Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Vina i ulja u čast Sv. Nikole

Autor: Ivan Stagličić

06.12.2009. 23:00
Vina i ulja u čast Sv. Nikole


Zbilja mi je čast biti predsjednik jedne udruge koja u zadnje vrijeme donosi sa svake manifestacije, koja se održava, po desetak odličja. S tako nečim ne samo da se ja ponosim nego se može ponositi svaki Nadinjanac, kazao je Željko Vrsaljko
Jučer je u Nadinu održana Prva degustacija mladih vina i maslinovoga ulja koju su zajednički organizirali Udruga vinogradara i vinara Nadin i KUD Nadin. Degustacija je održana u povodu blagdana Sv. Nikole pokraj kapelice koja je lani postavljena i tada se odredilo da će se taj datum i nadalje obilježavati i to na području Glavića Varoši.
– Ocjenjuju se samo vina i ulja iz sela Nadina i to ona koja nisu dosad nagrađivana. Htjeli smo potaknuti ljude da se malo aktiviraju i da živnu, kazao nam je Tomo Glavić, dopredsjednik Udruge vinara i vinogradara. Na degustaciji je bilo dvadeset i dva crna, jedanaest bijelih vina i trinaest ulja. Ocjenjivanje uzoraka provodile su stručne komisije. Onom za vino predsjedao je Zvonimir Vlatković, a za ulja Marijana Matek Sarić.
Ovim povodom bio je priređen i kulturno-umjetnički program koji su okupljenima predstavili članovi KUD-a Nadin na čelu s predsjednikom Draganom Brzojom koji je uz Vedrana Vinketu vodio program.
– KUD Nadin postoji tri godine i imao je preko stotinu nastupa diljem Hrvatske. Bili smo u Hrvatskom saboru, Slavoniji, Vukovaru, Zadru, a vjerovali ili ne, bili smo i u Schwarzwaldu na izvoru rijeke Dunava, na Svjetskom prvenstvu svirača usne harmonike, kazao je Brzoja.
Skup je pozdravio i predsjednik Udruge vinogradara i vinara iz Nadina, Željko Vrsaljko koji je kazao:
– Zbilja mi je čast biti predsjednik jedne udruge koja u zadnje vrijeme donosi sa svake manifestacije, koja se održava, po desetak odličja. S tako nečim ne samo da se ja ponosim nego se može ponositi svaki Nadinjanac.
Voditelj komisije za ocjenjivanje vina, Zvonimir Vlatković u svom je obraćanju istaknuo kako ima mnogo lijepih i perspektivnih vina koja treba paziti, maziti i osluškivati i to svakodnevno jer samo takva vina imaju perspektivu. Upozorio je, međutim, da je u obje kategorije po šest uzoraka vina odbačeno zbog krupnih grešaka u fermentaciji, odnosno preradi. On je i ovom prigodom pozvao vinare da ne zaziru od vinobrana, jer da ga se više rabilo, ne bi bilo toliko odbačenih vina.
Marijana Matek Sarić je u ime komisije za ocjenjivanje ulja istaknula da su se tri ulja značajno izdvojila i zaslužila nagradu s time da su prvo i drugo mjesto izuzetno blizu.
Poredak u uljima je bio sljedeći: treće mjesto je pripalo Mili Vrsaljku Antinom, drugo mjesto je osvojio Josip Vićković, a pobjednica u kategoriji ulja bila je Branka Vrsaljko.


Pobjednička vina Glavića i Vrsaljka


U kategoriji bijelih vina, treće mjesto je osvojio Davor Glavić, drugo mjesto Marko Glavić, a prvi je bio Božo Glavić
U kategoriji crnih vina, treći je bio Tomislav Odžaković, drugi Marko Glavić, a pobjednik je bio Milan Vrsaljko.