Četvrtak, 20. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

29 C°

»Kosa istok - zapad«

Za odvodnju i vodovodnu mrežu 6,6 milijuna eura

Autor: Nikolina Lucić

31.07.2023. 09:00
Za odvodnju i vodovodnu mrežu 6,6 milijuna eura

Biogradski Komunalac d.o.o. pokrenuo je radove na projektu »Kosa istok – zapad« za poboljšanje infrastrukture u vrijednosti od 6,6 milijuna eura na području Grada Biograda na Moru.


Naime, u Poduzetničkom inkubatoru u Biogradu na Moru jučer je održana koordinacija s javnopravnim tijelima u povodu pokretanja projekta »Kosa istok – zapad«, čiji cilj je značajno unaprijediti infrastrukturu na određenom području biogradske rivijere. Na koordinaciji su bili Ivan Knez, gradonačelnik Grada Biograda na Moru, predstavnici naručitelja radova Komunalac d.o.o. Biograd na Moru, direktor Marin Colić, tehnički direktor Kruno Pešić i financijska direktorica Jelena Jelić, predstavnici izvođača radova tvrtke GOLEMI, predstavnici tvrtke ANIVA INŽENJERING d.o.o. kojoj je povjeren stručni nadzor, voditelj projekta Hidroprojekt-ing d.o.o. te predstavnici HT-a, HAKOM-a, EVN Croatia plina, MUP-a i ostali. Projekt obuhvaća rekonstrukciju vodovoda, odvodnju, izgradnju tlačnog cjevovoda te izgradnju kanalizacijskih i vodovodnih kućnih priključaka.


Dugoročna investicija


Vrijednost radova procijenjena je na 5.299.967,99 eura bez PDV-a, dok ukupna vrijednost s PDV-om iznosi 6.624.959,61 eura. Ovaj značajan iznos ulaganja odražava važnost i obim projekta te predstavlja dugoročnu investiciju u infrastrukturu ovog područja. Diljem Zadarske županije u posljednjih se nekoliko godina značajna sredstva izdvajaju za unapređenje vodno-komunalne infrastrukture. Rastuće potrebe stanovništva i sve brža izgradnja i unapređenje u građevinskom sektoru doveli su do toga da postojeća infrastruktura u mnogim dijelovima županije ne može zadovoljiti postojeće potrebe, a izazov predstavlja i sve češće uvođenje novih kućanstava u sustav.Jedan od ključnih elemenata projekta je rekonstrukcija vodovoda, čija će duljina iznositi impresivnih 5.239,9 metara. Rekonstrukcija će osigurati pouzdan i učinkovit vodovodni sustav, pružajući kvalitetnu opskrbu vodom stanovnicima na tom području. Odvodnja je također važan aspekt projekta, s planiranih 9.708 metara novih odvodnih kanala. Ova mjera ima za cilj poboljšanje odvodnje i smanjenje rizika od poplava u tom području, osiguravajući sigurno okruženje za stanovnike. Tlačni cjevovod, koji će biti izgrađen na 262 metra, pružit će dodatnu podršku vodovodnom sustavu, omogućavajući stabilan i snažan protok vode.


Korist zajednici


– Projekt uključuje izgradnju kanalizacijskih i vodovodnih kućnih priključaka. Ukupno će biti izgrađeno 570 kanalizacijskih kućnih priključaka, čija će ukupna duljina iznositi oko 6.840 metara. Osim toga, bit će izgrađeno i 346 vodovodnih kućnih priključaka, osiguravajući pristup kvalitetnoj vodi za stanovnike. Projekt »Kosa istok – zapad« ne bi bio moguć bez suradnje i angažmana stručnih timova, kazao je Marin Colić, direktor Komunalca d.o.o. Biograd na Moru.


Očekuje se da će projekt »Kosa istok – zapad« donijeti značajne koristi lokalnoj zajednici, poboljšavajući kvalitetu života stanovnika i stvarajući infrastrukturne temelje za budući razvoj. Završetak radova te dobivanje uporabne dozvole planira se do kraja 2025. godine.


Sadržaj je nastao u suradnji s Gradom Biograd na Moru.