Foto: PRIVATNA ARHIVA
U srcu Ravnih kotara gdje plodno tlo i blaga klima stvaraju savršene uvjete za uzgoj vinove loze, nalazi se vinarija Ker-Vin, mala inovativna vinarija obitelji Glavić, posvećena istraživanju i kvaliteti. Njihova priča o vinogradarstvu započela je još 1996. godine, no korijeni obiteljskog bavljenja vinogradarstvom sežu mnogo dublje u prošlost kada su pradjed Marko i djed Ante posvetili svoje živote plemenitom zanimanju vinogradara.
Moderna povijest poslovanja ove obitelji nije započela kao vinarija. Godine 2003. vinogradarstvo je dodano kao nova djelatnost u obrt koji se do tada bavio ugradnjom keramičkih pločica i finog kamena, a naziv Ker-Vin odražava ovu dvojakost i danas je sinonim za vrhunska vina proizvedena s ljubavlju i pažnjom prema svakom detalju.
No zapravo priča se zahuktala 2007. u Polači kada je Tomislav Glavić, tada vinar amater, odlučio testirati svoje umijeće na ocjenjivanju vina. S kupažom Grenachea, Cinsaulta i Syraha osvojio je šampionat, što je bio trenutak prekretnice za njega i njegovu obitelj. Ta pobjeda nije bila samo priznanje njegovu talentu, već i poticaj da se potpuno posveti vinarstvu. Od tog trenutka priča je krenula u potpuno drugom smjeru, oblikujući put prema stvaranju jednog od važnijih vinskih imena sjeverne Dalmacije.
Ekološki certificirana Ker-Vin vina
Godine 2008. započeta je obnova vinograda te ona ujedno obilježava i prelazak na ekološku proizvodnju. Znamo da je mjesto Nadin, gdje se vinogradi nalaze, danas najekološkije mjesto Hrvatske s velikim udjelom ekološke proizvodnje. Danas, na šest hektara vlastitih vinograda, Tomislav Glavić uzgaja vinovu lozu, među kojom su introducirane sorte koje su idealne za ovo podneblje, kao što su merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc, syrah i grenache crni, ali i autohtone sorte kao što su maraština, grk i plavina.
Ker-Vin vinarija prva je u sjevernoj Dalmaciji zasadila grk i cabernet franc, nakon što su ustvrdili kako se upravo ovdje krije idealno tlo za ove dvije visokokvalitetne sorte.
Usto, vinarija Ker-Vin je sudionik projekta sadnje vinograda s autohtonim sortama i to s bezvirusnim sadnim materijalom, u suradnji s Agronomskim fakultetom. U njihovom mladom vinogradu, koji su prošle godine dokupili, ovaj projekt osigurava najveću kvalitetu loza, što će dodatno doprinositi izvrsnosti njihovih vina u budućnosti.
Od 2007. godine Ker-Vin sudjeluje na brojnim državnim i međunarodnim vinskim natjecanjima, gdje su njihova vina osvojila više od 200 odličja i devet šampionskih titula. Svaka boca nosi u sebi duh sjeverne Dalmacije i predanosti članova obitelji Glavić stvaranju vrhunskih vina.
Na Vinfestu Benkovac Ker-Vin je čak četiri puta osvajao titulu apsolutnog šampiona, a njegova Plavina tri je godine zaredom bila najbolja u svojoj kategoriji.
Vinarija se također može pohvaliti šampionskim naslovom s natjecanja Sabatina, te čak četiri puta osvojenim šampionskim titulama na natjecanju u Ludbregu, u kategoriji mladih crnih vina.
Zanimljivost je svakako i njihova Maraština iz 2019. koja je ponijela titulu Viteškog vina 2020. Ovo priznanje dodijelila mu je Bratovština hrvatskih vinskih vitezova. Ove nagrade zasigurno svjedoče o posvećenosti i kvaliteti vina ove vinarije.
Iako je i dosad obitelj predano radila na kvaliteti, taj je faktor podignut na još višu razinu. Naime, od ove godine, vinarija Ker-Vin usvaja politiku drastičnog srezivanja prinosa, s ciljem postizanja još veće kvalitete. Posebna pažnja posvećena je sortama cabernet sauvignon i cabernet franc, s kojima su i dosad postizali zapažene rezultate.
Paleta vina Ker-Vin
Vinarija Ker-Vin nudi tri linije vina, crvena vina pod nazivom Martin, bijela vina Martina i rosé vina Marta. Te linije nisu samo proizvod strasti prema vinarstvu, već su i posveta vlasnika Tomislava Glavića svojoj djeci, Martinu, Martini i Marti. Svaka linija odražava pažljivo odabrane sorte i predanost stvaranju vrhunskih vina s nadom kako će upravo njihova djeca jednog dana nastaviti njihov posao.
Maraština iz berbe 2023. mami elegancijom i skladom. Nudi zavodljiv kremenasti miris koji djeluje užitno na mirisne pupoljke s ostalim voćnim aromama. Izbalansirana je i osvježavajuća.
Rosé iz 2023. godine nastao je od kombinacije Grenachea (90%) i križanaca Plavca Malog (10%). Elegantnih 12 posto alkohola, dobro se nosi s aromama šumske jagode i lubenice. Gastronomski je ovo vrlo užitan rosé.
Plavina iz 2019. nudi bogate arome borovnice i višnje, s toplim alkoholima koji stvaraju ugodan dojam na nepcu. Zanimljivost ovog vina jest što je provelo 14 mjeseci u portugalskoj barrique bačvi. Interesantna je također priča oko te plavine koja je zapravo prva plavina sjeverne Dalmacije svrstana u kategoriju vrhunskih vina pri ocjenjivanju na Zavodu.
Cabernet sauvignon iz 2019. s 18 mjeseci provedenih u francuskom hrastu, nudi pak prepoznatljive arome crnog ribizla i kupine. Ugodne kiseline i svileni tanini čine ga vrhunskim izborom. Upravo Cabernet sauvignon ove vinarije bio je prepoznat i izložen na prestižnom Petit Tasting gdje je unutar sesije Discovery uvršten među najbolja debitantska vina Hrvatske.
Cabernet franc iz 2018. čini polovica vina koja je odležala u hrastu i druga polovica koja je odnjegovana samo u inoxu. S aromama kave, crnog ribizla i kakaoa, ovo je aromatski najtamnije, ali i najherbalnije vino u ponudi vinarije.
Syrah iz 2020. godine izrazito je sortan, s notama tara, papra i ekstrakta višnje, a proveo je 12 mjeseci u francuskom hrastu.
Merlot iz 2019., pak, pokazuje tipičnu tradicionalnu crtu i upućuje da je imao ponešto suhica, a ujedno nudi prateću aromatiku tih istih suhica.
Cuvée iz 2020. čini 30 posto cabernet sauvignona, 30 posto cabernet franca i 30 posto merlota. Vino je elegantno i izbalansirano, unatoč poprilično visokim alkoholima od 16 posto.
Kušaonica i doživljaji
Iako mala, vinarija Ker-Vin nudi mogućnost degustacije vina za potencijalne kupce uz prethodnu najavu. Svaka degustacija prilika je za uranjanje u svijet vina Ker-Vin, gdje svaka kap priča priču o tradiciji, inovaciji i predanosti Tomislava Glavića i njegove obitelji.
Vinarija Ker-Vin mnogo je više od mjesta gdje se proizvode vina; to je simbol upornosti, strasti i ljubavi prema zemlji te mjesto gdje svaka boca nosi djelić te priče, pozivajući vas da je otkrijete i uživate u bogatstvu okusa i mirisa koje pruža.
najnovije
najčitanije
Županija
PREDAVANJE
Silvija Šiljeg održala predavanje na temu kvalitete života u Zadru
Zadar
ADVENT POČINJE
U nedjelju otvaranje ovogodišnjeg Adventa u Zadru, evo što vas čeka
Hrvatska
vremenske neprilike
HAK: Snijeg otežava promet prema Dalmaciji i Rijeci
Nogomet
STARI ZNANCI
Hrvatska saznala suparnika za četvrtfinale Lige nacija
Zadar
GOVOR
Gradonačelnik Dukić: ‘Zadar je baš zato toliko čudesan. Hvala vam svima na povjerenju…’
Županija
SILBA
FOTO Katamaran Jadrolinije udario o obalu Božave
Scena
IRIS PETRAČ
Tko je supruga Novice Petrača? Bivša zadarska novinarka i glasnogovornica Grada Zadra
Crna Kronika
PU ZADARSKA
U Murvici se zapalio automobil u vožnji, vatrogasci intervenirali
Zadar
INFORMIRAJTE SE!
Višnjik objavio važne upute za posjetitelje koncerta Doris Dragović!
Crna Kronika
zloupotreba položaja