Utorak, 23. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

36 C°

JEDINSTVENO UŽIVANJE

VELEBIT QUADVENTURE Isprobali smo planinsku avanturu kroz ljepote zadarske regije

Autor: Katarina Ergović

14.06.2024. 16:45
VELEBIT QUADVENTURE Isprobali smo planinsku avanturu kroz ljepote zadarske regije

Foto: Katarina ErgovićSam rub sjevernog dijela Zadarske županije skriva prekrasne ljepote Velebita, najvećeg planinskog masiva u Hrvatskoj, poznatog po svojim prirodnim ljepotama i povijesnom nasljeđu. Taj prekrasan krajolik nudi ponešto za svakoga, a od nedavno obogaćen je s jednim drugačijim načinom uživanja u njegovim ljepotama – kvad turom uz vodiča. Ova zanimljiva tura koju odnedavno nudi Velebit Quadventure uključuje neke posebnosti zadarske regije, pejzaže Velebita, kanjona Zrmanje te pruža pogled na tri zadarska mora.


Upravo ova tura spaja ono najljepše u Zadarskoj županiji, more, planinu i rijeku, stoga smo se i mi uputili kako bi iz prve ruke provjerili doživljaje koje ova nova tura nudi. Kako je došlo do ove ideje te što sve nudi ispričala nam je Lucija Vulić, voditeljica marketinga Velebit Quadventure-a.


– Za turu smo zamislili da, osim što je turistička, bude i tura povijesnih običaja ovog podvelebitskog kraja. Cijeli ovaj kraj ovisio je o Velebitu te se od mora ovdje nije nikada živjelo. Sve ceste koje su dio ove ture postoje već stotinjak godina te su u povijesti bile jako bitne. Spajale su sjever i jug Hrvatske, Liku s morem. Svi ti putevi nanosili su svoje običaje i kulture, pojasnila je Vulić.


Prekrasni pejzaži
Tura traje četiri sata, a u njoj može uživati do petnaest osoba. Svatko na izbor ima tri mogućnosti, samu vožnju kvada, vožnju kao putnik na kvadu te suputnik u buggyju s vodičem ukoliko se želi opušteno uživati u krajoliku. Svi sudionici ture dobiju sigurnosnu kacigu te su im u turi osigurani piće i grickalice.


Velebit Quadventure


Prije ture, onima koji žele voziti kvad, a to možda nisu nikada prije, pojasni se kako te se da dovoljno vremena da se kvad prije početka ture isproba kako bi se svatko osjećao dovoljno sigurno za vožnju po malo zahtjevnijim cestama Velebita.


Ovisno o preferencijama posjetitelja, Velebit Quadventure nudi dva termina dnevnih tura, od 9 te od 17 sati. Za one koji žele uživati u nešto hladnijim temperaturama preporuča se jutarnja tura, dok se onima koji žele uživati u prekrasnom zalasku sunca preporuča popodnevni termin.


Sama tura započinje u prezentacijskom centru Morlacco, mjestu koje prikazuje običaje i kulturu zadarskog kraja, zajedno s kušaonicom vina. Izgrađen je na ruševinama starih rudnika boksita, stoga čuva bogatu povijest ovog područja i kao takav odlično je mjesto za početak ture.


Iz Morlacca se kreće na Velebit te se uz prekrasne pejzaže i zanimljive ceste stiže do Libinja odakle se pruža prekrasan pogled na tri mora, Jadransko, Novigradsko i Karinsko. Dalje se nastavlja kroz kamenite i šumovite puteve Velebita te se stiže do Majstorske ceste, jedne od najintrigantnijih europskih cesta duge 41 kilometar.Izgrađena je 1832. godine, a poznata je kao remek-djelo cestovne gradnje te kao takva pruža izvanredno iskustvo u vožnji kvadom.


Cesta je nastala na zahtjev Habsburške Monarhije, a izgradio ju je majstor Josip Kajetan Kažić. Izgradnja je iz Obrovca preko prijevoja Mali Alan pa sve do Svetog Roka, gdje se spajala s već postojećom trasom Dalmatinske ceste. Prema legendi, cesta je habsburškog cara koštala kilogram zlata zbog teških uvjeta njezine izgradnje, a naziv je dobila jer se smatrala remek djelom.


Majstorskom cestom dolazi se do Tulovih greda, jedinstvenog krškog fenomena i najljepše prirodne atrakcije zadarske regije. Njihov oblik podsjeća na tornjeve, a, iako to možda tako ne izgleda, zapravo su jako prohodne. Kroz malo napornije planinarenje, moguće je doći do samog vrha odakle se pogled pruža sve do Italije.


Tulove grede čuvaju i nekoliko zanimljivih legendi, od zmajeva, vila do Crne kraljice koja je najpoznatija. Prema narodnoj predaji, ona je donosila nesreću, a upravo je ta legenda bila inspiracija za naziv perivoja Kraljičina vrata.Vrijedne znamenitosti


U podnožju Tulovih greda na Podpragu nalazi se crkva svetog Frane koju je sagradio austrijski car Franjo II. u spomen na tada novoizgrađenu cestu koja je spajala južnu i sjevernu Hrvatsku preko kršovitog Velebita.


Ova neobična crkvica ima kupolu te trijemove s dvije strane, i morske i planinske. S morske strane pogled pada na kanjon Zrmanje te Novigradsko i Karinsko more, dok s planinske strane pogled seže na Tulove grede i Velebit.


Najljepši i najznačajniji crkveni ukras bila je slika sv. Frane koja prikazuje asiškog sirotana kojemu Isus Krist utiskuje svoje rane. Slika se danas nalazi u splitskoj Galeriji umjetnina.


U nastavku ture cestom se s Velebita spušta prema Zatonu Obrovačkom i rodnoj kući Luke Modrića, koja je danas u državnom vlasništvu. Unatoč tome, svakodnevno privlači velik broj posjetitelja, što organiziranim prijevozom, što privatno, čak i iz dalekih zemalja poput Južne Koreje i Brazila.Nedaleko od Lukine kuće daljnjom vožnjom po državnoj cesti dolazi se do kanjona rijeke Zrmanje. S kanjona se pruža još jedan prekrasan pogleda savršen za fotografiranje. Ovo je mjesto, posebno Nijemcima i Austrijancima, poznato po scenama iz popularnog filma Winnetou, a i nekoliko desetljeća od izlaska filma privlači velik broj ljubitelja kultnog filma svih dobnih skupina.


Ovaj kanjon je također zaštićen i kao geomorfološki spomenik prirode te je karakterističan po dvjesto metara visokim liticama koje se izdižu iznad rijeke. Iz Zrmanje se nastavlja prema zadnjem dijelu kvad ture, Maslenici i Novigradskom moru, gdje je moguće vidjeti prekrasne prizore ulijevanja rijeke Zrmanje u Novigradsko more. Tura završava povratkom iz Maslenice u Morlacco.


Iako se četiri sata možda čini dugo, posebice na ljetnim temperaturama, ova kvad tura je odličan način da se upozna s ljepotama velebitskog područja i okolnog krajolika. Vožnja kvadom na trenutke je malo zahtjevnija, posebice na dijelu prema i na samoj Majstorskoj cesti, ali daje još posebniji doživljaj. Iako će neki sutradan osjećati bol u kojem mišiću, svakako se isplati otići na ovakvu jedinstvenu turu.


Neizostavna oprema


S obzirom na to da je veći dio ture na Velebitu, potrebno je obući udobnu odjeću te duge rukave jer jer ondje dosta hladnije nego u njegovom podnožju. Također, neizostavna je i krema za sunce.