Subota, 27. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

34 C°

Jedna rodilja – jedna primalja

Autor: Petra Mičić

05.05.2010. 22:00
Jedna rodilja – jedna primalja

Foto: Zvonko KUCELIN



Teško je reći ima li Opća bolnica Zadar dovoljan broj primalja i koji je broj optimalan, ali broj osoblja, za razliku od prijašnjih godina raste te se kontinuirano nalaze novi kvalitetni kadrovi. Osim primalja, u zadarskoj bolnici na odjelu rade i medicinske sestre općeg smjera, kazala je Ivana Gusar
U povodu Svjetskog dana primaljstva koji se tradicionalno obilježava 5. svibnja, primalje nastoje podsjetiti javnost na svoju odgovornu ulogu u životu trudnica, rodilja te novorođenčadi.
Iz Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi naglašavaju da žele poboljšati primaljstvo kako bi se dostigla željena razina skrbi za sve žene.
Zakon o primaljstvu
Stoga je na prijedlog Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi donesen Zakon o primaljstvu 2008. godine, kojim se domaće zakonodavstvo uskladilo s pravnom stečevinom Europske unije te je stvoren temelj za daljnje obrazovanje primalja u Republici Hrvatskoj u smislu organiziranja studija za primalje. Jedan od ciljeva kojima bolnice u Hrvatskoj teže, jest europski standard i princip “jedna rodilja – jedna primalja”.
Porodništvo ili primaljstvo jedna je od najstarijih medicinskih struka. U povijest primaljstva stoljećima je ugrađivano iskustvo i vještina brojnih primalja, a kasnije i njihova nastojanja da svojim školovanjem pridonesu kvalitetnijem radu i boljem statusu struke.
U Hrvatskoj se prva primalja spominje u 13. stoljeću u Dubrovniku, a u Zagrebu prva poznata primalja je bila Elizabeta iz 1454. godine.
Ivana Gusar, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Opće bolnice Zadar, pojasnila nam je koja je specifičnost zanimanja primalje te je svim primaljama u povodu Dana primaljstva poželjela daljnji uspjeh u poslu.
– Teško je reći ima li Opća bolnica Zadar dovoljan broj primalja i koji je broj optimalan, ali broj osoblja, za razliku od prijašnjih godina raste te se kontinuirano nalaze novi kvalitetni kadrovi. Osim primalja, u zadarskoj bolnici na odjelu rade i medicinske sestre općeg smjera, kazala je Ivana Gusar, dodavši da neko vrijeme nije bilo dovoljno visokoškolovanih primalja te smatra da će se i to promijeniti, pošto je otvoren studij za primalje na Medicinskom fakultetu u Rijeci.
Posebnost zanimanja primalje
Zanimljivo je da je 1820. godine primaljska škola bila otvorena i u Zadru. Bilo je to u vrijeme kada je čitava pokrajina Dalmacija imala samo jednu izučenu primalju. Tu je predavao i poznati liječnik Ante Kuzmanić, magistar primaljstva i vidarstva, koji je 1875. godine izdao primaljski priručnik “Šezdeset učenjah iz primaljstva za primalje”. Ovu su školu Talijani ukinuli odmah nakon okupacije Dalmacije 1918. godine, a otvorena je opet tek 1948. godine.
Primalja nije liječnik ni medicinska sestra. Iz samog se naziva jasno vidi da je to osoba koja prihvati novorođenče na porođaju, a u narodu je zovu i babica. Primalja je uz ženu pri porođaju, a trebala bi biti uz nju i tijekom cijele trudnoće i babinja. Ona ostvaruje partnerski odnos s rodiljom, pruža informacije i time pomaže pacijentima u ostvarivanju prava na izbor. Primalja je osoba koja treba prenijeti znanje, savjete, ljubav, poštovanje i poticaj te je nazočna najljepšem i najmoćnijem događaju, samom rođenju.
– Specifičnost zanimanja primalje jest to što je pacijent u iznimno osjetljivom stanju, a rađanje novog života razlog je zbog kojeg je pristup i odnos s pacijentom iznimno važan. Osim stručnih kvaliteta koje primalja jednostavno mora imati, bitne su i dobre komunikacijske vještine, empatija, dobar odnos s pacijentom te strpljivost, zaključila je Gusar.