Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

"Hrvatska prirodno tvoja"

U Ninu posađena stabla na više lokacija

Autor: Portal ZL

02.05.2023. 10:38
U Ninu posađena stabla na više lokacija

Foto: TZG NinGrad Nin i komunalno poduzeće s lokalnom turističkom zajednicom kroz sinergiju su se uključili u pilot projekt za sadnju dodatnih stabala za kompenzaciju emisija automobilskih turističkih posjeta Ninu, odnosno Republici Hrvatskoj, a prema pozivu Ministarstva turizma i Hrvatske turističke zajednice pod sloganom »Hrvatska prirodno tvoja«.


Aktivnost je provodio Komunalac Nin koji je posadio četiri tamarixa na Branimirovoj i Liburnskoj obali. A ranije su posađene tri sadnice malolisne lipe, tri smokve, dva javora u krugu OŠ Petar Zoranić Nin, u parku uz Maštrovićevu ulicu četiri pinus pinea, ispod Sportskog centra Dvorina, pored drvenog mostića tri morus alba fruitless, ispod Sportskog centra Dvorina jedna albizia te na Branimirovoj obali dva indijski jorgovana. U planu je sadnja dodatnih stabala kako bi Nin bio što zeleniji i ljepši.


Ninska Turistička zajednica je iskazala interes za sadnju stabala na području destinacije, a što se povezuje za kompenzaciju emisija automobilskih turističkih posjeta u destinaciju Nin. Sve je to u skladu sa Strategijom razvoja održivog turizma do 2030. godine, kao i s ciljevima novog Strateškog marketinškog i operativnog plana hrvatskog turizma.
Ciljevi su navedene akcije razvijanje svijesti o očuvanju okoliša, krajobraza i klime, a zbog pozicioniranja Hrvatske i grada Nina kao održivih turističkih destinacija koje vode brigu o svojim resursima.


U Ninu koji nosi titulu EDEN – europske destinacije izvrsnosti i gdje se već desetak godina razvijaju programi održivog razvoja, prepoznata je inicijativa da se na mikrolokaciji kraljevskog grada Nina doprinese prepoznatljivosti Hrvatske kao održive turističke destinacije.