Subota, 22. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

30 C°

sv. filip i jakov

Ljetovanje uz edukaciju, glazbu, sport i autohtone specijalitete

Autor: Marina Šaponja

26.06.2023. 08:45
Ljetovanje uz edukaciju, glazbu, sport i autohtone specijalitete

Foto: TZO SV. FILIP I JAKOVLjeto u Svetom Filipu i Jakovu bit će prožeto brojnim manifestacijama, od zabavnih i kulturnih do sportskih, u kojima će uživati i domaći i strani gosti. Prva na rasporedu je »Fešta od maraške« koja će 1. srpnja od 19 sati biti održana treći put.


– Cilj je upoznati goste s proizvodima od maraške, brenda našeg područja. U suradnji s OPG-ovima organizirana je degustacija kolača, likera i raznih proizvoda od maraške. Zašto fešta od maraške u Sv. Filipu i Jakovu? Proizvodnja likera Marascino pokrenuta je u Zadru 1821.godine, a Michelangelo Luxardo 1918. godine pokrenuo je proizvodni pogon u Sv. Filipu i Jakovu, koji je radio do 1944. godine, a u kojemu je radilo 30-ak mještana.


Razlog otvaranja novog pogona bilo je proširenje tržišta te poslovno prijateljstvo s obitelji Borelli, koja mu je iznajmila prostor za proizvodnju likera. Dugo se u Sv. Filipu i Jakovu nakon prestanka rada taj prostor zvao Fabrica. Također, u današnjoj ulici Kuntrata postojala je mala trgovina Luxardo, u kojoj su se u to vrijeme prodavali likeri, objašnjava Ana Brabaroša iz TZ-a Sv. Filip i Jakov.

Engleski jezik


Nakon guštanja u maraškama na rasporedu je ljetni program engleskog jezika Learning enterprise koji TZ već šestu godinu provodi u suradnji s volonterskim programom »Learning Enterprises«.


– Learning Enterprises je volonterska organizacija sa sjedištem u Washington DC, u SAD-u koja organizira boravak studenata prestižnih američkih fakulteta u više zemalja svijeta kako bi se njihovim studentima pružila mogućnost upoznavanja lokalne kulture te međukulturalne razmjene.


U Sv. Filipu i Jakovu će tijekom šest tjedana boraviti studenti te će kroz razgovor, igru i druženje na engleskom jeziku pružiti mogućnost besplatnog učenja engleskog jezika. Učenici su podijeljenji u skupine prema dobi, a predavanja će se održavati u Pogonu kulture u Sv. Filipu i Jakovu, navodi Barbaroša.Kao i prijašnjih godina upriličit će se Teatar Babac open air, koji se održava već šestu godinu zaredom. Riječ je o kazališnim večerima pod zvjezdanim nebom na jedinom naseljenom otoku u općini, otoku Babcu. Teatar Babac se održava 12. i 13. kolovoza sa gostujućom predstavom »Otočna terca«.


Za ljubitelje sporta u organizaciji atletskog kluba Rogovo iz Sv. Filipa i Jakova 8. srpnja održava se 16. atletska utrka Cvjetnom obalom na 10 kilometara na relaciji Sv. Filip i Jakov – Turanj. Utrci za odrasle prethodit će utrka za djecu na 100, 200, 300, 400 i 500 metara, ovisno o uzrastu.


Klapske večeri


Stay fit and joful provodit će se od 17. srpnja do 20. kolovoza na glavnoj plaži Iza Banja za sve rekreativce, a riječ je o kondicijskom treningu te pilatesu. Vaterpolo klub Gusar organizirat će i ovo ljeto u jutarnjim satima školu plivanja i vaterpola. I to na nekadašnjem kupalištu plemića, a danas mjestu okupljanja svih generacija, Kuntovom mulu, koji je oduvijek bio centralno mjesto filipjanskog vaterpola te jedan od zaštitnih znakova naselja Sv. Filip i Jakov.Kontov mul se izvan sezone koristi kao privezište za male brodove, a tijekom ljetnih mjeseci na njemu se organizira škola plivanja i vaterpola, održavaju se vaterpolske utakmice te razna druga sportska događanja.


Mul je postao savršena glazbena i filmska kulisa pa će ovog ljeta ugostiti glazbene večeri, a Fjaka film festival predstavlja kino na otvorenom kroz Spielbergov klasik »Ralje«. Tu su neizostavne klapske večeri koje su simbol malih dalmatinskih mjesta. Tradicionalni susret klapa »Klapa na vr’ sela« održat će se 29. srpnja, a Večer klapske pisme »Kamena Dalmacija« u Turnju 28. srpnja.


– U sezonu 2023. smo ušli s trenutačno smanjenim smještajnim kapacitetima te je do sredine lipnja ostvareno 83 posto dolazaka, odnosno 80 posto noćenja u odnosu na prethodnu godinu. Međutim, najave za popunjenost sezone su pozitivne i obećavajuće te ako se kao takve realiziraju možemo očekivati dobru posjećenost za trenutnu sezonu, najavila je Barbaroša.