Srijeda, 21. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

uspješna turistička priča

Uskoro električnim brodom preko Vranskog jezera

Autor: Vanja Mirčeta

15.04.2023. 08:40
Uskoro električnim brodom preko Vranskog jezera

Foto: PP Vransko JezeroNakon nešto manje od dva mjeseca od stupanja na dužnost ravnatelja Parka prirode Vransko jezero, bivši državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, Šime Mršić, ističe kako bi rad ove javne ustanove trebalo podići na jedan viši nivo s obzirom na uvriježeno mišljenje kako ova Zadranima omiljena izletnička destinacija nije dovoljno valorizirana u turističke svrhe.


Za ovo Ramsarskom konvencijom zaštićeno močvarno područje predsezona je startala u očekivanom obimu neposredno pred uskrsne blagdane.


Tri info centra i adrenalinski park


– Od 6. travnja službeno su otvorena sva tri naša info centra unutar Parka prirode, Crkvine, Kamenjak i Prosika. Prvi pokazatelji rane predsezone su jako dobri, tako da očekujemo u svim segmentima turizma, uključujući i onaj naš aktivni, rekordnu sezonu.
S obzirom na najave svih dionika u turizmu i na dobru popunjenost naših kapaciteta kroz svibanj i lipanj koji su rezervirani za grupne posjete, bilo da se radi o grupama školske djece ili o posjetiteljima s kruzera, odnosno većim organiziranim grupama, nemamo razloga sumnjati da će posjećenost biti odlična.


Uz te info centre otvoren je i adrenalinski park koji bilježi jako dobru posjećenost već u prvim danima pa i ovom prigodom pozivam sve one željne malo uzbuđenja i aktivnog boravka u prirodi da nam se pridruže, kazao je Mršić.Najavio je i novi ciklus ulaganja u ovaj Park prirode, u čemu će veliku ulogu svakako imati sredstva povučena iz EU fondova, a zanimljiv novitet je svakako nabavka električnog broda koji će postati dodatni dio ponude Parka.


– Zapravo je taj ciklus ulaganja već počeo, i to najvećim dijelom iz sredstava EU-a. Ulaganje se odnosi na posjetiteljsku infrastrukturu koja nije do kraja zaživjela u segmentu, primjerice, prijevoza turista po samom jezeru.


Dakle, imamo električni brod koji će, nadamo se, službeno zaploviti u iduća dva tjedna. To će biti dodatna ponuda za naše posjetitelje. Općenito, imamo još zaista dosta posla kako bismo zaokružili tu našu turističku priču uz onu osnovnu, zaštitu same prirode, odnosno ovog bogomdanog područja, istaknuo je Mršić.


Park obilaze rendžeri


Iako je predsezona zapravo već u punom jeku, a tome u prilog govore turističke brojke, ali i sve veći broj stranih gostiju koje susrećemo na gradskim ulicama, Mršić ističe kako i dalje treba raditi na povećanju broja posjetitelja ovog Parka, no na način da se vodi računa o njegovoj održivosti. Pumpanje brojki prema njegovim riječima, ugrozilo bi opstojnost prirodnih bogatstava Parka. No, prostora za povećanje broja posjetitelja, a time i prihoda, svakako ima.– Prva i osnovna naša zadaća je očuvanje prirode, tako da su i kroz naše planove upravljanja jasno definirane i one granice preko kojih se ne može ići, što se tiče broja izletnika, odnosno održivosti posjećivanja našeg Parka. Dakako da smo mi još daleko od tih brojki kojima se mogu pohvaliti Nacionalni parkovi koji su bili čak prisiljeni ograničiti broj posjetitelja. Kod nas to još za sada nije slučaj, ali svakako vodimo računa o onoj našoj osnovnoj djelatnosti, a to je zaštita prirode.


Tu su i naši rendžeri, odnosno čuvari prirode koji svakodnevno obilaze cijeli Park i vode računa i o incidentima što se tiče odlaganja otpada, ali i naša tehnička služba koja jednako tako koristi svoje radno vrijeme da bi eventualno pokupila nesavjesno odloženi otpad na području Parka prirode, kazao je Mršić dodajući kako su u Parku prirode Vransko jezero izuzetno zadovoljni početkom predsezone, no da ih u daljnjem djelovanju svakako očekuje još jako puno posla.