Subota, 15. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

najveća europska sova

U Vukšiću pronađena ranjena sova ušara

Autor: Portal ZL

15.04.2024. 11:36
U Vukšiću pronađena ranjena sova ušara

Foto: Marko LedenkoŽeljko Gladović – Kujica pronašao je u skladištu bivše PZ Vukšić ranjenu sovu ušaru. Sova se nalazi u jako lošem stanju jer nema jednog oka i desno krilo joj je ozlijeđeno. Po riječima i svjedočenju Željka Gladovića on pretpostavlja da je sova u svom letu udarila u kamion ili osobni automobil te se u tom žestokom udaru teško ozlijedila.


Nakon toga ipak je sletjela u skladište bivše PZ Vukšić, gdje je Željko pronašao i zbrinuo je u svojoj kući, Željko je sovu nahranio te o njoj vodi brigu, dok je ne preda djelatnicima Parka prirode Vransko jezero.


Željko je izvijestio djelatnike Parka prirode Vransko jezero, oni će doći u ponedjeljak preuzeti sovu u Vukšiću i predati je u Sokolarski centar u Šibensku Dubravu.
Ušara je najveća je europska sova visine tijela oko 70 cm, s rasponom krila 160-190 cm. Ima karakteristične narančaste oči i na glavi su joj istaknuti pernati čuperci nalik ušima po čemu je i dobila ime.


Ušara (kao i sve druge sove) ima jednu zanimljivu prilagodbu, a to je da leti nečujno. Ušara ima svoje stanište u povijesnoj Vukšićkoj Gradini, koje je otkrio ljubitelj prirode Ante Mikulić prije deset godina.