Utorak, 23. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

32 C°

napredak radova

Produbljenje Privlačkog gaza do ožujka 2024.

Autor: Ana Šarić

26.06.2023. 08:34
Produbljenje Privlačkog gaza do ožujka 2024.

Foto: Luka JeličićRadovi na produbljenju i proširenju Privlačkoga gaza napreduju ugovorenom dinamikom i trebali bi završiti do ožujka iduće godine. Tim zahvatom će se skratiti plovni put i povećati sigurnost pomorskog prometa između Zadarskog i Velebitskog kanala. Podsjetimo, radovi su počeli u ožujku prošle godine, a ovim će se pothvatom plovni put skratiti za 12 nautičkih milja i značit će preporod za ovaj kraj, uz veću sigurnost prometa.


Kapitalni projekt


Općinsko vijeće je na sjednici u svibnju donijelo odluku da se može raditi i u vrijeme privremene zabrane radova u srpnju, po zahtjevu izvođača i zaključku s koordinacijskog sastanka. Ako ne bude primjedbi javnosti i građana, prolongirat će se i na kolovoz.


Završeno je nasipavanje od kopna do trase kanala u moru čime je oformljena privremena cesta i počelo je »izvoženje« iskopanog materijala iz mora do kopna. Materijal (kamen i pijesak) se privremeno deponira na kopnu uz more radi sušenja, nakon čega slijedi separiranje kamena od pijeska, a kvalitetni kameni materijal privremeno će biti deponiran na Sabunikama, na prostoru iza Lovačkog i Vatrogasnog doma.

– Da bi se izbjeglo gomilanje pijeska na plažama u sezoni, potvrđeno je da se pijesak privremeno ostavlja da se suši na kopnu uz plovni kanal do kraja ljeta kada će ga biti moguće odvesti i deponirati na predviđene plaže. To će svakako za sljedeću sezonu obogatiti naše pješčane plaže koje je potrebno dohranjivati s obzirom na to da more i vjetar svojim djelovanjem odnose pijesak tijekom godine, kazali su iz Općine Privlaka.


Osim proširenja gaza, što je svakako kapitalni projekt za ovo mjesto, u Privlaci se još intenzivno radi i na poboljšanju vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Nin – Privlaka – Vrsi. Završetkom izgradnje ovog velikog projekta omogućit će se spoj na vodovodnu i kanalizacijsku mrežu za više od 80 posto objekata koji se nalaze na području općine Privlaka, općine Vrsi i grada Nina, a u Privlaci se tijekom proljeća radilo u više od deset ulica te su trenutno u tijeku pripremni radovi za asfaltiranje. Česta pitanja mještana, a sad već i turista, odnose se na završetak radova, na što iz Općine poručuju da će uskoro ulice biti sanirane.Sanacija u Sabunikama


– Do kraja lipnja bi u većem opsegu ulice trebale biti sanirane odnosno asfaltirane s obzirom na to da je turistička sezona već u punom jeku. Nadali smo se da će isto biti gotovo do polovice lipnja jer iz godine u godinu očekujemo turističku sezonu sa što boljim rezultatima, a stanje kakvo je trenutno tome nikako ne ide u prilog.


Bez obzira na navedeno »raskopano« stanje, u odnosu na prethodnu godinu, zasad su rezultati bolji te je ostvareno 16 posto više dolazaka i 17 posto više noćenja u odnosu na prethodnu godinu, kazao je nečelnik Gašpar Begonja dodavši da su polovinom svibnja dobili plan sanacije prema kojemu je sve trebalo biti završeno u prvoj polovini lipnja, no na koordinacijskom sastanku 14. lipnja ustanovljeno je da po tom planu ništa nije napravljeno zbog nemogućnosti izvođača radova da angažira asfalterske firme, što je glavni razlog kašnjenja.Osim toga, tijekom sanacije pojavili su se i problemi na području Sabunika, ali iz Općine umiruju mještane.


– U Sabunikama je tijekom sanacije nastalo klizište te su radovi zaustavljeni i po prijedlogu nadzornog inženjera pristupit će se doradi projektne dokumentacije. Nažalost, na plaži koja se nalazi neposredno pored gradilišta otvorile su se rupe i klizišta, a zbog zatvorenog gradilišta nema pristupa kako bi se sanirala pa je i ona ograđena i zatvorena za pristup jer u ovakvom stanju predstavlja opasnost za posjetitelje.


Zbog prvog nepredvidivog problema sa zatvaranjem gradilišta, čije se otvaranje planira u rujnu, nažalost Sabunike ove godine nisu u stanju u kakvom su bile prethodnih godina te molimo mještane za strpljenje ovu sezonu, a po završetku sezone svim naporima ćemo Sabunike i plažu vratiti u stanje u kojem će ona zadovoljavati mještane i sve njihove posjetitelje, rekao je načelnik Begonja.