Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

općina starigrad

Ove godine umirovljenici prvi put dobivaju božićnice

Autor: Iva Bucić

30.10.2023. 08:58
Ove godine umirovljenici prvi put dobivaju božićnice

Foto: Luka Jeličić

U prigodi božićnih blagdana, Općina Starigrad prvi put ove godine kreće s isplatama božićnica umirovljenicima i primateljima zajamčene minimalne naknade. Pravo na isplatu ostvarit će umirovljenici i primatelji zajamčene minimalne naknade s prebivalištem na području općine Starigrad.


– Vjerujemo da će ovaj mali znak pažnje dodatno uljepšati nadolazeće božićne blagdane, naglašava načelnik Marin Čavić.


Načelnik Čavić objašnjava da će se zahtjev podnositi Jedinstvenom upravnom odjelu Općine Starigrad s pripadajućim prilozima, što uključuje presliku osobne iskaznice ili drugi dokaz prebivališta na području općine Starigrad te dokaz o visini mirovine za prethodni mjesec. Jednokratne novčane pomoći isplaćivat će se iz proračuna Općine Starigrad.


Društveni dom


Još jedna novost područja općine je projekt uređenja i opremanja Društvenog doma, koji je stavljen u funkciju u listopadu.


– Realizacijom projekta Društvenog doma, općina Starigrad bogatija je za centar kulture i razvoja. Opći cilj projekta bio je potaknuti i pozitivno pridonijeti unapređenju kvalitete životnih uvjeta, te razvoju društvene infrastrukture i usluga koje se vežu uz navedenu infrastrukturu na području općine Starigrad, tumači Čavić.


Radovima na uređenju i opremanju društvenog doma stvoreni su prostori za rad civilnih i sportskih udruga i dodatnih sadržaja koje će ponuditi lokalnom stanovništvu. Ovaj vrijedan projekt pridonosi atraktivnosti područja općine Starigrad i njegovom razvojnom potencijalu za niz aktivnosti. Između ostalog, informirat će posjetitelje i kreirati nove motive dolazaka turista kroz mogućnost održavanja tribina, predstava, manifestacija, izložbi i slično.


– Vrata Društvenog doma otvorena su za potrebe održavanja susreta učenika Osnovne škole Starigrad i učenika iz općine Angermünde iz Njemačke u okviru projekta Erasmus projekt »Youth for Beech« 2023. Izrazito nam je zadovoljstvo da su svojim prisustvom najmlađe generacije označile novi početak u društvenom životu mještana općine Starigrad, govori Čavić.Jaslice i stipendije


S obzirom na to da u posljednje vrijeme na području općine raste interes za otvaranjem jasličke skupine, načelnik Čavić ističe da je Općina prepoznala potrebu za adaptacijom postojećeg dječjeg vrtića kako bi se uspostavila jaslička skupina.


– Tijekom ovog mjeseca završeni su radovi na adaptaciji, uređenju i opremanju prostora za jasličku skupinu, te je proveden nadzor Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport. Početak rada jasličke skupine očekuje se po okončanju i prijemu.


Otvaranje jasličke skupine u konačnici je popraćeno i zapošljavanjem dva nova odgajatelja za koja će natječaj biti raspisan već idući tjedan. Po provedbi natječaja za zapošljavanje očekuje se otvaranje jasličke skupine, najavljuje načelnik Starigrada.


Dječji vrtić Osmjeh otvoren je 2010. godine, a program rada dječjeg vrtića obuhvaćao je programe odgoja, naobrazbe, zdravstvene zaštite, prehrane i socijalne skrbi djece od navršene treće godine života do polaska u školu.


– Općina Starigrad ulaže velike napore u poboljšanje kvalitete života, a otvaranjem jasličke skupine pridonosi se jačanju konkurentnosti sustava odgoja i obrazovanja na području općine Starigrad te usklađenosti sustava odgoja i obrazovanja s potrebama lokalne zajednice i tržišta rada, tumači Čavić.


U tijeku je natječaj za dodjelu stipendija studentima u akademskoj 2023./2024. godini, a prijave se podnose do 31. listopada 2023. godine. Stipendije i drugi oblici potpore dodjeljuju se s namjerom pružanja novčane nagrade za podmirenje troškova vezanih uz školovanje i studiranje, čime se potiče, motivira i omogućuje što većem broju stipendistica i stipendista uspješno stjecanje akademskog obrazovanja, a u korist razvoja Općine Starigrad.


Općina Starigrad isplaćuje stipendije za redovne studente, a sa stipendiranjem studenata započelo se u akademskoj godini 2006./2007. U prošloj akademskoj godini Općina Starigrad imala je 11 stipendista, a odluku o visini stipendije donosi načelnik Općine Starigrad posebno svake akademske godine, ovisno o financijskim mogućnostima Općine.


Kako tumači načelnik Čavić, mjesečni iznos stipendije od akademske godine 2019./2020. iznosi 99,54 eura, a stipendije se isplaćuju u razdoblju od 1. listopada do 31. srpnja, znači u 10 jednakih mjesečnih rata za tu akademsku godinu.