Srijeda, 24. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

treću godinu zaredom

Zadarska županija sufinancira izgradnju sunčanih elektrana u kućanstvima

Autor: Portal ZL

14.02.2024. 20:39
Zadarska županija sufinancira izgradnju sunčanih elektrana u kućanstvima

Foto: Arhiva ZLTreću godinu zaredom Zadarska županija sufinancirat će izgradnju sunčanih elektrana za proizvodnju električne energije za vlastite potrebe u kućanstvima. Samo prošle je godine za tu namjenu izdvojeno rekordnih 100 tisuća eura, a potporu je dobilo 29 kućanstava. U ovogodišnjem županijskom proračunu predviđen je također iznos od 100 tisuća eura, a Javni poziv bit će otvoren do iskorištenja sredstava.


“Zadarska županija želi pridonijeti povećanju korištenja obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama na svome području pa smo objavili Javni poziv čiji je cilj povećanje korištenja obnovljivih izvora energije u kućanstvima na području naše županije te smanjenje emisija stakleničkog plina CO2, a sve u skladu s Europskim zelenim planom za postizanje klimatske neutralnosti. Ova mjera se pokazala dosta uspješnom, naši građani su je dobro prihvatili, stoga ih pozivamo da se prijave i na ovogodišnji poziv”, poručio je pročelnik za gospodarstvo i turizam Ante Sjauš.


Mjera prihvatljiva za sufinanciranje nabava je i ugradnja novog sustava s fotonaponskim pretvaračima (modulima) za proizvodnju električne energije za potrebe kućanstva (za vlastitu potrošnju) instalirane snage do 10 kW.
“Sunčana energija izuzetno je poželjan obnovljiv izvor energije zbog svoje ekološke čistoće pri proizvodnji i uporabi. Stoga, svi oni koji su odlučili ući u solarnu priču rade ne samo ekonomski, već i ekološki vrlo poželjnu stvar. Sasvim sigurno će ostvariti dugoročnu uštedu na režijskim troškovima, a možda još i važnije od toga – energetsku neovisnost”, dodao je župan Božidar Longin i naglasio da je Zadarska županija vodeća u Hrvatskoj po ulaganjima u obnovljive izvore energije te da proizvodnja električne energije već sada pokriva cjelokupnu potrošnju na području naše županije.


Prijavitelji mogu ostvariti bespovratna sredstva Zadarske županije u iznosu do 40 posto prihvatljivih troškova ulaganja, a maksimalno 4 tisuće eura po kućanstvu. Uz županijsku potporu od 40 posto postavljanje solarnih panela isplati se nakon četiri do pet godina, pokazuje analiza Upravnog odjela za gospodarstvo i turizam.


Prihvatljivi prijavitelji su fizičke osobe koje najmanje 30 dana prije objave ovog Javnog poziva imaju prijavljeno prebivalište na području Zadarske županije, na adresi objekta na kojem se projekt realizira. Sufinancirati se mogu samo projekti koji se provode na postojećim građevinama, odnosno postojećim obiteljskim kućama s najviše 4 stambene jedinice.


Na mrežnoj stranici Zadarske županije opisani su uvjeti i način provedbe ovog Javnog poziva koji je otvoren za podnošenje prijava do iskorištenja sredstava, a najkasnije do 31. svibnja 2024. godine.