Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

KRALJICA MIRA

U Zemuniku Donjem proslavljen župni blagdan

Autor: Šime Ćurko

23.08.2023. 11:35
U Zemuniku Donjem proslavljen župni blagdan


Rajska djevo, kraljice Hrvata, odjekivalo je jučer župnom crkvom Kraljice mira u Zemuniku Donjem. Svečano liturgijsko slavlje, u zajedništvu s još 11 svećenika predvodio je mons. Milan Zgrablić, nadbiskup zadarski, kojeg je pozdravio njegov domaćin, zemunički župnik don Gašpar Dodić.


– Već prvi kršćanski pisci početkom četvrtog stoljeća pišu o Blaženoj Djevici Mariji kao Kraljici, dajući joj taj naslov. Nakon puno stoljeća, točnije 1917., kada je bjesnio Prvi svjetski rat, papa Benedikt XV. spominje Kraljicu mira, moleći za mir u svijetu.


Današnjem čovjeku pojam kralj ili kraljica spada u dječje priče ili bajke, u legende, ili u malobrojne vladare država koji nose ovu titulu, s kojom ide i određena moć. Sve nas to može zavesti u promišljanjima što zapravo znači Marija kao Kraljica mira.
Zato kada malo dublje uđemo u istinu naše vjere, u vremenski kontekst koji živimo, vidjet ćemo kolika poruka i koliko bogatstvo za nas izlazi iz ovoga blagdana. Marija je kraljica jer je blizu njenog sina Isusa Krista koji sebe naziva knezom mira, kraljem mira. Od tuda proizlazi i ovaj Marijin naslov, rekao je mons. Zgrablić i pojasnio.Krist kralj mira


– Krist nije kralj u smislu da ima određeno zemaljsko područje kojim vlada, koji ima neku državnu strukturu, svoju vojsku koja čuva njegove granice. Baš suprotno, Krist je sebe postavio kao onog koji je kralj mira, on je kralj ljubavi.


Kad su Isusovi suvremenici vidjeli čuda koja je činio i htjeli ga proglasiti kraljem, Isus se odmaknuo od njih i pobjegao u molitvu. Isus se jedino pred Pilatom, kada je ušao u muku, priznao kraljem, i to kao kralj koji nam je do kraja darovao svoju ljubav, sve do smrti.


Služio nam je potpuno, a Bog je njegovim uskrsnućem potvrdio da je istina sve ono što je Isus govorio na zemlji. Isus je oprao noge apostolima na posljednjoj večeri, pokazujući im da je služenje nešto najveće što je želio podijeliti s nama.


On je bio takav kralj, onaj koji služi, a ne onaj kojem služe. Isto to čini i njegova majka Marija. Nitko nije bio povezan s Kristom kao njegova majka, ističe mons. Zgrablić.Zadarski nadbiskup naglasio je i kako Bog svom kršćanskom narodu daje kraljevsko dostojanstvo.


Kraljevsko dostojanstvo


– Ništa veće i ništa važnije od toga ne može se dogoditi u našem životu. Zato prvi kršćani nisu gradili crkve kakve danas poznajemo, nego građevine koje su nazivali bazilike, odnosno u prijevodu kraljevske dvorane, buduću da su znali da su u Kristu i oni dobili ovo kraljevsko dostojanstvo.


Duboko su vjerovali da je nešto najveće što mogu postići u životu to da budu suobličeni slici Isusa Krista, što su ponosno živjeli. To je živjela i Marija, kojoj je Bog dao dostojanstvo i čast kraljice, zaključio je mons. Zgrablić.


Župnik don Gašpar je istaknuo kako je u Zemuniku sve više mladih obitelji, a s njima i krštenja djece, dodajući kako će se u prezbiteriju uskoro postaviti novo rasplelo, a u planu je i postavljenje krstionice. Nakon misnog slavlja održana je tradicionalna procesija s Gospinom kipom oko crkve.