Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Dubrovnik uvertira uoči derbija

Autor: Roman Morović

04.05.2009. 22:00
Dubrovnik uvertira uoči derbija

Foto: Sebastian GOVORČIN



Treneru Zadra Zmagi Sagadinu ta će utakmica dobro doći da vidi što i kako još može popraviti u igri svoje momčadi uoči derbija s Cibonom


Iako često ne odaje pravo stanje stvari na parketu statistika s utakmice Dubrovnika i Zadra do u detalje će opisati što se i kako događalo u nedjelju navečer u Gospinu polju. Zadar je postigao dvadeset poena više od domaćina (15 više u trećoj četvrtini), imao je čak 25 skokova više, a konačna valorizacija momčadi iznosila je 124:68 u korist gostiju. Zanimljivo, Dubrovnik je u cijelom susretu sakupio tek 18 skokova, a Zadar je do te brojke došao samo ako se gledaju napadački skokovi. Iz tog podatka lako se može zaključiti da je centarska linija Zadra odradila najveći dio posla na ovoj utakmici tako da ni mizernih 3-19 (16%) za tri poena nije poremetilo planove Zmage Sagadina da se iz Dubrovnika vrati s bodovima.
Povratak Stipčevića
Ružić, Boisa, Macura i Gečevski postigli su ukupno 72 od 101 poena svoje momčadi, a dvocifreni su bili još i Rančić (12), te Johnson (10). Ostalo (7) su zabili razigravači Prostran (5 asistencija) i Car (4 as), a ovaj potonji bi ubuduće mogao više vremena provoditi na svojoj prirodnoj poziciji, dvojci, budući da se na teren, nakon sedam utakmice pauze zbog ozljede, vratio prvi playmaker Rok Stipčević. Iako se za 22 minute igre u Dubrovniku nije upisao u strijelce niti u asistente povratak Stipčevića velika je stvar za momčad Zadra budući da je upravo on veći dio sezone sam iznio teret razigravanja momčadi. I sam trener Sagadin naglasio je kako od njega u ovom dvostrukom okršaju s Dubrovnikom (sljedeći je već sutra) ne očekuje igre na razini onih prije ozljede, već će mu ove utakmice prije svega poslužiti da se što prije vrati u ritam, naročito uoči subotnjeg derbija s Cibonom u Zagrebu. Iako prvo moraju odraditi još jedan susret sa Gosparima i upisati nova dva boda, Zadrani, ako ne igrači onda barem navijači, već pomalo razmišljaju o novoj utakmici s vječnim rivalom. Ta će utakmica najvjerojatnije odlučiti o tome koja će momčad u doigravanje krenuti sa startne pozicije broj jedan i time steći prednost domaćeg terena, a koja će se sa Zagrebom u preostala dva kola boriti za drugo mjesto.
Kome “pole position”?
Nakon zagrebačkog gradskog derbija i gostovanja Zadra u Dubrovniku konačno sve momčadi lige za prvaka imaju isti broj odigranih utakmica pa je sada i situacija na tablici nešto jasnija. Četiri kola prije kraja Zadrani znaju što im je činiti žele li se domoći prve pozicije. Sa četiri pobjede momčad Zmage Sagadina sigurno će biti prva bez obzira na ishode ostalih utakmica, no ukoliko ne uspije pobijediti Cibonu u Zagrebu šanse za to biti će vrlo male. U tom bi slučaju Zadrani od Cibone morali izgubiti sa manje od devet poena razlike, te se nadati da Zagreb u posljednjem kolu može napraviti čudo u Draženovu domu, naravno, sve to uz pretpostavku da A-1 ligaši neće nikome pomrsiti račune, a po dosadašnjim rezultatima takvo što je gotovo nemoguće. Sa tri pobjede i porazom od Cibone, Zadar bi mogao biti drugi, uz uvijet da Zagreb izgubi ili u Splitu ili pod Tornjem. Ovakve prognoze gdje se unaprijed upisuju bodovi protiv, kvalitetom bitno inferijornijh protivnika kao što su Svjetlost, Šibenik, Dubrovnik, pa i ambiciozna Cedevita (omjer 2-8!) mogu zvučati bahato i prepotentno, no ponešto o tome reći će i izjava trenera Dubrovnika Darka Kunce između dviju utakmica sa Zadrom.
– Mi nismo gajili iluzije da možemo dobiti utakmicu, možda smo mogli malo duže ostati u egalu ali na kraju bi kvaliteta svjedno prevagnula na Zadrovu stranu. Što se tiče druge utakmice tu će Zadar sigurno biti puno rasterećeniji. Mi ćemo pokušati pružiti nekakav otpor ali svjesni smo da će to biti vrlo teško, gotovo nemoguće – kazao je Kunce.
Velika razlika u kvaliteti
Iako je košarka mnogo puta do sada u raznim situacijama, ligama i natjecanjima pokazala zašto je jedan od najuzbudljivijih sportova gdje su mogući svakojaki preokreti i iznenađenja, u ovome je trenutku u hrvatskoj košarci razlika između NLB ligaša i A-1 ligaša jednostavno prevelika, a potvrda toga stiže iz utakmice u utakmicu. Bez obzira što to bitno olakšava put ka željenim ciljevima vodećoj četvorci to nije nimalo dobro za košarku, a najžalosnije od svega je što se u ovom trenutku ne nazire način kako bi se u skoroj budućnosti (osim novcima kao što to pokušava Cedevita) takvo stanje moglo promijeniti ili barem malo ublažiti.
Ako se još malo vratimo na dvostruki sraz Zadra i Dubrovnika vrijedi pohvaliti Dubrovčane koji su jedini ove sezone donekle osvjetlili obraz A-1 ligi, a i protiv aktualnih prvaka Hrvatske pokazali su da u svojoj momčadi imaju nekoliko perspektivnih igrača koji bi u skoroj budućnosti mogli igrati značajniju ulogu u nekom jačem klubu. Ipak, to će biti nedovoljno da sutra u dvorani Krešimira Ćosića dođu do bodova, a treneru Zadra Zmagi Sagadinu ta će utakmica dobro doći da vidi što i kako još može popraviti u igri svoje momčadi uoči derbija s Cibonom.


 TKO S KIM DO KRAJA




Cibona (9-1): CEDEVITA, Zadar, SVJETLOST, Zagreb.
Zadar (9-1): Dubrovnik, CIBONA, Cedevita, ŠIBENIK.
Zagreb (8-2): Šibenik, SPLIT, Dubrovnik, CIBONA.
* Velikim slovima označene su utakmice u gostima.
** Zagreb je u međusobnim susretima bolji od Zadra. Zadar protiv Cibone za sada ima +9 (97:88), a Cibona protiv Zagreba +18 (89:107).