Srijeda, 24. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

34 C°

Voda za 60 kućanstava

Ukupna dužina novog cjevovoda je 5.349 metara

Autor: Nina Vigan

25.03.2024. 09:03
Ukupna dužina novog cjevovoda je 5.349 metara

Foto: Općina Posedarje

Općina Posedarje radi punom parom da osigura i obnovi vodovodnu mrežu u naselju Slivnica Gornja. Projekt je to od iznimne važnosti za ovo veliko naselje u sklopu Općine, a kućanstva koja već dugo vremena čekaju na priključke uskoro će doći na svoje. Kroz neko vrijeme, nakon završetka radova iz slavina će poteći voda, što će razveseliti mnoge mještane.


Legalizira se stara mreža


Općina Posedarje izradila je projekt kojim će se izraditi cjevovod dužine 5.349 metara te će tako neka naselja nakon dugih 15 godina dobiti novu vodoopskrbu mrežu i mogućnost priključka. Načelnik Općine Posedarje, Ivica Klanac, objasnio nam je kako na projektu radi ured ovlaštenog inženjera građevinarstva Damira Mandre te kako će se projektirana vodoopskrbna mreža spojiti na postojeće okno tlačanog cjevovoda crpne postaje »Vučijak« koja je izvedena na ogranku između magistralnog cjevovoda Zrmanja- Zadar i vodospreme » Vinjerac«. Ovim projektom šezdesetak kućanstava bit će spojeno na vodovodnu mrežu.


– Općina radi na vodoopskrbnom sustavu Slivnice Gornje, to je još jedan dio koji je ostao.Negdje šezdesetak kuća će biti spojeno na cjevovod. Ukupna dužina novog cjevovoda je 5.349 metara. Bitno je naglasiti kako je tu prije petnaestak godina bio izgrađen stari cjevovod od oko 6 kilometara, koji nikad nije dobio uporabnu dozvolu tako da smo mi 2020. godine napravili projekt koji je obuhvatio tih 6 kilometara, neke sanacije plus ovih 5 tisuća nove mreže. S ovim projektom tako legaliziramo i tu staru mrežu. Čitava Slivnica Gornja, točnije cjevovod koji se proteže kroz ovo područje će imati uporabnu dozvolu.


Na projektu se već počelo raditi, jer se papirologija riješila u travnju 2020. godine. Građevinska dozvola je dobivena 2021. godine kada je projekt prebačen na Vodovod Zadar zbog financiranja od strane Hrvatskih voda.


Potpisan je sporazum prema kojem 80 posto financiraju Hrvatske vode, a 20 posto jedinica lokalne samouprave, kazao je Klanac dodavši kako su radovi započeli prošlog tjedna.


Investitor radova je Vodovod, a radove izvodi Vodoinstalacija d.o.o. Zadar. Bit će postavljena 22 hidranta, od kojih je 17 nadzemnih i pet podzemnih te četiri zasunska okna.


Ima još posla


– Osigurana je trećina sredstava i s tim će se sad srediti istočni dio Slivnice Gornje, točnije zaseoci Mijolovići, Kalaci i Brisnica. Nakon toga, preostaje nam zapadni dio naselja Lerge i Bokulja. Slivnica je naselje koje je dosta rasprostranjeno, što znači da se dosta dugo trebaju vući cijev, što nosi sa sobom i posla i financijskih sredstava, kazao je Klanac dodavši kako je ukupna vrijednost radova bez PDV-a skoro milijun eura.


Općina Posedarje ovim projektom, nakon što se izvedu svi radovi, osigurat će dovod vode svim kućanstvima u Slivnici, ali posla još ima. Osim Slivnice Gornje, Općina će se usredotočiti i na projekt koji obuhvaća istočni dio Posedarja.


– S pomoću tehničkih rješenja i ogranaka, riješili smo čitavu Slivnicu, Gornju i Donju. Imamo još jedan projekt ogranaka na građevinskoj, kojima ćemo riješiti naselja koja su ostala. Isto tako, trenutno je u lošem stanju i mjesto Posedarje, točnije čitav istočni dio mjesta prema izlazu je takoreći bez vode, točnije do vodomjera. Tako da radimo i taj projekt s tim da će se, kad bude projekt aglomeracije, mijenjati i ove stare cijevi, a to očekujemo narednih godina.


Ako to bude u sljedeće tri godine, bit će dobro, napomenuo je Klanac.


Sadržaj je nastao u suradnji s Općinom Posedarje.