Četvrtak, 28. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

PRORAČUN ZA 2023

Uređenjem industrijske zone u Gračacu otvorit će se nova radna mjesta

Autor:

20.01.2023. 16:36
Uređenjem industrijske zone u Gračacu otvorit će se nova radna mjesta

Foto: Arif SitnicaProračun Općine Gračac u ovoj godini iznosi 4,65 milijuna eura. Obuhvaća brojne projekte koji su u planu realizacije, od kojih je načelnik Općine Robert Juko izdvojio najvažnije.


– Najveći ovogodišnji projekt je Seljačka tržnica. Projektna dokumentacija je završena, pripremamo javnu nabavu za izvođača, a radovi bi trebali krenuti kroz tri mjeseca. Projekt je vrijedan 589 tisuće eura, sve su europska sredstva, ali ćemo, vjerojatno, iz proračuna morati nadoplatiti razliku u cijeni izgradnje jer su se povećale cijene u građevini.


Buduća tržnica imat će tri zatvorena objekta, ostali prostor bit će nenatkriven, a radit će po potrebi, nekoliko dana u tjednu, rekao je načelnik.
U tijeku je energetska obnova krova na zgradi Općine jer je stari krov dotrajao, a u što će se uložiti 328 tisuće eura. Nakon toga ići će se u izradu troškovnika, pa je u planu nova fasada i stolarija kako bi ova javna zgrada dobila novu vizuru.


U općini koja ima puno rijeka i potoka teško je održavati i sanirati dotrajale mostove, s obzirom na njen mali proračun, ali ove godine u planu je sanacija jednog od tri mosta koja vape za obnovom. Jedan se nalazi na rijeci Otuči koja prolazi kroz Gračac, a druga dva su na Zrmanji.


Poduzetnici zainteresirani za zonu


– Lani smo napravili projektnu dokumentaciju za most Kusac, za drugi most izrada dokumentacije će iznositi 26.500 eura, a nadam se kako će obnovu financirati država. Kada smo lani planirali ići u obnovu mosta, to bi Općinu stajalo oko dva milijuna kuna, a to je velik novac za naš proračun, rekao je Juko.Za uređenje industrijske zone koja se nalazi u blizini željezničkog kolodvora namijenjeno je 27.870 eura, a u planu je da to bude kombinacija poslovne zone i inkubatora. Zainteresiranih poduzetnika ne nedostaje, a otvaranjem obrta otvorit će se i radna mjesta, što je za ovu općinu pozitivan pomak.


Imaju i najavu za ulaganje u širenje ribogojilišta pastrva u Udbini, čime bi se proizvodnja povećala s dosadašnjih 50 tona na 200 tona, što je svakako uspješan poduzetnički pothvat za malu općinu na rubnom dijelu Zadarske županije.


– Za kompletno asfaltiranje cesta namijenili smo 165.903 eura, od čega se 79.630 eura odnosi na sanaciju nerazvrstanih cesta. U tijeku je izrada projektne dokumentacije za izgradnju vodovoda u sjevernom dijelu Gračaca, što će koštati nešto manje od 30 tisuća eura po fazi, a dio će financirati Županija i Hrvatske vode, najavio je načelnik.


Dogradnja nogometnog igrališta


Uskoro, do ožujka, bi trebale biti završene tribine i krov na nogometnom igralištu, što iznosi 152 tisuće eura, a završena je izgradnja reciklažnog dvorišta, dok će pretovarna stanica početi raditi kada i CGO Biljane Donje.


U tijeku je uređenje katoličkog groblja u Gračacu koje će se ograditi te će se izmjestiti cesta, a u što će se uložiti 13.270 eura.


– Naš proračun je i socijalnog karaktera. Ove godine smo iznos za svako novorođeno dijete povećali te sad iznosi 1327 eura, lani je to bilo sedam tisuća kuna. Za sufinanciranje pohađanje dječjeg vrtića osigurali smo 336 tisuće eura. Za stipendije smo ove godine u proračunu izdvojili 39.800 eura, učenicima za kupnju školskog pribora i opreme osigurali smo 22.563 eura, a također financijski pomažemo umirovljenicima s manjim primanjima…, nabrojio je načelnik.


Posebno ga veseli što je otvaranje Cerovačkih špilja dalo pozitivan input razvoju turizma ovog dijela Zadarske županije, ali je Juko svjestan kako tu ne treba stati, već se ponuda treba širiti.


– Trebamo goste zadržati dva, tri dana kod nas. Imamo puno prirodnih ljepota, treba širiti ponudu. Tu je vrelo Une, Zrmanja, staza Malog princa…, a grade se i nove kuće za odmor. Ove godine namjeravamo završiti projektnu dokumentaciju za uređenje poučnih puteva prema vrelu Zrmanje, u što ćemo uložiti 100.330 eura, a uredit ćemo i TIC, za što je u proračunu namijenjen iznos od 85 tisuća eura, zaključio je načelnik Općine Gračac.