Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Zagrijavanje za završnicu

Autor: Andrija Prović

23.04.2010. 22:00
Zagrijavanje za završnicu

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Bilo kakav ishod osim pobjede Zadra bio bi ravan čudu
Apsolvirati Trilj pa onda u odlučujući trokorak. Takav je plan Zadar Slada uoči četiri posljednja kola Prve Dukat HRL. A do tada, lideru prvenstva dobro će doći i jedna “lakša” utakmica. Takav epitet može se slobodno upotrijebiti u kontekstu njihova ogleda s Triljanima. Danas (18.30) u Mocire dolazi posljednjeplasirana momčad lige i najizgledniji kandidat za ispadanje. Prema tome, bilo kakav ishod osim (uvjerljive) pobjede Zadra bio bi ravan čudu. Zadrani su prošli tjedan napravili odličan posao u Ivancu te im ovaj susret treba poslužiti prvenstveno za podizanje samopouzdanja pred dva izuzetno teška dvoboja (Senj i Arena). Najslikovitiji je podatak da je društvo iz Cetinske krajine svoj posljednji bod izvuklo u prosincu, u dalekom 12. kolu. Nakon 33:33 s Kaštelima, u proljetnom dijelu gubit će čak i od konkurencije s dna ljestvice. O omjeru snaga – više nego dovoljno. Uz dužno poštovanje Trilju, pravo je pitanje s koliko će razlike “plavi” pobijediti. Odnosno, hoće li ponuditi uvjerljivo izdanje kao protiv Đakova i Preloga, ili ćemo pak gledati momčad koja će na parket izaći s nosom do krova Mocira, i glavama u Senju. U takvom slučaju, neće izostati Palekina “jezikova juha” i živciranje publike na tribinama, ali bodovi – teško.
– Nema mjesta nikakvom podcjenjivanju. Respektiramo svakog protivnika, pa tako i Trilj. Svoju smo lekciju naučili u Umagu, a sada moramo dokazati zašto smo prvoplasirana momčad prvenstva – mišljenja je Kristijan Brkljača. Desnog vanjskog Zadar Slada upitali smo i za adute “pršutara” u 23. kolu.
– Oni su posljednji na ljestvici i nemaju puno toga za izgubiti. Naprotiv, mogu rasterećeno ući u utakmicu. Međutim, ne razbranimo li njihovog vratara, i ne dopustimo li Kažimiru, srednjem vanjskom, da se razigra, problema ne bi trebalo biti.
Budući da Trilj PV i nije protivnik po mjeri Slada, hoće li Paleka poštedjeti nekog iz prve postave?
– Ne. Trebali bi nastupiti u punom sastavu. Buovac je proteklih dana imao problema s mišićem natkoljenice, no, vjerujem da će se i njegovo ime naći na popisu.
S obzirom na tijek ovogodišnjeg prvenstva, domaćima ne bi bilo naodmet i da pokušaju ostvariti što povoljniju gol razliku. Tko zna, možda će upravo ukupan zbir odlučivati o jednom od novih premijerligaša.
– U svakom slučaju pokušat ćemo ostvariti što uvjerljiviju pobjedu. Premda, sumnjam da će ukupna razlika u golovima na kraju biti presudna. Za nas je najvažnije da, nakon bodova, ovom utakmicom dodatno podignemo samopouzdanje. Trebat će nam u tri posljednja kola – zaključuje Brkljača.
Raspored 23. kola (24./25. travnja): Zadar Slad – Trilj PV (subota, 18.30), Kaštela Adriachem – Crikvenica, Gorica – Slatina, Solin – Đakovo, Umag – Arena Jadrograd, Županja – Ivančica Ivanec, Prelog – Senj Wallenborn.
 


Premijerligaška slagalica


U slučaju da i nakon posljednjeg kola dvije ili više momčadi budu izjednačene, poredak se određuje na sljedeći način:
u izračun se uzimaju međusobni ishodi klubova o kojima je riječ, a redoslijed se određuje na osnovu osvojenih bodova na tako dobivenoj suženoj ljestvici. Ako je broj bodova na tako dobivenoj suženoj ljestvici jednak, bolje je poredan klub koji ima bolju razliku danih i primljenih pogodaka na suženoj ljestvici. Ako je i u tom slučaju stanje poravnato, bolje je plasiran klub koji ima bolju ukupnu razliku golova iz svih 26 kola.