Četvrtak, 18. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

34 C°

županijska sredstva

Bez potpore Županije ne bi bilo ni Prisnac festa

Autor: Nikolina Lucić

27.11.2023. 08:16
Bez potpore Županije ne bi bilo ni Prisnac festa

Foto: Zadarska županija

Županijske potpore za 15 projekata udruga iz ruralnog razvoja osigurat će daljnji razvoj, unapređenje i marketinšku vidljivost projekata zadarskih poljoprivrednika. Uz redovne potpore koje osigurava proizvođačima u poljoprivredi i ruralnom razvoju, Zadarska županija i ove je godine osigurala sredstva za potpore udrugama. Tako je kroz dva javna poziva koja su objavljena u 2023. godini ukupno isplaćeno 15.000 eura. Nastavak je to ulaganja u rad udruga iz sektora poljoprivrede i ruralnog razvoja, ribarstva, marikulture i zaštite životinja na području Zadarske županije, a ukupno će se ove godine sufinancirati 15 njihovih projekata.


Poljoprivreda, uzgoj stoke i marikultura nisu samo rad u poljima, oko životinja i na moru. Poljoprivredni se sektor, osobito u priobalju, sve češće za prihode okreće turizmu. Putem posjeta obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, uređenjem kušaonica i raznim projektima zadruga i udruga, osiguravaju ne samo veće prihode, već i bolju vidljivost na tržištu.


Odobrene sve prijave


Putem ovih javnih poziva bilo je moguće financirati više različitih aktivnosti i projekata koji su od interesa za opće dobro u Zadarskoj županiji, sukladno strateškim i planskim dokumentima Zadarske županije, u prioritetnim područjima poljoprivrede i ruralnog razvoja, marikulture, ribarstva i zaštite životinja.


– Ovim smo projektima odlučili dalje sufinancirati poticanje osnivanja novih poljoprivrednih udruga i klastera koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom i/ili agroturizmom, udruga i klastera koji se bave ribarstvom i marikulturom, udruga i klastera koji se bave zaštitom životinja, zatim poticanje rada i projekte udruga i klastera, organizacija stručnih skupova, edukacija, radionica te provođenje znanstveno stručnih projekata, organizacija i sudjelovanje na manifestacijama i događanjima koji za cilj imaju promociju poljoprivrednih proizvoda, proizvoda ribarstva i marikulture, odnosno zaštitu životinja te provođenje mjera u cilju povećanja odgovornog ponašanja i zbrinjavanja napuštenih i izgubljenih životinja, kazao nam je resorni pročelnik Danijel Segarić.U 2023. godini je ukupno stiglo 17 zahtjeva. Temeljem provedenog prvog javnog poziva zaprimljeno je osam prijava, od čega ih je šest ostvarilo pravo na financijsku potporu, a u drugom javnom pozivu zaprimljeno je ukupno devet prijava te su sve odobrene.


Pravo na financijsku potporu ostvarile su Udruga vinogradara i vinara »Nadin«, Udruga obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava »Volim domaće«, Udruga vinara Zadarske županije, Udruga Zadarske šapice, Udruga maslinara Zadarske županije, Zavičajni klub »Janko Mitrović« Zelengrad, Udruga za promicanje ekološke proizvodnje hrane, zaštite okoliša i održivog razvoja »Eko-Zadar«, Udruga za zaštitu okoliša, promicanje ekološke proizvodnje i održivog razvoja »Volim« Vlašići, Udruga Kreativa-Lazaret, Udruga pčelara »Velebit« te Udruga prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista Zadarske županije.


Udruga Zavičajni klub »Janko Mitrović« iz Zelengrada jedna je od udruga koja je svojim aktivnostima postala prepoznatljiva i izvan granica Zadarske županije, a potiče razvoj ruralnog dijela županije. Udruga je osnovana 2000. godine i broji 45 aktivnih članova. Ove su godine tako organizatori pažljivo osmislili program kako bi spojili razne aspekte lokalne baštine. Tako su, primjerice, svi zainteresirani mogli pogledati izložbu fotografija FKVK-a Zadar koja je oživjela prošlost i prikazala Zelengrad kroz vrijeme, dok je predavanje organizacije LAG Bura, koje su održali Josip Šare i Ana Mamić, omogućilo posjetiteljima da dublje razumiju kako doći do EU fondova u poljoprivredi. Održane su i brojne tradicionalne sportske igre poput buća na ledini, kamena s ramena, potrage za pršutom, alke u karioli, hvatanje koze, oranje s drvenim plugom…Brojne manifestacije


Ove se godine odvila i jubilarna deseta biciklijada »Provozajmo se kroz Bukovicu«. Nadalje, MPS Zavičaj i grupa Bolero iz Šibenika potrudili su se održati zabavnu atmosferu svojim glazbenim nastupima, a uza sve to, svi posjetitelji su mogli uživati u obilju besplatne hrane, a organizatori su se pobrinuli da je bude dovoljno za sve prisutne – pripremili su čak tri velika bukovačka bika na ražnju, gulaš od divljači te prisnac pod pekom od tri metra.


Tradicionalno organiziraju manifestaciju Prisnac fest. Ove godine održano je 14. izdanje te manifestacije koja je obuhvatila razna događanja, od tradicionalnih igara kao što su hvatanje koze, buće na neravnoj ledini, alke u karioli i kamena s ramena do predavanja na temu kako do EU fondova u ruralnom području, izložbi fotografija s motivima Bukovice i izlaganja OPG – ova s područja Bukovice i Ravnih Kotara.


Ovaj događaj je postao zaista prepoznatljiv, pomogao je promociji lokalne kulture te se zbog njega čulo za malo mjesto Zelengrad, gdje živi nekih pedesetak stanovnika. No,unatoč tome manifestacija privlači velik broj ljudi, koje privlači ugodnim ambijentom, dobra hrana i zabava, koje su već prepoznali i sad ih svake godine dolazi sve više i više.– Na Prisnac festu je pripremljeno i besplatno podijeljeno posjetiteljima 500 kg divljači, 3 bukovačka bika na ražnju, 16 jaradi te je za vrhunac manifestacije ispečen i podijeljen prisnac ispod peke promjera tri metra u koji je utrošeno oko 100 kilograma potrebnih namirnica.


S obzirom na to da smo neprofitabilna udruga koja samostalno organizira ovu manifestaciju, bez potpore Županije bilo bi je nemoguće organizirati i privući oko 6.000 posjetitelja u jedno malo mjesto Zelengrad koje broji oko 50 stanovnika. Moram napomenuti da je sve počelo prije 14 godina kad je na manifestaciji sudjelovalo šest izlagača i bilo je 300 posjetitelj, rekao je Ivica Mitrović, predsjednik Udruge Zavičajni klub »Janko Mitrović« istaknuvši važnost potpora s regionalne i lokalne trazine u organizaciji manifestacije.


– Zahvaljujem Zadarskoj županiji u ime naše udruge, ali i u ime svih ostalih što je prepoznala potrebu za pomoć u radu udruga. Naša udruga već deset godina redovno se javlja na javne pozive koje raspisuje Zadarska županija i svaka pomoć nam je itekako bitna. Vjerujemo da trenutno ima još udruga u našoj Županiji koje bi se izdigle iz sadašnjih okvira i iznjedrile projekte po kojima bi bili prepoznatljivi poput naše koja je postala sinonim za prisnac. Pitanje je koliko bismo mi uspjeli na našem putu da nije bilo potpore Županije i grada Obrovca, dodao je Mitrović.