Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Prava fešta od mora i riba

Autor: Jurica Predovan

02.08.2009. 22:00
Prava fešta od mora i riba


U Vrškoj alci su sudjelovali prošlogodišnji prvaci Ivica Perinić Šutak na penti i Jandre Maraš kao ciljač te su i ove godine obranili naslov pogodivši 5 punata. Drugo mjesto s 4 punta osvojili su otac i sin Nevenko i Marko Stojak, dok je treće mjesto pripalo još jednom paru otac-sin – Milanu i Lovri Perkoviću
U organizaciji TZ Općine Vrsi u subotu je održana tradicionalna Ribarska noć, koja je i ove godine privukla velik broj domaćih i stranih turista. Prema procjenama ogranizatora feštu je posjetilo preko 4.000 ljudi, a velikoj posjećenosti svakako je doprinijela i špica turističke sezone.
Ribarska noć održavala se na predjelu lučice “Školjić”, a brojni posjetitelji mogli su uživati u bogatom programu u kojem je sve “odisalo” dalmatinskim duhom.
Već je nadaleko poznato da se u Vrsima organiziraju dobre fešte, raznovrsnog programa u kojem svatko nađe ponešto za sebe, te je i ove godine velik interes posjetitelja izazvala tradicionalna regata kaića, Vrška alka i svićarenje.
Program je započeo pred zalazak sunca i to s regatom kaića u kojoj su svoje snage i vještine odmjerili vrški ribari. Bilo je potrebno odveslati dionicu od dva puta 400 metara, koja je bila postavljena od lučice “Školjić” do stare vrške rive i natrag. Pobjedu je treću godinu zaredom odnio stari “morski vuk”, šezdesetdvogodišnji Mladen Utković. Drugo mjesto pripalo je Milanu Perkoviću, dok je treće mjesto, ispred četveroplasiranog Ivice Perinića Šutke, osvojio najmlađi sudionik Marko Stojak.
Nakon kratke stanke uslijedila je jedinstvena “Vrška alka” u kojoj sudionici iz kaića gađaju alku, koja visi na četiri metra od površine mora. Da se uistinu radi o igri koja izaziva najveću pažnju posjetitelja mogli smo se uvjeriti i ove godine – gledatelji su u potpunosti ispunili gat lučice.
U alci su sudjelovali prošlogodišnji prvaci Ivica Perinić Šutak na penti i Jandre Maraš kao ciljač te su i ove godine obranili naslov pogodivši 5 punata. Drugo mjesto s 4 punta osvojili su otac i sin Nevenko i Marko Stojak, dok je treće mjesto pripalo još jednom paru otac-sin – Milanu i Lovri Perkoviću s tri pogotka u ništa.
Svim natjecateljima medalje i prigodne darove uručio je neizostavni voditelj programa Ivica Perinić Giovanni. Ovom je prigodom devetogodišnjem Lovri Perkoviću dodijeljeno priznanje kao najmlađem sudioniku alke, a Lovre je uz to dobio i dar – veliki brod na napuhavanje.
Treća disciplina bila je svićarenje u kojoj su sudionici uz veslanje pokazali brojnim turistima kako se “svitli na osti” te su još jednom oduševili posjetitelje. Ovogodišnji najbolji svićari s izvađenih 20 naranči iz mora bili su braća Marko i Šime Stojak, drugo mjesto i prikupljenih 15 naranči pripalo je Ivici Periniću Šutku i Jandri Marašu, dok su treće mjesto zaslužili Mladen Utković i Milan Perković.
Kako Ribarska noć ne bi prošla bez dobre spize i dalmatinskih specijaliteta organizatori su se pobrinuli da na meniju budu srdele i tuna na gradelama. Dimilo se na sve strane…
Za dobru zabavu i podizanje atmosfere bio je zadužen trio “Nandino” koji su odsvirali brojne domaće i strane hitove te je fešta od mora i ribe potrajala do ranih jutarnjih sati.