Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Gašpar Begonja

Načelnik Privlake o izazovima, uspjesima i napretku općine

Autor: Ana Šarić Fric

18.12.2023. 09:00
Načelnik Privlake o izazovima, uspjesima i napretku općine

Foto: Luka Jeličić

Kraj godine obično je vrijeme kad se sumiraju rezultati, rezimiraju protekli događaji, procjenjuju uspjesi. Radi se tako u gotovo svakoj jedinici lokalne samouprave pa tako i u Općini Privlaci gdje se zaključuje još jedna uspješna godina. Iako je bilo nekih problema tijekom 2023. godine, ova Općina može se pohvaliti uspješnim projektima koji će i u budućnosti utjecati na standard mještana. Jedan od najznačajnijih projekata svakako je dovršenje dječjeg vrtića koji pozitivno utječe na standard mladih obitelji u Privlaci, ali osim vrtića tu su još neki značajni projekti koji su se realizirali tijekom ove godine ili koji su započeti u 2023. te se uskoro očekuje njihov završetak. O godini koja uskoro završava, o razvojnim projektima, uspjesima i nedaćama rekao nam je više načelnik Gašpar Begonja.


Općina Privlaka u 2023. godini realizirala je neke značajne projekte. Možete li istaknuti neke najznačajnije uspjehe?


– Za nama je još jedna zajednička godina puna izazova, brojnih događanja i razvojnih projekata i aktivnosti. Izdvojio bih samo neke od najvažnijih projekata i događaja. Početkom 2023. godine Dječji vrtić Sabunić je počeo s radom u novoizgrađenoj zgradi te je napokon omogućeno svim roditeljima s područja Općine Privlaka mjesto u našem dječjem vrtiću za njihovu djecu. Za našu djecu su djelatnici Dječjeg vrtića Sabunić omogućili kvalitetan cjelodnevni boravak uz topli obrok i niz aktivnosti.


Nakon provedenog otvorenog postupka javne nabave za radove na sanaciji postojećeg pomoćnog nogometnog igrališta na Sabunikama, s najpovoljnijim ponuditeljem JADRO d.d. iz Splita sklopili smo ugovor u veljači ove godine. Ukupna cijena radova iznosila je 302.526,85 eura uvećanih za PDV. O svemu je redovno izvještavano Ministarstvo turizma i sporta, koje je sufinanciralo ovaj projekt u iznosu od 750.000 kuna. Projekt je završen krajem srpnja ove godine te je igralište u funkciji na radost naših najmlađih i onih malo starijih mještana.


Ove ste godine i započeli s nekim projektima čije se dovršenje čeka u narednoj godini. Tako su zbog nekih problema zaustavljeni radovi na plaži Sabunike. Kad se očekuje dovršenje tih radova?


– Što se tiče radova na Sanaciji pokosa na plaži Sabunike, a koji su započeli u prosincu 2022. godine, u travnju se uočilo proširenje kontinuirane pukotine ispod zida s horizontalnim odmakom te su radovi obustavljeni zbog sumnje na klizište i nisu se izvodili sve do kraja listopada ove godine. Do sljedećeg ljeta mještani naselja Sabunike bi trebali imati sanirano klizište i novu uređenu plažu.


Također, u Privlaci se trenutno radi i na važnom projektu »Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Nin-Privlaka-Vrsi«. Kako radovi napreduju te kako ste zadovoljni dosadašnjim radovima?


– Radovi na projektu »Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Nin-Privlaka-Vrsi« su u tijeku, ali nismo zadovoljni dinamikom radova jer idu sporo te molimo mještane na strpljenje. Radovi idu po građevinskoj dozvoli i nadamo da će uskoro biti privedeni kraju.


U srpnju je u Privlaci održan i prosvjed u uvali Livadica kako biste javnosti skrenuli pozornost na Idejni Urbanistički plan općine Privlaka u predjelu Sebačevo i Batalaže u toj uvali. Prosvjednici su tada naveli da se u Općini spremaju betonirati obalu, oko 5,5 hektara mora i kopna. Jesu li ti navodi bili točni i što Općina sada radi po pitanju spomenute uvale?


– Nažalost, susreli smo se i s prozivkama organizatora održanih prosvjeda u uvali Batalaža (Livadica) okupljenih u grupi »Privlaka u srcu«. Načelnik sam Općine Privlaka od svibnja 2017. godine te, osim redovitog održavanja predmetne uvale, sa značajnijim aktivnostima započeo sam u veljači 2018. godine uklanjanjem bespravno postavljenih naprava i objekata u uvali kojima su pojedinci uzurpirali uvalu i koristili se pomorskim dobrom kao da je njihovo privatno vlasništvo. Lučka kapetanija je 2019. naložila Općini da ukloni sve nelegalne gradnje kao što su betonski mulići, sunčališta, nasuti kameni materijal, drveni pontoni koje su pojedinci izgradili bez potrebnih dozvola od. Upravo zbog takvog ponašanja pojedinaca krenuo sam s izradom dokumentacije za uređenje uvale Batalaža i prikupljeni su uvjeti javnopravnih tijela za izradu dokumentacije, a jedan od njih je i onaj Konzervatorskog odjela u Zadru zbog ostataka začelja rimskog objekta i ostatka zgrade te je određeno da se prije izrade glavnog projekta i početka radova izvrši kopneni i podmorski arheološki pregled tako da planirani radovi ne smiju oštetiti niti jedan od arheoloških ostataka rimskog objekta. Na sjednici Općinskog vijeća Općine Privlaka u svibnju 2022. godine donesena je Odluka o izradi UPU-a uvale Batalaža te su zasad prikupljene smjernice javnopravnih tijela za izradu i u skladu s time pripremljen nacrt prijedloga plana. Te aktivnosti poduzete su isključivo radi uvođenja reda u prostoru, uređenja i unapređenja uvale i smatram da će se planiranim uređenjem obuhvaćeni prostor kvalitetno i racionalno koristiti na nivou višem od postojećeg stanja. Smatram da su prosvjedi »u borbi protiv betonizacije«, a koje je podržao jako mali broj mještana Privlake, zapravo politički skup oporbe kojim se želi izazvati bura u javnosti stalnim istupima u medije. U odnosu na radove na aglomeraciji koji se izvode na području predmetne lokacije, oni se izvode u skladu s lokacijskom dozvolom iz 2011., odnosno potvrdom glavnog projekta iz 2012. godine, a čije radove vodi Vodovod Vir d.o.o.. Ovim projektom neki od naših zaseoka nisu ni obuhvaćeni, a zašto je projekt takav i tko je dao suglasnost za njega i podržao ga, znaju neki od aktivnih prosvjednika koji su u to vrijeme bili dobro upoznati o tom projektu. U vrijeme izrade projektne dokumentacije za aglomeraciju, a što je bilo puno ranije od mog dolaska na mjesto načelnika, mještani su mogli iznijeti primjedbe, ali to nisu učinili zato što ti isti aktivisti ne žive u Privlaci i ne dijele životne probleme s nama koji smo ovdje rođeni. Zbog mnogobrojnih neosnovanih prijava raznim državnim institucijama od strane tih aktivista, radovi na aglomeraciji su se uvelike odužili, a jedina nepravilnost koja je uočena jest da je u jednom slučaju zatečen državljanin Pakistana koji je radnik na aglomeraciji, a koji nije imao reflektirajući zaštitni prsluk.


Također bih se osvrnuo na objave odvjetnika Begonje na društvenim mrežama u kojima isti iznosi svoje komentare na sjednice Općinskog vijeća. Imam potrebu izvijestiti privlačku javnost koja te objave prati da naši vijećnici ispred stranke Most u ove tri godine nisu ni jedan od napisanih prijedloga iznijeli na sjednici Vijeća, a kamoli predložili neku kapitalnu investiciju kao što je izgradnja sportske dvorane, već svoju aktivnost temelje isključivo na objavama na društvenim mrežama obmanjujući javnost. Kad usporedim njihovu aktivnost na sjednicama s oporbenim vijećnicima u ranijim sazivima rekao bih da su raniji oporbeni vijećnici aktivno iznosili svoje prijedloge i time opravdali povjerenje njihovih birača. Smatram da bi bilo svrsishodnije kad se prijedlozi ne bi isključivo iznosili izvan vijećnice, a aktivnost u vijećnici ne svodila na glasanje »protiv« i »suzdržan«.


Iza nas je još jedna uspješna turistička godina na razini cijele države. Kakvi su rezultati u Privlaci?


Imalo smo uspješnu turističku sezonu u kojoj je ostvareno 528. 902 noćenja (do 1. listopada 2023.) što je 6 posto više od prethodne 2022. godine.


Kraj godine obično je i vrijeme za donošenje proračuna za nadolazeću godinu. Kakvi su planovi, koje ste projekte i aktivnosti zacrtali kako biste osigurali daljnji napredak općine?


Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća usvojen je proračun za 2024. godinu u iznosu od 5.725.179,04 eura. Od većih ulaganja u sljedećoj godini planira se ulaganje u izgradnju luke Loznica i privođenje svrsi urbanističkog plana. S obzirom na to da se radi o ogromnoj investiciji bit će potrebna i financijska potpora nadležnog ministarstva. Planira se ulaganje u komunalnu infrastrukturu kao i dosad. Zahvaljujem svim vrijednim djelatnicima općinske uprave, općinskog komunalnog društva Artić, Turističke zajednice, Dječjeg vrtića Sabunić i Dobrovoljnog vatrogasnog društva. Općina Privlaka osigurava plaće za 56 zaposlenih u općinskoj upravi i spomenutim korisnicima općinskog proračuna i tako vodi brigu o pedesetak privlačkih obitelji. Svim našim mještanima želim ugodne nadolazeće blagdane, sretan Božić i sretnu i uspješnu 2024. godinu. Neka svima nova godina donese puno zdravlja, radosti i uspjeha!


Naknade za novorođenčad, pomoć djeci i potrebitima


Koje je još socijalne mjere poduzela općina kako bi poboljšala standard svojim mještanima, a poglavito mladih obitelji?


U ovoj godini je Općina Privlaka kao i godinama ranije dodjeljivala naknade za novorođenu djecu i to u iznosima od 663,61 eura za prvorođeno dijete, 1.327,23 eura za drugo dijete i 1.990,84 eura za svako sljedeće dijete. Također su se davale jednokratne novčane pomoći za bolesne i onima koji su u potrebi, a u tijeku je podjela socijalnih božićnica umirovljenicima i korisnicima Centra za socijalnu skrb. Općina je sufinancirala nabavu udžbenika srednjoškolcima, a u potpunosti financirala radne bilježnice i radne materijale osnovnoškolcima. Općina Privlaka i Osnovna škola Privlaka pokrenuli su nastavu u produženom boravku na što smo posebno ponosni jer su roditelji već dulje vrijeme ukazivali na potrebu uvođenja produženog boravka u školi. Općina program financira tako da su se osigurala sredstva za isplatu plaće učiteljici razredne nastave.


Sadržaj je nastao u suradnji s Općinom Privlaka.