Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Olujić: Tražit ćemo pomilovanje Norca

Autor: Sergej Abramov

08.11.2009. 23:00
Olujić: Tražit ćemo pomilovanje Norca


Obrana Mirka Norca pozitivno je reagirala na predsjednikove tvrdnje da će razmotriti pomilovanje umirovljenog generala osuđenog za ratni zločin te je najavila da će svakako uputiti Mesiću zahtjev za pomilovanjem, čim Vrhovni sud donese pravomoćnu presudu u postupku za zločine u Medačkom džepu.
– U postupcima koji se vode protiv Mirka Norca, dosad smo koristili sve otvorene pravne mogućnosti. Svakako ćemo ići u tom smjeru i dalje, i iskoristit ćemo pravo da od poglavara države tražimo akt milosti, rekao je našem listu Željko Olujić, jedan od Norčevih odvjetnika.
Predsjednik Stjepan Mesić svoju najavu da bi do kraja mandata mogao pomilovati Norca iznio je u intervjuu radijskoj informativnoj agenciji Media servisu. Problem je, međutim, u tome što Mesiću mandat istječe u siječnju, a Vrhovni sud će tek idućeg tjedna saslušati argumente Norca i tužiteljstva na javnoj sjednici povodom žalbe. S obzirom na opsežan postupak, Vrhovni sud je rezervirao pet dana samo za iznošenje sumariziranog postupka te za saslušanje tužitelja i optužbe.
Stoga je legitimno pitanje može li Vrhovni sud u tako kratkom roku donijeti pravomoćnu presudu i tako omogućiti Norcu da se kazna za Medački džep objedini s kaznom za ratni zločin “gospićke skupine”. A to bi Norcu omogućilo da bude u situaciji da uskoro uđe u posljednju trećinu kazne, jer ne bi smio biti kažnjen s više od 15 godina, koliko je maksimalna kazna po starom kaznenom zakonu.
– Mirko Norac služi devetu godinu 12-godišnje kazne koju mu je odredio riječki sud i ako Vrhovni sud ne donese dovoljno brzo pravomoćnu presudu, tražit ćemo pomilovanje po riječkoj. Bilo bi puno bolje da su presude objedinjene, ali tu je pogriješio prvostupanjski sud koji ih je morao odmah objediniti, rekao je Olujić.