Petak, 14. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Posedarske 'Zlatne ruke'

U okviru programa Zaželi zaposleno sedam žena za brigu o 42 starije osobe

Autor: Antonia Vodan

11.06.2024. 17:00
U okviru programa Zaželi zaposleno sedam žena za brigu o 42 starije osobe

Foto: Arif SitnicaU okviru programa »Zaželi – prevencija institucionalizacije«, u Općini Posedarje provodi se projekt »Zlatne ruke«, vrijedan 336.000,00 eura. Riječ je o projektu u sklopu kojeg će se starijim osobama pružati usluge potpore i pomoći u kućanstvu. Preko projekta zaposleno je sedam žena pružateljica usluga koje će, u periodu od 32 mjeseca, pomagati više od četrdeset krajnjih korisnika.


Po završetku pripremnog perioda, pružateljice usluga potpisale su ugovore te se spremaju započeti s radom. Voditelj projekta, Kristijan Vukić, otkrio je kako ovim projektom Općina Posedarje zahvaljuje zaslužnim žiteljima.


Razmišlja se o širenju


– Ja sam na čelu projekta. Bit ću zaposlen 36 mjeseci, radim osam sati tjedno. Zaposlili smo sedam pružateljica usluga na 32 mjeseca. Danas je službeno potpisivanje ugovora. Svaka pružateljica usluga ima šest krajnjih korisnika. Sutra počinje rad na terenu.
Javni iskaz interesa je prošao dobro, imamo još dosta upita. Ovo je situacija u kojoj su svi na dobitku. Osim što se ide na zapošljavanje žena koje će raditi na projektu, 42 krajnja korisnika dobivat će brigu i skrb. Na kraju krajeva, ovo je dobro i za cijelu općinu. Želimo da se starijim ljudima kroz ovaj projekt pruži pomoć i briga.


Mnogi od njih su, kad su bili mlađi, svojim radom pridonijeli razvoju općine i ovo je neki način na koji im govorimo ‘hvala’ za sve što su napravili za ovu općinu, izjavio je Vukić te otkrio kako su korisnici u početku bili sumnjičavi i nepovjerljivi.


Međutim, kada su saznali da će ih svakodnevno posjećivati upravo njihove sumještanke, susjede i rodice, defenzivni stav zamijenio je interes. Trenutno interesa ima dosta pa se razmišlja o širenju projekta.


Ipak, da početna provedba prođe u najboljem redu i prema propisima, pobrinut će se koordinatorica projekta Katarina Bolić.


– Pružateljice usluga će svakodnevno posjećivati korisnike i primjerice, odvesti ih do doktora, otići po lijekove, skuhati, oprati, očistiti. Ako ne ništa od toga, barem sjesti i porazgovarati. Neće raditi blagdane, subote i nedjelje.


Ja sam ta koja će biti na terenu, obilaziti, provjeravati je li sve u redu i koliko su korisnici zadovoljni. Korisnici mogu biti svi stariji od 65 godina, a uvjet kod zapošljavanja žena koje će pružati pomoć bio je da su nezaposlene, podijelila je Bolić.


Pomoć u kući


Novim pružateljicama usluga zahvalio je i načelnik Općine Posedarje Ivica Klanac.


– Najviše zahvaljujem pružateljicama usluga, koordinatorici i voditelju projekta jer su se prihvatili ovog posla. Radi se o pružanju usluga starijima, nemoćnima i osobama smanjene pokretljivosti. To je dosta osjetljiva skupina društva i trebat će puno volje i strpljenja u ovome poslu.


Ja sam siguran da ćete vi to izvršiti na zadovoljstvo sviju nas. Ja se nadam da će nakon tri godine biti najmanje duplo više i pružateljica usluga i osoba kojima će biti pružena pomoć. Ja vam želim puno sreće, da se nađete u tome i naravno, da se nakon tri godine, ovo nastavi i dalje, kazao je načelnik Klanac.


Jadranka Jurčević, jedna od pružateljica usluga, otkrila je kako se istim poslom već bavila te da nema nikakvog straha niti nesigurnosti u vezi početka rada.


– Ovaj posao njegovatelja, pružanja pomoći se svodi na pomoć u kući osobama kojima je to potrebno, a to se svodi na pomoć u čišćenju, peglanju, održavanju, pomoć pri spremanju hrane. S obzirom na to da je šest familija, treba podijeliti vrijeme na svakoga od njih.


Ne može se uvijek odraditi onoliko koliko oni zahtijevaju. Taj posao sam radila u Njemačkoj i uglavnom znam kako to ide. Imam iskustva s ovim poslom i nema straha. Bila sam u kontaktu sa svojim korisnicima.


U početku im nije bilo jasno o čemu se radi, ali kad se malo popriča o svemu tome, onda shvate. Neki su sami predali zahtjev, a neke sam tražila sama, kazala je Jurčević.


Nakon svečanog obraćanja, sedam novih pružateljica usluga: Snježana Serdaušić, Željka Klanac, Marijana Brkljača, Ljubica Demo, Marina Klanac, Jadranka Jurčević i Zorana Nekić preuzele su svoje ugovore i tako utrle put ka pozitivnoj promijeni za starije stanovništvo Posedarja.