Četvrtak, 30. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

PP Vransko jezero

Prekrasan krajolik oplemenjen novim sadržajima za turiste

Autor: Marina Šaponja

26.06.2023. 08:29
Prekrasan krajolik oplemenjen novim sadržajima za turiste

Foto: Arhiva ZLNajveće jezero u Hrvatskoj, Park prirode Vransko jezero ove godine bilježi povećanje broja posjetitelja za 20 posto u odnosu na prošlu godinu. Jezero okupano mediteranskom klimom, jedno od najvećih močvarnih područja u dalmatinskoj Hrvatskoj, dom za ptice te 100.000 ptica vodarica, ali i raj za ribolovce, svim posjetiteljima nudi posebnu draž ako se pridoda i pogled na Jadransko more koji »puca« s tri infocentra – Prosike, Crkvine i Kamenjaka.


Iako sezona većih grupa polako završava jer su najčešći posjetitelji u velikim grupama učenici i studenti, to nikako ne znači da sezona na Vranskom jezeru završava. Upravo suprotno, tek je počela za ribolovce jer je početkom lipnja završen lovostaj na šarana pa upravo sada najveći broj ljubitelja ribolova može uživati na Vranskom jezeru.Aktivni turizam
– Sada je najaktivniji dio što se tiče ribolova, pa bilježimo veći broj ribolovaca iz Hrvatske i inozemstva, kaže Šime Mršić, ravnatelj Vranskog jezera.


A ponuda na najvećem prirodnom jezeru u Hrvatskoj svake godine je sve bogatija. Svakako treba spomenuti brod na električni pogon »Danguba« koji je pušten u promet prije 10-ak dana, pa se posjetiteljima nudi razgledavanje prirodnih ljepota i s broda, i to svaki dan osim utorkom.


Tu je i posjetiteljski centar Biosfera u obližnjem Biogradu, otvoren prošle godine, a putem kojeg posjetitelji imaju priliku doživjeti aktivni turizam temeljen na prirodnoj baštini, uz povećanje privlačnosti i obrazovnog kapaciteta posjetiteljskih infrastruktura i sadržaja u zaštićenim područjima prirode, u parkovima prirode i nacionalnim parkovima koji dosad nisu dovoljno valorizirani.– Nadamo se da će nam posjetiteljski centar također donijeti više gostiju u našem Parku. Međutim, u planu je da nastavimo raditi na proširenju ponude, i to prvenstveno kad je riječ o aktivnom turizmu. U planu nam je nabava dodatnih električnih bicikala, iako ih imamo i sada, no želimo povećati broj. Također želimo povećati i broj kajaka kako bismo imali što bolju ponudu za aktivni turizam, objašnjava ravnatelj Mršić.


Ne može se pisati o Vranskom jezeru, a ne spomenuti ornitološki rezervat. To je dio bogate ponude Parka koji rado obilaze ljubitelji ptica.


zimsko prebrojavanje ptica u Parku prirode Vransko jezero


Ljubitelji ptica


– U ranim jutarnjim satima organiziraju se ture za goste koje zanima promatranje ptica, mi nudimo i našu opremu, iako većina ima svoju. Budući da su ptice pri izlasku sunca najaktivnije, to je najbolji dio dana za njihovo promatranje i imamo dosta posjetitelja koji su zainteresirani za to, rekao je Mršić.


U svakom slučaju Park prirode Vransko jezero s bogatijom ponudom bit će jedno od nezaobilaznih odredišta za brojne goste.