005. Maja Ledenko, Nevia Vidaković, Iva Kraljev, Dora Balać, Matea Marinović, Nikolina Rašin, Petra Prosenica, Nela Matas-Kelan, Ivana Baždarić, Ana Medur, Marija Vrsaljko, Lara Nikpalj. Trenerica: Marija Mazija. Pomoćni trener: Branimir Peričić.
Od ove dvije ekipe danas u Zadru igra samo Antonia Erslan.