Nedjelja, 14. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

SLUŠAJU NAREDBE

Francuska policija nisko pala, prosvjednicima oduzimali lonce i poklopce

Autor: Hina

21.04.2023. 09:56
Francuska policija nisko pala, prosvjednicima oduzimali lonce i poklopce

Foto: ReutersTisuće francuskih građana ponovno su u četvrtak izašle na ulice prosvjedujući protiv predsjednika Emmanuela Macrona i njegovih kontroverznih planova mirovinske reforme, no ovaj put policija se odlučila obračunati s loncima.


Prije Macronovog posjeta Gangesu na jugu Francuske policija je onemogućila prolaz prosvjednicima koji su nosili posude za kuhanje kako bi bučili na prosvjedu, a mediji su prenijeli i da su prosvjednicima lonci – oduzimani.


Oporbeni političari ismijali su državni obračun s loncima, prenosi njemačka novinska agencija dpa.
Policajci su rekli da su primili naredbu kojom se zabranjuje nošenje “prijenosnih zvučnih uređaja” tijekom predsjedničkog posjeta, što je očito uključivalo i lonce.


Posljednjih dana prosvjednici su svoje nezadovoljstvo Macronovom mirovinskom reformom pokazali glasnim lupanjem loncima.


“Jaja i lonci, to je ono što koristim za kuhanje”, rekao je Macron na početku posjeta južnoj Francuskoj, gdje su prosvjednici iz daljine bacali jaja i krumpir na šefa države.


“Nisu lonci ti koji će pokrenuti Francusku naprijed”, rekao je Macron na prosvjedu ‘bubnjara’ u regiji Alsace u srijedu.


Cristel, tradicionalni proizvođač lonaca, ljutito je reagirao: “Gospodine predsjedniče, u @cristelfrance proizvodimo lonce za kuhanje koji pokreću Francusku naprijed!”