Četvrtak, 2. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Zločinci još nisu privedeni pred lice pravde

Autor: Ivan Stagličić

17.11.2009. 23:00
Zločinci još nisu privedeni pred lice pravde

Foto: Adam VIDAS



Tih dana smo pokazali kako se voli domovina, kako se daruje život domovini, a zauzvrat što nam se to danas događa? Jedna sprega. Za toliko prolivene krvi, nitko do danas nije odgovarao, a bojim se da ne će ni odgovarati jer to govore činjenice. Za svakog okrivljenog dosad na srpskoj strani – nema dokaza ali su zato puni zatvori hrvatskih branitelja, kazao je Marko Miljanić, prvi zapovjednik Samostalnog škabrnjskog bataljuna


Polaganjem vijenaca na spomen obilježju kod masovne grobnice otpočeo je danas središnji dio obilježavanja tragičnog stadanja mještana Škabrnje u Domovinskom ratu. Na komemoraciji su se uz brojne mještane Škabrnje okupili predstavnici najviših državnih i lokalnih institucija, vojske, crkve, udruga proizišlih iz Domovinskog rata te brojnih gostiju iz čitave Hrvatske.
Komemorativni skup održan je na središnjem škabrnjskom Trgu dr. Franje Tuđmana otpočeo je pozdravnim obraćanjem Ante Radonića Šutre u ime skupine hodočasnika koja je u Škabrnju dopješačila iz Kijeva preko Knina. Okupljene je prigodnim riječima, kao domaćin pozdravio načelnik Općine, Luka Škara istaknuvši:
-Najvažnije je danas zajedno, dostojanstveno, s poštovanjme i zahvalnošću odamo počast škabrnjskim braniteljima i civilnim žrtvama zločina velikosprske agresije. Svi znamo da je Škabrnja danas, uz Vukovar, simbol stradanja. Škabrnja je posvećeni dio hrvatske zemlje gdje s posebnim potšovanjem dolaze mnogi kojima je Hrvatska u srcu kako bi odali počast i zapalili svijeće za osamdeset i šest ubijenih škabrnjskih žrtava, branitelja i civila i isto tako deset poginulih branitelja iz susjednih Galovaca, Sukošana, Debeljaka i Zadra, kao i troje civila iz drugih mjesta koji su žrtve iste agresije, kazao je Škara upozorivši da je to velika brojka, a da se odgovorni za te zločine još uvijek traže i pozvao nadležne da se učine svi potrebni koraci da se odgovorni zločnci pronađu i kazne jer je to dužnopst koju valja ispuniti i zbog prošlosti ali isto tako sadašnjosti i budućnosti.
Okupljenima se obratio i Marko Miljanić, prvi zapovjednik Samostalnog škabrnjsjkog bartaljuna koji je kazao kako je o poginulim hrvatskiom vitezovima sve ove godine puno toga rečeno ali nikada dovoljno.. Upozorio je kako tu svi znaju za ptanju, krv i suze Hrvata Škabrnje i Nadina ali to ne znaju svi Hrvati i Hrvatice.
-To kažem iz razloga čistih činjenica. Mi smo voljom određenih krugova konstantno omalovažavani, sotonizirani, vrijeđani, podcijenjivani i to je konstanta svih ovih proteklih godina, kazao je Miljanić te se podsjetio tih dana prije osamnaest godina.
-Tih dana smo pokazali kako se voli domovina, kako se daruje život domovini, a zauzvrat što nam se to danas događa? Jedna sprega. Za toliko prolivene krvi, nitko do danas nije odgovarao, a bojim se da ne će ni odgovarati jer to govore činjenice. Za svakog okrivljenog dosad na srpskoj strani – nema dokaza ali su zato puni zatvori hrvatskih branitelja. I kad se događa da hrvatski branitelj bude oslobođen pa i tri puta, vidi čuda – takvima se sudi sve dotle dok ne dobiju zatvorsku kaznu. Tako imamo aspurd da za par ubijenih srpskih terorista bude osuđena grupa vojnih policajaca na više od četrdeset godina zatvora, a zapovjednik čete vojne policije, terorist, na hrvatskom sudu bude oslobođen i takvih aspurda ima mnogo, istaknuo je Miljanić i naglasio da oni koji su otpočeli obranu domovine danas trunu po hrvatskim i haškim zatvorima, dok oni koji su bili inicijatori svega zla uživaju u blagodatima Brijuna. Također je pozvao predstavnike hrvatske vlasti da odmah i ovdje objasne zašto nisu pokrenuti procesi protiv srpskih terorista te nstavio svoje obraćanje riječima:
-Lijepo je vidjeti predsjednika Hrvatske kako obilazi napaćeni sprski narod i s njima pije kavu. A nije se nikad udostojio spomenuti Škabrnju i Nadin, kazao je Miljanić na što su okupljeni odgovorili pljeskom., dok je Miljanić upozorio nazočne da su svi zločini u Škabrnji napravljeni pod simbolom zla, ” to jest petokrakom u koju se pojedinci i danas zaklinju. Njima je najveći problem bila i ostala krunica oko vrata hrvatskog branitelja”, rekao je Miljanić naglasivši da nema oprosta bez pokajanje, a ikakvo pokajanje je dosad izostalo.
U ime Koordinacije udruga proizišlih iz Domovinskog rata, skup je pozdravio Ante Martinac kazavši da se primjerćuje kako se ovo stradanja ne zaboravlja i da je svake godine u Škabrnji sve više okupoljenih. No i on se upitao gdje su nestali sv ti zločinci koji su u Škabrnji počinili tolike zločine te pozvao pravosudna tijela da se ovakvo stanje okonča i zločinci pronađu i kazne.
Zadarski župan, Stipe Zrilić obratio se skupu i podsjetio na dane stradanja Škabrnje koje se događalo u vremenu stradanja čitave domovine koja je ipak iznašla snage i oduprla se žestokim napadima srbočetničke agresije ujedinjenih pstorjbi”zvijezde petokrake i kokarde koje su se ujedinile i time razotkrile svoj dugogodišnji brak za koji smo svi mi znali, premda neki nisu vjerovali da postoji, to na žalost, neki ne vjeruju ni danas”, kazao je zadarski župan te ustvrdio da hrabrim ljudima Škabrnje terbamo biti vječno zahvalni što možemo živjeti u slobodnoj Hrvatskoj.
Kao posebni izaslanik predsjednice Vlade, Jadranke Kosor, komemorativni skup je pozdravio ministar Božidar Kalmeta uz kojeg je u ime Vlade na skupu bio i ministar Darko Milinović. Kalmeta je preio poruke predsjednice Vlade Jadranke Kosor koja se duboko klanja žrtvama Škabrnje te je podsjetio okupljene na te dane 1991. godine i nemilosrdnost srbočetničke agresije koja je na najsvirepiji način pogodila ovo mjesto i njegove ljude.
-Ali njihova žrtva nije bila uzaludna jer su oni ustvari svojim tijelima zaustavili velikosrpski projekt spaljene zemlje – spaliti, uništiti i protjerati. Oni su zaustavili taj projekt, ta željeza, to gvožđe, one ondašnje armije i taj projekt je propao. I zato je njihova uloga u Domovinskom ratu ne samo nezaobilazna nego i ogromna, velika i najveća, poručio je ministar Kalmeta koji se složio sa svopjim predhodnicima za govornicom da još nisu kažnjeni zločinci Škabrnje.
-Nisu nažalost, još kažnjeni ni mnogi drugi zločinci ali ratni zločin ne zasatrijeva i hrvatska država nikad ne će odustati od toga da oni budu izvedeni pred sud i da budu kažnjeni za ona zlodjela koja su napravili, kazao je Božidar Kalmeta koji je istaknuo i da će Vlada i dalje nastaviti ponagati Škabrnju u nizu razvojnih projekata.
U ime Hrvatskog sabora prigodnim se riječima skupu obratio njegov dopredsjednik Josip Friščić istaknuvši da se današnjim povratkom života i mladosti u Škabrnju na najbolji način odje popčast onim žrtvama koje su sebe ugradile u ono što mi kao generacija baštinimo, a mnogi toga još ni danas nisu svjesni.
U ime predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga, nazočne je pozdravio kontraadmiral Zdenko Simičić, a komemorativni skup je bio protkan i nastupima školskog zbora osnovnoškolaca Škabrnje, kao i pjesmama koje je kazivala Katarina Pavičić, kći poginulog škabrnjskog branitelja, kao i zadarski glumac Zlatko Košta.
Nakon komemoracije u župnoj crkvi Uznesenja BDM, organizirano je misno slavlje kojeg je predvodio zadarski nadbiskup Ivan Prenđa. Nakon mise svi su naziočni u mimohodu otišli do groblja Sv. Luke i kod središnjeg križa položili vijence i zapalili svijeće za poginule branitelje i civile čija su imena ponaosob pročitana na vječni spomen.