Petak, 1. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

ŽIVOT NA OTOKU

Zbog povećane potrošnje, na Ugljanu noćna redukcija vode

Autor: Iva Bucić

19.07.2023. 17:07
Zbog povećane potrošnje, na Ugljanu noćna redukcija vode

Foto: Luka JeličićS obzirom na to da potrošnja vode na otoku Ugljanu za 20 do 30 posto nadmašuje opskrbu, na snazi su u noćnim satima mjere redukcije vode, a jednaka sudbina mogla bi snaći i otok Pag, pod uvjetom da u narednih nekoliko tjedana potrošnja vode nastavi rasti istim tempom kao do sada.


Cjevovod iz 1971.


Na otoku Ugljanu već tjedan dana na snazi su mjere redukcije vode u noćnim satima, od 23 do 5 sati. U tom periodu stanovnici vodu moraju trošiti izrazito racionalno, upozorava Ante Brižić, direktor tvrtke Otok Ugljan d.o.o.


– Prije 10 godina napravili smo vodospremu od 1.000 kubika i nju treba puniti, no mi s kopna dobivamo 55 litara po sekundi, a trošimo od 65 do 70. Dakle, ne dobivamo dovoljno vode, pa ne možemo ni napuniti vodospremu, ističe Brižić.
Naime, na otok Ugljan voda stiže s Borika putem cjevovoda izgrađenog 1971. godine, no hitno treba napraviti novu cijev. To je, doduše, kako kaže Brižić, Vodovod Zadar već predvidio i aplicirat će za sredstva EU.


Za opskrbu vodom u općini Preko zadužena je komunalna tvrtka Otok Ugljan, Sabuša je glavna u općini Kukljica, a Vodovod Zadar konce drži u općini Kukljica. Međutim, od kraja godine, vodoopskrba na području cijelog otoka bit će objedinjena pod upravom zadarskog Vodovoda. To će u konačnici rezultirati nižim cijenama vode, jer sada uz regularnu cijenu vode, građani plaćaju cijenu dopreme vode.


– Na otoku je nešto veća cijena vode nego na kopnu, jer se uz regularnu cijenu dodatno plaća Vodovodu Zadar za isporuku vode. Međutim, do kraja godine svi ćemo biti pod Vodovodom Zadar, pa će cijena biti ujednačena, kazuje Ante Brižić, direktor tvrtke Otok Ugljan, zaduženog za javnu vodoopskrbu i odvodnju u Općini Preko.


Ovo je druga godina da u ljetnim mjesecima na Ugljanu dolazi do redukcije vode.


– Sve je više i više ljudi, gradi se više kuća, više je i turista kod nas, tako da se ovo pitanje hitno mora riješiti, zaključuje Brižić.Mala vodosprema na Pagu


Osim na otoku Ugljanu, redukcija vode lani je bila propisana i na otoku Pagu, a isti se scenarij očekuje i ove godine pod uvjetom da potrošnja nastavi rasti u narednih tjedan ili dva dana.


– Sve ovisi o potrošnji. Lani smo imali prvi stupanj redukcije, što se odnosilo na zabranu punjenja bazena, zalijevanja vrtova i zelenih površina te pranja automobila i dvorišta vodom iz vodovoda. Vjerojatno će se to dogoditi i ove godine jer potrošnja raste sve više i više, no svaki je dan različit, kazuje Neven Korda, direktor Komunalija Novalja.


Korda objašnjava da je ograničena količina vode koja na otok Pag stiže iz Vodovoda Hrvatsko primorje – južni ogranak Senj iz uređaja za preradu vode koji se nalazi na lokaciji u blizini Hidrocentrale Senj kod Svetog Jurja.


– Imamo vodospremu od 1.000 kubika, odakle se voda distribuira po cijelom otoku. Međutim, zbog povećanje potrošnje otežano je punjenje vodospreme. No, trenutno se radi nova vodosprema od 5.000 kubika, koja će biti dovoljna da se namiri vršna potrošnja u ljetnim mjesecima, kazuje Korda.


Osim toga, treba izgraditi 30 kilometara novog cjevovoda od Svetog Jurja do Stinice, kao i treću podvodnu cijev za otok Pag.


– Jedan od tih projekata ići će uskoro u realizaciju, a drugi je u fazi natječaja za izradu projektne dokumentacije. Treba konstantno raditi na poboljšanju vodoopskrbe na otoku, zaključuje Korda.