Četvrtak, 22. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

"Zaželi"

U stankovačkom projektu 10 gerontodomaćica i 68 zadovoljnih korisnika

Autor: Iva Bucić

19.07.2023. 16:00
U stankovačkom projektu 10 gerontodomaćica i 68 zadovoljnih korisnika

Foto: Denis DeurStarije i nemoćne osobe te osobe s invaliditetom na području Općine Stankovci, njih ukupno 68, od prosinca 2022. godine moglo je redovito računati na pomoć i društvo deset gerontodomaćica. Projekt »Zaželi za Općinu Stankovci« okončan je završnom konferencijom koja je jučer održana u Domu kulture u Stankovcima, a pod vodstvom Ivane Miletić trajao je od prosinca 2022. godine. Ukupno 65.618 eura potrebnih za njegovo provođenje osigurano je iz fondova Europske unije.


Gerontodomaćice su starije i nemoćne obilazile najmanje dva puta tjedno, pomažući im pritom u obavljanju svakodnevnih zadataka, poput kuhanja, čišćenja, odlaska po namirnice, medicinska pomagala i lijekove i plaćanja računa. Osim toga, korisnicima su bile neprocjenjive i zato što im pružale podršku kroz razgovor i druženje.


– Sve su to moji dragi, sada već prijatelji, s kojima rado pijem kave i pričam. Bilo je ugodno raditi s njima i osjećati se korisno, pogotovo korisno ljudima kojima je potrebna pomoć. Vjerujte mi, tim ljudima najviše od svega treba razgovor. Zajedno smo obavljali poslove, ali se i zbližavali. Ja sam tu za njih bez obzira na projekt, kad god sam u mogućnosti, kazala je gerontodomaćica Sajda Perica.
U početku je bilo teško jer ljudi nisu olako puštali nepoznate ljude u svoje kuće. Bilo je, uz to, teško i pronaći žene koje će korisnicima pomagati.


– Kolega iz Općine i ja smo u početku išli od kuće do kuće i nagovarali korisnike da se uključe. Svima im neizmjerno hvala na povjerenju. Sada svi jedva čekaju nastavak projekta, odjednom se promijenio stav. Ovo je posebno zanimljivo za ljude iz daljih mjesta, u kojima nema dućana, ljekarne ni pošte. Stoga, ako se ova priča nastavi, bez sumnje će uključiti više korisnika, a nadamo se i više gerontodomaćica, ako za to bude dovoljno sredstava, istaknula je Miletić.


– Svi smo u početku bili skeptični, ali zadobile smo brzo povjerenje svojih korisnika. Kroz rad s njima vidjele smo da je starijim ljudima koje nemaju nikoga zaista potrebna pomoć, a ponajviše lijepa riječ i gesta. Zato sada pred kraj ovog projekta, teško je i njima i nama, jer smo se povezali, kazala gerontodomaćica Snježana Lepur.


Kroz projekt su se zaposlile žene koje su u nepovoljnom položaju na tržištu rada – dugotrajno nezaposlene i u pravilu starije od 50 godina s najviše završenom srednjom školom.


– Željeli smo osnažiti žene za daljnje zapošljavanje i zaista su kroz projekt one podigle svoje samopouzdanje. Drugi važan cilj bio je socijalno uključiti naše korisnike u projekt i povećati kvalitetu njihova života, naglasila je Miletić.


Načelnik Općine Stankovci, Željko Perica, potvrđuje da je u planu opet aplicirati za sredstva iz EU fondova kako bi se projekt nastavio. Raspisivanje natječaja očekuje se koncem kolovoza, a sredstva će se dodjeljivati na period od tri godine.