Nedjelja, 26. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

bogatiji vozni park

Vodovod Vir dobio tri nova vozila približne vrijednosti 350.000 eura

Autor: Portal ZL

29.02.2024. 13:04
Vodovod Vir dobio tri nova vozila približne vrijednosti 350.000 eura

Foto: Kažimir Škrbić/Virski listOd ponedjeljka je vozni park komunalnog poduzeća Vodovod Vir bogatiji za tri vozila ukupne vrijednosti 348.625 eura uključujući PDV. Ovu iznimno vrijednu i za potrebe posla dragocjenu nabavu vozila, virsko komunalno poduzeće odradilo je na temelju javne nabave komunalne opreme za održavanje sustava odvodnje otpadnih voda, odnosno putem EU projekta „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture“. Posebno vrijedno vozilo u novoj kolekciji je IVECO-ov specijalni CCTV kombi za inspekciju s kamerama vrijednosti 185.500 eura s PDV-om, dok su IVECO-ovo teretno vozilo nosivosti 10-12 tona i vozilo za prijevoz radnika i materijala bili ukupne vrijednosti 163.125 eura s PDV-om. Primopredaja je odrađena u ponedjeljak, a dan kasnije novi komunalni ljepotani stali su pred objektiv na plaži Jadro.


– Ovo je značajna nabava za naše poduzeće, jer je riječ o osnovnom sredstvu za rad. Zaista su nam bila potrebna ova vozila – kaže direktor Vodovod Vira Hrvoje Bašić koji je u društvu inženjera i voditelja EU projekata Ivana Magaša te djelatnika Emila Radovića, Željka Čavraga i Vlade Horvata, bio na primopredaji vozila. Horvat, Radović i Petar Grbić bit će djelatnici virskog poduzeća na dvotjednoj obuci za upravljanje vozilima.


Skupocjeno CCTV vozilo s kamerom služi za unutarnje snimanje cjevovoda, a koristit će se za mjerenje padova, detektiranje eventualnih začepljenja ili potencijalnih kvarova pri puštanju cjevovoda. CCTV vozilo pored kamere ima i programsku podršku koja omogućava geodetsko snimanje.
– Na terenu – dodaje direktor Bašić – neće biti često, ali će biti onda kada je neophodno i nužno, pogotovo kada postoji oko 300 kilometara cjevovoda.


U ovom trenutku Vodovod Vir na otoku Viru s priključcima ima oko 80 kilometara cjevovoda, dok ih u aglomeraciji Nin, Privlaka i Vrsi ima 120 kilometara, a s priključcima približno 250. Druga nabavljena IVECO-va vozila su standardna teretna vozila, jedno s duplom kabinom, koja će služiti u svakodnevnom radu poduzeća na potezu od kolodvora na otoku Viru do groblja u Vrsima. U tom rasponu od 30-ak kilometara cestovne linije nalaze se najudaljenije točke sa šahtovima, pa će mehanizacija služiti za obilazak trase, odnosno cjevovoda te crpnih stanica koje će biti na području Vira, Nina, Privlake i Vrsi. Do kraja godine Vodovod Vir će dobiti još jedan kamion, takozvanu specijalku koja će služiti za čišćenje kanalizacijskog cjevovoda, dok je nešto ranije virsko komunalno poduzeće nabavilo rovokopač kombinirku vrijednosti 141.875 eura s PDV-om, uključujući dvije korpe za manje i veće iskope te planirku koja finišira iskope. Bager kombinirka s dodatnom opremom uglednog francuskog proizvođača MeCALAC također su nabavljeni na temelju javne nabave za opremu za održavanje sustava javne odvodnje, odnosno projekta čiju nabavu sufinanciraju Europska unija (71 posto), Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja (10 posto), državna tvrtka Hrvatske vode (10 posto) te u ostatku vrijednosti projekta još jedinice lokalne samouprave. Samo u proteklih mjesec dana Vodovod Vir je realizirao nabavu vozila u vrijednosti od 490.500 eura, čemu će se dodatno pribrojiti, kada stigne, još specijalka za čišćenje kanalizacijskog cjevovoda.