Četvrtak, 20. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

31 C°

Tradicija vinogradarstva

Privlački vinari dobili priliku za predstavljanje kvalitetnih proizvoda

Autor: Ana Šarić

31.07.2023. 09:06
Privlački vinari dobili priliku za predstavljanje kvalitetnih proizvoda

Foto: Davor Strenja/PrivlakaPrivlaka je poznata kao mjesto ribara i Sabunjara, međutim u prvom pisanom spomeniku o ovom mjestu, koji datira iz 1296., ono se spominje i kao vinogradarsko mjesto. Tradicija vinogradarstva njeguje se i u današnje vrijeme, a sve je i veći broj Privlačana koji su vinom ne bave samo iz hobija već od toga rade prepoznatljiv brend. Njihov trud i kvalitetu prepoznala je i Općina Privlaka te Turistička zajednica koji ih nastoje podržati u radu. Upravo je zato već drugu godinu zaredom organizirana manifestacija Wine Eno Gastro festival na kojem su se predstavila četiri privlačka vinara – Tome Šarić, Marko Glavan, Stanislav Mustać i Tomislav Grbić.


– Potaknuti velikim brojem vinara u Privlaci, koji su ujedno pobjednici na već poznatim vinskim događanjima, ali i činjenicom da je prvi spomen Privlake vezan upravo uz vinovu lozu, odlučili smo prezentirati našim gostima kako privlačka vina, tako i ona s cijelog područja zadarske županije, kazala je uoči sad već tradicionalne manifestacije direktorica TZ-a Iva Zorić Sarađen.


Autohtoni proizvodi


Da ovo nije samo još jedna večer zabave, potvrđuju i proizvođači vina koji ističu kako su upravo ovakvim festivalom postali vidljivi i prepoznati, i kod domaćih i kod stranaca koji se polako upoznaju s još jednim autohtonim proizvodom.
Na manifestaciji se predstavio i mladi vinar Tome Šarić koji je u ovaj posao krenuo ne tako davno. Iako je proizvodnja vina i dalje za njega hobi, naglašava kako ipak ulaže mnogo vremena i truda.


– U ovaj sam posao krenuo je prije 4-5 godina, tada je to bio je više hobi, eksperimentirao sam, isprobavao kako što prolazi. I dalje to nismo digli na razinu jedinog posla, ali sad taj hobi postaje veći i ozbiljniji, istaknuo je Šarić koji proizvodi monosortna vina, a u ponudi ima bijela i crna vina te rose. Već sad ima stalne kupce koji su prepoznali kvalitetu domaćih sorti što ga tjera da u svoj posao ulaže više.


– Važno mi je da posao sam sebe financira, možda od toga još nemam zarade, ali i to se s vremenom mijenja, a sve što zaradim ulažem ponovo u proizvodnju, nabavljam kvalitetnije bačve, preše, sve kako bismo podigli kvalitetu, kaže Šarić koji je za svoje vino sam napravio etikete, a manifestacije poput Wine Eno Gastro festivala odlična su prilika za predstavljanje.


– Dobili smo priliku da nas ljudi vide, da degustiraju naša vina i svaka promocija, a posebno ona u svom mjestu je dobra, zaključio je mladi vinar.


Još jedan od proizvođača je i Marko Glavan koji je u vinogradu, kaže, cijeli život, ali ozbiljnije se proizvodnjom počeo baviti 2011. godine. Samo dvije godine nakon toga već je počeo surađivati s Edijem Maletićem s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu na revitalizaciji sorte biline privlačke.


Uzgoj domaće sorte


– To je sorta s jedinstvenim DNK-om koja se ne može povezati ni s jednom sortom u svijetu i zbilja je posebna. Smatramo kako je stara i preko 500 godina, a mislim kako je povezana s antičkom lukom u Zatonu. Ona je važna za nas vinare jer Privlaka po njoj može biti poznata, i važno je da se privlački proizvođači ujedine te da nastavimo raditi na promociji biline, kazao je Glavan te dodaje da intenzivno rade na širenju ove sorte, cijepljenjem i uzgojem pupa iako je proces spor, ne odustaju.


Plan je u narednim godinama nadoknaditi izgubljeno te zainteresirati druge da počnu s uzgojem ove sorte, a cilj je i omogućiti proizvodnju sadnica, kaže Glavan kojemu je manifestacija Turističke zajednice omogućila dobru promociju.


– Trebalo bi biti i više takvih događanja tijekom sezone. Potražnja je bila odlična, što pokazuje i činjenica da od 60 butelja do kraja večeri nije ostala ni kap, ističe Glavan.


Stari spisi


Prvi spomen Privlake sačuvan je u ispravi od 10. travnja 1296. godine. Zadranin Ivan sin Mira iz Nina, zamolio je toga dana zadarskog bilježnika Tarallo Henrika da mu sastavi oporuku u kojoj se između ostalog navodi: Vinea mea de Privlaka – moj vinograd u Privlaci. U toj ispravi – oporuci ili teštamentu Ivana podrijetla iz Nina, a nastanjenog u Zadru, sačuvan je prvi pisani spomen Privlake


Sadržaj je nastao u suradnji s Općinom Privlaka.