Subota, 27. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

34 C°

Postrožena pravila

U prometnim nesrećama u kojima su sudjelovali romobili dosad ozlijeđene tri osobe

Autor: Nikolina Lucić

03.04.2023. 10:30
U prometnim nesrećama u kojima su sudjelovali romobili dosad ozlijeđene tri osobe

Foto: Arhiva ZL/Marin Gospić



Neoprezna, a često i prebrza vožnja kojoj popularizacijom električnih romobila sada već svakodnevno svjedočimo, Vladu je nagnala na donošenje izmjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama, čime su vozači električnih romobila dobili nova pravila i ograničenja prilikom sudjelovanja u prometu.


Električni se romobili i monocikli s električnim pogonom od sada definiraju kao osobna prijevozna sredstva. No, za razliku od vozača bicikala koji moraju nositi zaštitnu kacigu samo do 16 godina, svi vozači osobnih prijevoznih sredstava dužni su nositi zaštitnu kacigu za vrijeme vožnje.


Svi vozači koji se neće držati navedenih pravila, bit će kažnjeni novčanom kaznom.


Od početka godine 13 kažnjenih




Od glasnogovornice PU zadarske Ivane Grbin smo tako doznali da su se od uvođenja novih zakonskih odredbi na području PU zadarske dogodile tri prometne nesreće u kojima su sudjelovali vozači osobnog prijevoznog sredstava.


– U prometnim nesrećama dvije osobe su lakše ozlijeđene, dok je jedna osoba teže ozlijeđena.


Od početka godine na području PU zadarske prekršajno je sankcionirano 13 vozača navedene kategorije vozila temeljem članka 114. Zakona o sigurnosti prometa na cestama zbog prekršaja nekorištenje zaštitne kacige, poručila je Grbin, naglasivši kako je tim zakonom definirana kategorija vozila – osobna prijevozna sredstva, a odnosi se na ona vozila koja nisu bila razvrstana niti u jednu postojeću kategoriju vozila te čija najveća konstrukcijska brzina ne prelazi 25 km/h.


To su vozila poput električnih romobila, električnih monocikala, hoverboarda, segwaya i drugih sličnih vozila koje sve češće susrećemo u urbanim sredinama.


– Isto tako, u Zakon su uključena i pravila koja se odnose upravo na vozače te nove kategorije vozila. Tako je, primjerice, dobna granica za upravljanje osobnim prijevoznim sredstvima 14 godina, a nošenje zaštitne kacige obavezno.


Također, na osobnim se prijevoznim sredstvima smije prevoziti samo jedna osoba, dok je vozačima dozvoljeno imati samo jednu slušalicu u ili na uhu, ali ne u ili na oba!, dodala je Grbin, kazavši kako se jedno pravilo odnosi i na obvezu nošenja reflektirajućeg odjevnog predmeta i osvjetljavanja vozila tijekom noći i u slučajevima smanjene vidljivosti.


30 eura za nenošenje kacige


Zakonskim odredbama definirane su površine kojima se smiju kretati vozači na električnim romobilima.


– Naime, oni su se dužni kretati biciklističkom stazom ili biciklističkom trakom u smjeru kretanja, a u slučajevima da biciklistička staza ili traka ne postoje, mogu se kretati površinama namijenjenim za kretanje pješaka te zonama smirenog prometa pod uvjetom da vode računa o sigurnosti drugih sudionika u prometu, pojasnila je Grbin.


Električni se romobili ne smiju kretati autocestom, brzom cestom i cestom namijenjenom isključivo za promet motornih vozila.


– Dobna granica za upravljanje osobnim prijevoznim sredstvom je 14 godina, a vozači su dužni noću i danju, u slučaju smanjene vidljivosti, biti označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom, kazala je Grbin, naglasivši kako vozači osobnih prijevoznih sredstava na glavi moraju nositi zaštitnu kacigu za vrijeme vožnje, a na osobnom prijevoznom sredstvu smije se prevoziti samo osoba koja upravlja tim vozilom.


Za prekršaj zbog nenošenja zaštitne kacige predviđena je novčana kazna u iznosu od 30 eura, a ista je kazna i ako vozač romobilom upravlja dok koristi slušalice u ili na oba uha, čime bi se umanjila mogućnost reagiranja i sigurnog upravljanja vozilom.


– Policijski službenici redovito provode ciljane preventivno – represivne akcije i poduzimaju pojačane aktivnosti usmjerene na sprječavanje i sankcioniranje prometnih prekršaja svih sudionika u prometu. Posljednju su takvu akciju u prometu policijski službenici Postaje prometne policije Zadar proveli 30. ožujka u vremenu od 7 do 11 sati, zaključila je Grbin.