Srijeda, 28. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

novi ravnatelji

Župan Longin imenovao članove školskih odbora u više škola

Autor: Goran Šimunov

02.10.2023. 14:30
Župan Longin imenovao članove školskih odbora u više škola

Foto: Luka JeličićZadarski župan Božidar Longin donio je u prošlom razdoblju više rješenja o razrješenjima i imenovanjima članova školskih odbora osnovnih i srednjih škola kojima je Županija osnivač. Članovi školskog odbora imenuju se na vrijeme od četiri godine, odnosno do isteka mandata školskog odbora. U najmanje dvjema od tih škola, Srednjoj školi Biograd na Moru i OŠ Ivan Goran Kovačić u Lišanima Ostrovičkim, u kojima su raspisani javni natječaji za imenovanje ravnatelja, baš će o izboru novih čelnih ljudi uskoro odlučivati školski odbori.


Rješenjem župana u Školski odbor Srednje škole Biograd na Moru, kao predstavnici osnivača, imenovani su tako Jelena Jelić, mag.oec., Dubravka Franković, bacc.oec. i Lobel Krpina, mag.oec. Ovu školu već dvije godine potresa afera vezana za bivšeg ravnatelja Ivicu Keru i dvije bivše djelatnice.


Natječaj za izbor ravnatelja škole ove godine je već proveden, Školski odbor donio je odluku o imenovanju Kere na još jedan mandat, no ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs uskratio je suglasnosti na ovu odluku. Školski odbor je potom donio odluku o poništenju natječaja za izbor ravnatelja ove škole kako se ne bi mogla primijeniti odredba članka 131. Zakona o odgoju i obrazovanju u kojoj se kaže da za vršitelja dužnosti školske ustanove ne može biti imenovana osoba kojoj je uskraćena suglasnost od strane ministra. Školski je odbor ponovno imenovao vršitelja dužnosti u istoj osobi.
Odmah po saznanju te činjenice županijski Odjel za školstvo je donio odluku o raspuštanju Školskog odbora i imenovanju Povjerenstva koje zamjenjuje Školski odbor. Povjerenstvo je potom imenovalo Davorku Demo za novu vršiteljicu dužnosti ravnateljice Srednje škole Biograd na Moru.


I u OŠ u Lišanima Ostrovičkim došlo je do promjene ravnateljice, budući da je dosadašnja ravnateljica Anita Gašparović podnijela ostavku na ovu dužnost, nakon čega je Školski odbor imenovao pedagoginju Nikolinu Kraljević za v.d ravnateljice. U Školski odbor koji će odlučivati o imenovanju novog ravnatelja zadarski župan je Rješenjem, kao predstavnike osnivača, imenovao Marijanu Klarić, struč.spec.publ.adm. i Ivanu Vunić, mag.prim.educ.


Kao predstavnike osnivača u Školski odbor Osnovne škole Biograd imenovao je Martu Birkić, mag.prim.educ., Sanju Birkić, mag.bibl. i Drinu Bešenić, mag.oec., a u Školski odbor Osnovne škole Petar Zoranić Nin imenovani su Sanja Glavan, mag.oec., Ivona Stulić Sipina, mag.oec. i Nina Ljubičić, spec.admin.publ.