Četvrtak, 20. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

30 C°

Ulaganje u staze i vidikovce

Novi brend fokusiran na aktivni turizam

Autor: Matea Guzalić

29.01.2024. 08:58
Novi brend fokusiran na aktivni turizam

Foto: Luka JeličićU sklopu ambicioznog plana razvoja, Općina Sveti Filip i Jakov i dalje nastavlja sa svojom vizijom postanka destinacije poznate po outdoor i aktivnom turizmu. Tako će na nadolazećem vijeću biti predstavljen prijedlog za ulaganje u dodatni razvoj biciklističkih staza i vidikovaca, čime bi se stvorila nova turistička atrakcija inspirirana vidikovcem u Sukošanu.


Ovaj inovativni pristup ne samo da povećava atraktivnost područja već potiče i rast turizma izvan sezone. Biciklističke staze neće biti samo puko proširenje prometne infrastrukture, već i interaktivna iskustva obogaćena signalizacijom na solarni pogon koja će turistima pružiti precizne informacije o lokaciji, povijesti okoline te značajkama vidikovaca.

– Na nadolazećem vijeću planiram predložiti ulaganje u dodatan razvoj biciklističkih staza i vidikovaca u našoj Općini, inspiriran primjerom Sukošana u tzv. Maloj Makarskoj. Naravno, ta bi se investicija kod nas realizirala tek nakon stabilizacije Općine. Naime, Sukošan je napravio vidikovac od kojeg se pruža staza, odnosno šumski put prema Sv. Petru, to se nalazi u gornjoj zoni. To nisu samo vidikovci, već i razne poveznice koje vam putem signalizacije, odnosno putem solarnih aparata govore na kojem se točno lokalitetu nalazite. A što se tiče samih biciklističkih i pješačkih staza, već ih duže vrijeme razvijamo za tzv. široku gumu, dakle nije riječ o stazama koje idu uz cestu, već se radi o bijelim putevima. Već imamo spoj na Biograd, a sada ćemo raditi na spoju sa Sukošanom. Vjerujem da ćemo to realizirati ove godine, a naravno da ćemo ići i u koordinaciju s Hrvatskim šumama, s njima imamo odličnu suradnju i nema nikakvih problema kada su u pitanju te staze, objašnjava Zoran Pelicarić, načelnik Općine Sveti Filip i Jakov.


Turistički rast


Cilj ovog projekta je stvaranje novog brenda, fokusiranog na aktivni turizam i održivi razvoj. Ovo nije samo investicija u biciklističke staze, već i u signalizaciju koja će osigurati da posjetitelji dobiju sve potrebne informacije, čime se potiče njihovo dublje uključivanje u lokalnu zajednicu. U projektu će sudjelovati i Turistička zajednica, čime će se dodatno potaknuti turistički rast. Poseban naglasak bit će stavljen na privlačenje turista izvan tipične turističke sezone, čime će se osigurati stabilan priljev posjetitelja tijekom cijele godine.


– Ovo bi se implementiralo kao novi brend Općine, a cijela priča bi prošla kroz Turističku zajednicu kako bismo dodatno potaknuli turistički rast. Poseban naglasak bi bio stavljen na signalizaciju, koristeći moderne solarne uređaje kako bi se turistima i posjetiteljima pružile precizne informacije o njihovoj lokaciji, povijesti okoline i vidikovcima. Cilj nam je privući veći broj turista, čak i izvan turističke sezone, te pružiti bogatstvo sadržaja ne samo lokalnim stanovnicima, već i posjetiteljima na razini županije. Sad krećemo s izradom potrebnih papira, ima dosta dokumentacije koja će prezicno definirati trase i povezivanje zona, izjavio je Pelicarić.


Naporima do rješenja


Načelnik ove Općine osvrnuo se i na izazove u trenutnom kriznom menadžmentu, ističući kako preuzima odgovornost za prepoznate probleme. Unatoč tome, Općina nastavlja raditi na realizaciji svih pokrenutih projekata, a dodatnim naporima će se sve riješiti.


– Unatoč izazovima u trenutnom kriznom menadžmentu, posebice u vezi s realizacijom projekata uz obalu, prepoznajemo probleme i preuzimamo odgovornost. Radimo na popravku i planiramo intenzivirati napore kako bismo ostvarili zadane projekte, posebice u mjestima Sv. Petar, Turanj i Sv. Filip i Jakov. Na sreću, projekti vodovodizacije u zaobalju su uspješni, zaključuje ovaj načelnik.


Općina Sveti Filip i Jakov usmjerena je prema razvoju aktivnog turizma, nudeći ne samo predivnu prirodu već i inovativne turističke sadržaje koji će zasigurno privući posjetitelje i doprinijeti cjelokupnom prosperitetu lokalne zajednice.


Sadržaj je nastao u suradnji s Općinom Sv. Filip i Jakov.