Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Ovoga ljeta radilo tisuću srednjoškolaca

Autor: Elza Radulić-Toman

15.09.2009. 22:00
Ovoga ljeta radilo tisuću srednjoškolaca

Foto: Vedran SITNICA



Voditeljica Marina Sladić ističe da ovakvo zapošljavanje nije tek financijska zarada, već je mladima to itekako dobra priprema za početak životnoga puta
Ovih su dana završili i zadnji poslovi koje su tijekom ljetnih mjeseci obavljali učenici srednjih škola, a dobivali su ih preko servisa za zapošljavanje koji djeluje pri Pomorskoj školi Zadar. Pravilnik o posredovanju kod privremenog zapošljavanja redovnih srednjoškolaca, koje je bilo donijelo nadležno ministarstvo još 2001. godine, prva je prepoznala zadarska Pomorska škola i krenula u njegovo provođenje. Otad do danas tisuće učenika srednjih škola iz Zadra ponajprije, ali i iz drugih krajeva Hrvatske, radile su tijekom ljeta na mnogobrojnim sezonskim poslovima. Ovoga ljeta je bilo također puno zainteresiranih učenika, ali i poslodavaca za njihov rad. Osim zadarskih srednjoškolaca iz svih ovdašnjih škola u Zadru i županiji, dolazili su i učenici iz udaljenijih hrvatskih sredina, iz Vukovara, Osijeka, iz Županje pa i iz Zagreba i drugih gradova. Ali u zadarsku Pomorsku školu su se javljali i mnogi poslodavci iz drugih krajeva, koji su željeli imati sezonce i ovim putem, koji je ustvari najjeftiniji.
Od voditeljice ovoga servisa u Pomorskoj školi Marine Sladić saznali smo da su ovoljetni rezultati negdje na razini lanjskih po broju zaposlenih učenika, a nešto veći po broju sklopljenih ugovora. Naime, radilo je otprilike oko tisuću učenika, koliko ih je bilo i prošloga ljeta. U školu je dosad stiglo i više od dvije i pol tisuće ugovora, a očekuje ih se još, pa bi lanjska brojka od nešto preko 2.500 mogla biti premašena. No, kaže Marina Sladić, kako bi financijski učinak ovoga ljeta mogao biti slabiji, s obzirom da su poslodavci plaćali nešto niže satnice.
Učenici su radili mnoge poslove, većinom pomoćne u turizmu, u trgovini, ugostiteljstvu, rad s novim tehnologijama… Primjećeno je da su restorani i kafići više nego dosad tražili baš srednjoškolce. I zadarski “bobiji”, mladi koji su regulirali promet u srpnju i kolovozu, zapošljavali su se preko ovoga servisa. Isto kao i oni u Biogradu i drugim mjestima koja imaju takve prometnike. Voditeljica Marina Sladić ističe da ovakvo zapošljavanje nije tek financijska zarada, već je mladima to itekako dobra priprema za početak životnoga puta.
Inače, ovakvo zapošljavanje je moguće isključivo tijekom ljetnih praznika, a mogu ga ostvariti srednjoškolci od 14 do 18 godina. Naravno, moraju imati dopuštenje roditelja i inspekcije rada, a roditelji moraju i potpisati ugovor.