ponedjeljak, 20. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

PREMIJER U ŠKABRNJI

FOTO Žrtve treba pamtiti, ali put za budućnost Hrvatske je suživot i pomirba

Autor: Toni Perinić

17.11.2022. 19:34
FOTO Žrtve treba pamtiti, ali put za budućnost Hrvatske je suživot i pomirba

Foto: Arif SitnicaPredsjednik Vlade Andrej Plenković u pratnji izaslanstva večeras je ususret Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje položio vijence i upalio svijeće podno središnjeg križa na groblju svetog Luke i pokraj spomen obilježja masovne grobnice u Škabrnji.


Uz premijera Plenkovića, u Škabrnju su stigli predsjednik Sabora Gordan Jandroković, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga. Polaganju je prisustvovao i Zadarski župan Božidar Longin, uz brojne političare, saborske zastupnike te osobe iz javnog života.


Prema mišljenju predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, ovakvi događaji nas podsjećaju na patnju kroz koju je prošao hrvatski narod početkom devedesetih godina prošlog stoljeća.
– Kao i svake godine, obilježavamo sjećanje na žrtvu Škabrnje i Vukovara. Ovdje je počinjen jedan od najgorih zločina velikosrpskog agresora i naša dužnost i obaveza je da dođemo ovdje te da iskažemo poštovanje žrtvi te suosjetimo zajedno s obiteljima onih koji su ubijeni, istaknuo je Jandroković.


Premijer Plenković naglasio je u svojem obraćanju kako je potrebno održavati sjećanja na sve ljude koji su izgubili svoj život tijekom Domovinskog rata.


– Sjećamo se prijelomnih trenutaka u Domovinskom ratu, koji su temelj Hrvatske države i naše slobode i neovisnosti. Bez žrtve hrvatskih branitelja ne bi bilo ni države, ni slobode niti demokracije u kojoj danas živimo, naglasio je premijer te se osvrnuo u nastavku na prosvjedni performans mještana i predstavnika udruga, koji su okretanjem leđa delegaciji pri polaganju vijenaca i uzvikivanjem “Sramite se” negodovali zbog dolaska SDSS-ove Šimprage u Škabrnju.


– Nije ovo prvi put da predstavnik SDSS-a, srpske stranke u Hrvatskoj koja je i dio parlamentarne većine i koalicije, sudjeluje u danu sjećanja. Raniji potpredsjednik Vlade Boris Milošević također je bio s nama ranije u Vukovaru te u Kninu, a potpredsjednica Šimpraga je ovdje da iskaže poštovanje te pošalje poruku mira, pomirbe, poštovanja prema žrtvi te suživota hrvatskog i srpskog naroda, rekao je Plenković, napomenuvši kako ne postoji dogovor između njegovog i predsjednikovog protokola da se ne susretnu u Škabrnji ili Vukovaru, s obzirom na to da Milanović prisustvuje današnjem središnjem obilježavanju u Škabrnji.


– Došla sam u miru, iskreno i čista srca odati počast stradalima u Škabrnji. Nadam se da ću na Dan sjećanja iduće godine imati priliku zajedno sa svima prisustvovati središnjem događaju, sudjelovati na misi te se pokloniti žrtvi. Moramo pomicati granice, graditi bolju budućnost i nadam se da ćemo u tome kao hrvatsko društvo uspjeti, rekla je Šimpraga.


Nakon polaganja vijenaca pokraj masovne grobnice, učenici OŠ Vladimir Nazor Škabrnja izveli su pjesmu “Dajem ti srce zemljo moja”, a za uspomenu su dobili i fotografiju s premijerom.


Foto


Premijer Plenković položio vijence u Škabrnji


avatar

Snimio: Arif Sitnica


17.11.2022. 19:39Galerija

Foto: Arif Sitnica