Srijeda, 29. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

srušeni lanjski rezultati

U županiji ostvareno 580 tisuća dolazaka i 4,9 milijuna noćenja

Autor: Nikolina Lucić

02.08.2023. 10:54
U županiji ostvareno 580 tisuća dolazaka i 4,9 milijuna noćenja

Foto: Luka JeličićS prvim danom kolovoza vrijeme je da analiziramo turističke brojke za srpanj, od kojeg su svi imali velika očekivanja. Unatoč visokim cijenama smještaja, hrane i turističkih usluga, od ove se sezone puno očekuje, tako da su mnogi turistički stručnjaci odbacili tvrdnje o padu prometa i srpanjskim rupama. S direktoricom Turističke zajednice Zadarske županije Mihaelom Kadijom zato smo provjerili kako Zadarska županija stoji s prvim rezultatima srpanjske turističke popunjenosti.


Prema prvim, privremenim podacima u srpnju ove godine u Zadarskoj županiji ostvareno je preko 580 tisuća dolazaka i gotovo 4,9 milijuna noćenja, što predstavlja rast od više od dva posto u dolascima i skoro jednak rezultat u noćenjima.


– Domaći turisti ostvarili su više od 86 tisuća dolazaka i gotovo 1,3 milijuna noćenja, dok su strani turisti ostvarili gotovo 500 tisuća dolazaka i 3,6 milijuna noćenja.

U mjesecu srpnju najviše je noćenja ostvareno u objektima u domaćinstvu, preko 1,9 milijuna, slijede kampovi s više od 690 tisuća ostvarenih noćenje, pa hoteli s 280 tisuća ostvarenih noćenja, kazala nam je Kadija, dodavši kako, u odnosu na 2019. godinu, objekti u domaćinstvu u noćenjima imaju rezultat nešto manji od ostvarenog u 2019. godini, kampovi bilježe rast od preko tri posto, dok su hoteli na 95 posto prometa noćenja.


– Među stranim turistima na prvih pet mjesta su gosti iz Slovenije s preko 800 tisuća ostvarenih noćenja, slijede ih Nijemci s gotovo 570 tisuća ostvarenih noćenja, pa Česi (više od 380 tisuća), Slovaci (skoro 330 tisuća), Poljaci (više od 295 tisuća).


U odnosu na srpanj 2019. godine gotovo sva navedena tržišta bilježe rast, a najveći su ostvarili Česi s više od 13 posto rasta, a slijede Mađari s deset posto te Poljaci i Slovenci s po pet posto rasta, pojasnila je Kadija, napomenuvši da su podaci privremeni te nisu potpuni, zbog mogućih naknadnih unosa te razdoblja potrebnog za obradu.– Do kraja srpnja, kada svi podaci budu uneseni i obrađeni, očekujemo zabilježenih skoro 600 tisuća dolazaka turista u Zadarskoj županiji i gotovo pet milijuna ostvarenih noćenja.


Predstavlja to odličan rezultat, jednak onome ostvarenom u srpnju 2022. godine, kada smo također bili iznimno uspješni i jedni od rijetkih u Hrvatskoj koji su već tada i dosegli i pretekli rezultate iz 2019. godine.


Tome idu u prilog i odlični rezultat kada promatramo cijelu godinu s 1.150.000 dolazaka i gotovo osam milijuna noćenja pretekli smo 2022. godinu za šest posto dolazaka i 2,5 posto noćenja. To znači ne samo da je sezona odlična, već i cijela godina, te možemo reći da imamo prvu »pravu« turističku godinu nakon pandemije, zaključila je direktorica Kadija.