Petak, 24. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Sigurnost djece

Gradovima i općinama osigurano 92.000 eura za izgradnju i opremanje dječjih igrališta

Autor: Nikolina Lucić

28.08.2023. 08:12
Gradovima i općinama osigurano 92.000 eura za izgradnju i opremanje dječjih igrališta

Foto: Luka Jeličić

Sigurnost djece i osiguranje zabavnog djetinjstva naša je najveća zadaća. A kako bi djeca čim manje vremena provodila pred ekranima, a čim više u igri na otvorenom, potrebno je izgraditi i sigurno opremiti čim veći broj dječjih igrališta, gdje bi djeca mogla u veselju uživati u nesputanoj igri. Zato će Zadarska županija i ove godine sufinancirati uređenje i opremanje deset dječjih igrališta na svom području. Nakon provedenog javnog poziva, gradovima i općinama dodijeljen je ukupan iznos od 92 tisuće eura. Tako će se ovogodišnjim javnim pozivom sufinancirati projekti dječjih igrališta na području gradova Benkovac, Nin, Pag i Zadar te općina Galovac, Polača, Posedarje, Sukošan, Škabrnja i Zemunik. Maksimalni iznos potpore po korisniku je 9.300 eura.


Nastavak projekta


– Ovo je nastavak provedbe našeg obećanja o 40 dječjih igrališta u četiri godine. Tijekom protekle dvije godine sufinancirali smo 21 projekt igrališta diljem županije, a ove smo godine osigurali sredstva za dodatnih deset. Uređenjem dječjih igrališta osigurat će se kvalitetan prostor za druženje djece i odraslih, a djeca će imati siguran prostor za igru, poručio je župan Božidar Longin.


U skladu s odredbama javnog poziva Povjerenstvo je utvrdilo listu deset prvih zahtjeva koji ispunjavaju sve uvjete ovog Programa za koje ukupan iznos sredstava pomoći iznosi 92.033 eura.


– Želja svih nas je zajedničko stvaranje uspomena kroz igru, jer najljepše uspomene iz djetinjstva su one s dječjeg igrališta. Igrom djeca stječu samopouzdanje i sigurnost u sebe, razvijaju motoričke, emocionalne, kognitivne, socijalne te govorne vještine neophodne za daljnji rast, razvoj i napredak. Upravo igrala djeci pružaju mogućnost da budu spontana i radoznala, potiču njihovu kreativnost i maštu bez granica te im pomažu na nezaboravnom putu upoznavanja svijeta oko sebe, kaže župan Longin.


Društveno-gospodarski rast


Dodaje da će se provedbom ovih projekta poboljšati kvaliteta života lokalnog stanovništva, a posebice djece jer će uređeno igralište predstavljati novi, kvalitetan prostor na kojemu će se djeca moći svakodnevno igrati i provoditi vrijeme na otvorenom. Igranjem na rekreacijskim spravama igrališta djeca razvijaju fizičku koordinaciju kroz rekreaciju i zabavu.


Izgradnjom male infrastrukture stvaraju se preduvjeti za poticanje društveno-gospodarskog rasta i zaustavljanje negativnog depopulacijskog trenda, naročito u ruralnim područjima.


Povjerenstvo je pregledalo i analiziralo sve pristigle zahtjeve i utvrdilo da je na javni poziv za provedbu Programa za financiranje uređenja i opremanja dječjih igrališta iz Proračuna Zadarske županije za 2023. listu pristiglo dvadeset zahtjeva za sufinanciranje.


Sadržaj je nastao u suradnji sa Zadarskom županijom.