Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

veliki rezultati

Zadarska županija nagradila trud, talent i požrtvovnost

Autor: Nikolina Lucić

24.04.2023. 08:39
Zadarska županija nagradila trud, talent i požrtvovnost

Foto: Luka JeličićIza žitelja Zadarske je županije nikad bogatija proslava »Županijskih dana« i velika 30. obljetnica osnutka Zadarske županije, kojoj su prisustvovali mnogi visoki predstavnici iz cijele Hrvatske. No, najveće »zvijezde« svečane sjednice Zadarske županije bili su ovogodišnji laureati, koji su za svoj trud, talent i požrtvovnost od župana Božidara Logina primili nagrade Zadarske županije.


Kako je kazao i sam župan, pred svim je žiteljima županije pregršt razloga da zajedno radimo bolje kako bismo svim građanima osigurali kvalitetniji i bolji život u županiji. Od prometnih, razvojnih, projekata infrastrukture, izgradnje luka, aglomeracija, ulaganja u poljoprivredu i izvrsnih izvoznih rezultata, mnogo je toga čime se možemo ponositi.


No, ništa ne bismo imali da nije žitelja Zadarske županije, koji velikim rezultatima, ali i malim djelima ljudske ljubavi, našu regiju čine jednom od najprosperitetnijih sredina za život.


Priznanja najvrednijima
Godišnje nagrade Zadarske županije uručene su Petru Logaru za područje vatrogastva, Školskom sportskom društvu Gimnazije Vladimira Nazora te Mateju Nevešćaninu i njegovom treneru Šimi Periću za područje športa, Josipu Pulji za područje športa, tjelesne kulture i ostala područja društvenog života, Nogometnom športskom klubu »Sveti Mihovil« za područje sporta i odgoja djece i mladih, tvrtki Olimp iz Benkovca za područje gospodarstva, Udruzi »A cappella« pjevanja A.K.A. Crescendo za područje kulture i umjetnosti, Anamariji Botica Miljanović za područje kulturno -prosvjetnog rada, društvenog i humanitarnog rada.


Dobitnici godišnjih nagrada su i Sveučilište u Zadru, koje je prošle godine obilježilo 20 godina rada, a za postignuća u 2022. godini nagrađeni su i jedriličari Šime i Mihovil Frantela. Zadarski ugostitelj Erik Pavin dobitnik je nagrade Zadarske županije za životno djelo.


Petar Logar pomogao je u nabavi vrijedne donacije vatrogasne opreme i vozila. DVD – i Sukošan, Stankovci, Žegar, Pakoštane, Polača, Tkon, Starigrad, Paklenica, Nin i Obrovac dobili su ukupno 13, a JVP Biograd na moru te Vatrogasna zajednica Zadarske županije i grada Zadra po jedno vozilo zahvaljujući suradnji s Južnim Tirolom. Za sljedeću godinu najavljena je donacija dodatnih 30 vozila. Svojim nesebičnim radom Logar je ojačao i učvrstio rad i moral vatrogasnih postrojbi.


Školsko sportsko društvo »Vladimir Nazor« osnovano pri istoimenoj zadarskoj gimnaziji djeluje s ciljem uključivanja većeg broja učenika u izvannastavne sportske aktivnosti. U svojem radu provodi programe koje organiziraju športski savezi te potiče sudjelovanje učenika u sportskim natjecanjima, promiče stručni rad s djecom, te temeljne moralne vrijednosti i dostojanstva. Prošle su se godine u nizu sportova okitili vrijednim nagradama i medaljama, čime su još jednom potvrdili krilaticu da je Zadar grad sporta.


Gimnazijalac i uspješan sportaš u skokovima u vodu Matej Nevešćanin i njegov trener Šime Perić nagrađeni su za svoje sportske uspjehe. Mladi je Nevešćanin već sada 55 puta bio juniorski i kadetski prvak Hrvatske, a 2021. i 2022. godine i seniorski prvak. Prošle se godine okitio srebrnom medaljom na Svjetskom juniorskom prvenstvu, a dobio je i najznačajniju nagradu Hrvatskog olimpijskog odbora »Dražen Petrović« za najveću nadu hrvatskog sporta.


Za područje športa, tjelesne kulture i ostala područja društvenog života dobitnik godišnje nagrade Zadarske županije je Josip Pulja, kineziolog, koji je košarkašku karijeru ostvario u klubovima Mornar, kao igrač, i Zadru, Puntamiki, Istri, Zagrebu, Šibenki, Kvarneru kao trener.


Kao trener hrvatske košarkaške reprezentacije osvojio je mnoga međunarodna priznanja, a kao dragovoljac Domovinskog rata sudjelovao je u osnivanju 112. brigade Zadar, a zatim je bio zapovjednik njezine 2. bojne. Krajem rujna 1991. osniva Otočki bataljun i postaje njegov zapovjednik.


Nogometni športski klub »Sveti Mihovil« iz Preka dobitnik je godišnje nagrade Zadarske županije za područje sporta i odgoja djece i mladih. U svojih je 27 godina djelovanja odgojio generacije mladih nogometašica i nogometaša. Danas čak 150 djevojčica i dječaka s Ugljana i Pašmana trenira nogomet u ovom klubu.


Ulog za budućnost


Tvrtka Olimp d.o.o za proizvodnju i trgovinu iz Benkovca godišnju nagradu je primila za područje gospodarstva. Riječ je o prvoj i jedinoj tvornici u Hrvatskoj koja proizvodi gotove proizvode za potpalu vatre u pećima na kruta goriva, kaminima i roštiljima.


U svojem bogatom asortimanu imaju više od 200 robnih marki prepoznatih na međunarodnom tržištu te dalje razvijaju nove proizvode. Kruna njihovog uspjeha bila je nagrada »Zlatna kuna« Hrvatske gospodarske komore za najuspješnije srednje poduzeće u Hrvatskoj.


Za područje kulture i umjetnosti godišnju nagradu Zadarske županije osvojila je Udruga »A cappella« pjevanja A.K.A. Crescendo. Ova udruga osnovana je 2018. godine, a proizašla je iz istoimene studentske skupine koja je nedavno proslavila i desetu obljetnicu postojanja.


Za područje kulturno-prosvjetnog rada, društvenog i humanitarnog rada dobitnica godišnje nagrade Zadarske županije je učiteljica razredne nastave u statusu učitelja savjetnika u Osnovnoj školi Zadarski otoci Anamarija Botica Miljanović, idejna začetnica mnogih projekata poput Zadarskog mira i Zadarske alke.


Sveučilište u Zadru također je dobitnik godišnjeg priznanja Zadarske županije, koje je u 20 godina integriranog djelovanja bila dom tisućama studenata. Sveučilište na godišnjoj razini okuplja 5.500 studenata i 650 zaposlenika, te i dalje radi na popularizaciji znanosti u svojoj sredini i daje neizmjeran doprinos razvoju Zadarske županije u cjelini, čemu svjedoči i činjenica da su u prošloj godini realizirali multimilijunske projekte.


Zadarski ugostitelj i hotelijer Erik Pavin u 60 je godina postojanja njegova restorana »Niko« bio sudionik i poznavatelj svih gastronomskih mijena i trendova na domaćoj gastrosceni. Osim uspješnog poslovnog života, poznat je i po svom svestranom humanitarnom radu.