Četvrtak, 29. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

KALIOPI

Udruga iz Gračaca osnovala društveno poduzeće koje proizvodi obuću i suvenire

Autor: Marin Smolčić

17.09.2023. 10:34
Udruga iz Gračaca osnovala društveno poduzeće koje proizvodi obuću i suvenire

Foto: Marin SmolčićIako se administrativno nalazi u Zadarskoj županiji, svi žitelji Općine Gračac će vam neizostavno naglasiti kako su oni Ličani. Osim osjećaja pripadnosti ličkom području, tome svjedoče i brojni toponimi s atributom »lički«. U podosta derutnom gradiću svima je zajednički nazivnik borba za bolju budućnost i počesto zarazni optimizam, kao najbolje jamstvo da će u tome i uspjeti. Stjegonoša ovog optimizma svakako je Udruga Prospero.


Predsjednica Udruge Prospero je Slavica Miličić. S ponosom nam pokazuje nekoliko radionica i prodajno mjestu ove udruge na čijem asortimanu i originalnoj kvaliteti bi im pozavidjele mnoge razvikane trgovine u većim gradovim.


– Imamo 35 stalnih članova, a ovisno o potrebama imamo i stalne volontere. U zadnje vrijeme smo organizirali i proveli akcije poput čišćenja rijeke Otuće, uređenje planinarskih staza, održavanje spomenika kulture… Prospero najviše radi na edukacijama žena i mladih u cilju njihovog zapošljavanje i samozapošljavanja.
Te su edukacije često vezane uz izradu rukotvorina, keramike, tkanje, filcanje vune, ali također priređujemo radionice za rad na računalu, učenje stranih jezika, osposobljavanje za gerontodomaćice, njegovateljice, pčelare, turističke vodiče, pekare…, kaže Miličić.


Obuća i suveniri


Kao udruga osnovali su društveno poduzeće Kaliopi koje proizvodi obuću i suvenire.


– Taj asortiman naša udruga vrlo uspješno proizvodi dugi niz godina. To je rezultat brojnih radionica na kojima smo naše polaznice poučavali u tradicijskim obrtima. U sklopu tih radionica su nastali mnogi kvalitetni proizvodi koje smo nudili po lokalnim sajmovima i izložbama. Tako je nastalo mnoštvo proizvoda i suvenira, a najpoznatija nam je keramička ovčica koju i danas izrađujemo i uspješno plasiramo.


Puno smo napredovali i u proizvodnji obuće. Najprije je to bila filcana obuća, brojne vrste kućnih papuča koje smo s vremenom učvrstili i dodali im đonove od gume i kože. Krenuli smo vrlo uspješno izrađivati natikače, radno- zaštitne papuče za vrtiće, bolnice i domove zdravlja. S vremenom smo znatno obogatili naš asortiman i dizajn. Osim naše trgovine, sada imamo prodajno mjesto kod Cerovačkih špilja, zaključuje predsjednica.


Pomoć u kući


Udruga Prospero se uglavnom financira kroz različite projekte koje apliciraju na fondove Europske unije i mnoga ministarstva. Dio sredstava daje im Zadarska županija i Općina Gračac. Slavica Miličić također s ponosom ističe aktivnost ove udruge kroz projekt »Pomoć u kući«.


– Za tu smo svrhu zaposlili mnoge žene koje pomažu starijim osobama radeći im kućanske poslove, vrše dobavu namirnica i lijekova. Trenutno imamo 40 korisnika, a kada provodimo projekt EU »Zaželi« taj se broj korisnika kreće preko 200. Ovismo o duljini trajanja tih projekata, tada zapošljavamo veći broj žena, rekla nam je predsjednica Slavica Miličić.


U radionicama Udruge Prospero poslovi su podijeljeni kao u manufakturama, a iz svakog pojedinog odjela na tržište izlazi određeni proizvod izrađen iz posebnog materijala. Sve se to objedinjuje u trgovini Kaliopa, nerijetko urešeno znakom za kvalitetu »Lika Quality«.